Blog Koffie

10 leuke, grappige of interessante koffieweetjes

10 leuke, grappige of interessante koffieweetjes

Koffieweetjes zijn soms wetenschappelijk (zoals bijv. dat koffie je levensduur kan verlengen) soms educatief (zoals bijv. dat er in het woord espresso geen X voorkomt), maar soms zijn koffie weetjes ook (vooral) grappig, interessant of opvallend. Omdat onze persoonlijke interesse in koffie verder gaat dan koffiedrinken alleen, leek het ons leuk om een aantal van deze feitjes (ook), doormiddel van deze lijst, ook op onze site te vermelden.

1. Darkroast bevat minder cafeïne

Een koffieweetje die al erg lang bekend is, maar toch voor een hoop mensen nieuw zal zijn is het feit dat “donker gebrande bonen minder cafeïne dan “licht” of “medium” en gebrande bonen.

De reden (klinkt heel logisch) is dat tijdens het roosteren van de bonen (een deel van) de cafeïne uit de bonen gebrand wordt.

2. Er bestaat geen ‘espressoboon’

Espresso bonenNet als ‘weetje 1’ is ook dit feitje een feitje die bij ons ooit lange tijd onbekend is geweest. Dat dit nog niet bij iedereen bekend is, is eigenlijk best logisch, (onder andere) supermarkten verkopen ongemalen bonen waar regelmatig letterlijk EspressoBonen op vermeld staat.

Espresso wordt echter gemaakt met ‘normale’ koffiebonen – het woord espresso verwijst naar de zetmethode en niet naar èèn soort boon.

3. Koffie is de nummer twee op de lijst van “waardevolle verhandelde grondstoffen”

koffie waardevolle grondstofKoffie is op èèn na ‘s werelds meest waardevolle verhandelde grondstof (de nummer een is aardolie).

Wereldwijd zijn er dagelijks ongeveer 25 miljoen boeren en arbeiders, verdeeld over meer dan 50 landen, bezig met de productie van koffie.

 

4. George Washington bedacht oploskoffie.

George WashingtonOke… niet de (meest) bekende (voormalig president) George Washington. De bedenker van de oploskoffie zou echter net zo bekend kunnen zijn (doordat het zoveel wordt gedronken).

De bedenker van oploskoffie was een man van Belgische afkomst (wonend in Guatemala ) die in 1906 oploskoffie bedacht – zijn naam – George Washington.

5. 70% drinkt/dronk Arabica

Arabica Koffiebonen70% van de koffie die dagelijks wordt gedronken is Arabica tegenover 30% robusta. Toch lijkt dit weetje zijn langste tijd gehad te hebben – Robusta wint steeds meer terrein.

Volgens kenners zal de stijgende Robusta lijn de komende jaren aanhouden, waardoor er wellicht ooit een 50/50 verdeling zal ontstaan.

6. Er zit geen X in het woord Espresso

Een open deur… en toch waren ook wij ooit schuldig aan het schrijven van espresso met een X.

Waarom en hoe dit gekomen is? Dat kunnen wij ons helaas niet meer herinneren – toch blijken er nog steeds een hoop mensen te zijn die dit foutje nog steeds maken.

7. Koffie is goedgekeurd door de paus

Koffie is goedgekeurd door de paus.Een (voor ons nieuw) koffieweetje is dat; gelovigen pas veel later van koffie konden genieten als niet gelovigen. Gelovigen mochten ‘pas’ vanaf de 16de eeuw beginnen met het drinken van koffie.

Dit kwam omdat deze drank pas op dat moment het zegen van de paus kreeg.

8. Geen koffie? Geen date

Ook nummer 8 is een weetje die voor ons nieuw is. Uit onderzoek onder 300 vrijgezellen is naar voren gekomen dat zij het als een afknapper ervaren wanneer hun (potentiële) date verteld niet van koffie te houden.

Volgens het onderzoek komt dit doordat koffiedrinken wordt beschouwd als ‘iets’ sociaals en gezelligs.

9. Cappuccino / Kapucijners

Cappuccino dankt zijn naam aan de monniken van de religieuze orde van kapucijners.

Deze drank werd naar hen vernoemd doordat zij (door hun bruine kleding en ‘witte’ haren) gelijkenissen vertoonde met deze drank.

 

10. Kopi Loewak – uitgepoepte koffie

Oké het laatste weetje/feitje is waarschijnlijk bij iedereen bekend – toch blijft het een ‘verassend’ en ‘opvallend’ gegeven dat, een van ’s werelds duurste koffiesoorten, afkomstig is van (de door Loewak*) uitgepoepte koffiebessen.

* Kopi is het Indonesische woord voor “koffie” en loewak[1] is de lokale naam voor een civetkatachtige die de rauwe rode koffiebessen eet.

Gerelateerde berichten

Blog

KoffieDuo bij EditieNL

Het RTL programma EditieNL heeft op 9 oktober aandacht besteed aan espresso capsules die geschikt zijn voor Nespresso machines. Totaal
Blog Koffie

Koffie een stuk duurder

Slecht nieuws voor de liefhebbers van koffie (dus voor ons allemaal). Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat consumenten binnenkort