KoffieDuo

Opzoek naar het perfecte kopje Espresso

Zelf koffie geurkaarsen maken

Koffie GeurkaarsBen jij nog opzoek naar dat ene (kerst)cadeautje voor een koffieliefhebber, maar ontdek je net dat de winkels gesloten zijn? Of kom jij er net achter dat je favoriete webwinkel niet meer bezorgd voor de feestdagen? Dan denken wij een goede tip te hebben waarmee je voorkomt dat je met lege handen staat tijdens het uitwisselen van cadeau’s, namelijk; “Maak een zelfgemaakte koffie geurkaars”.

Met deze geurkaars geef jij een uniek cadeau waarmee je laat zien dat je de moeite hebt genomen om een leuk cadeau te vinden/maken. Bijkomstig voordeel; Alles wat je nodig hebt voor het maken van deze kaars(en) heb je waarschijnlijk al in huis. Mis je toch iets? Dan kun je vrijwel alle benodigdheden vinden in de supermarkt - en juist die is in een hoop steden zelfs op eerste kerstdag (kort) geopend.

Koffiegeurkaars: Helaas niet zelf bedacht

Om geen eer te stelen van iemand anders, en om misverstanden te voorkomen, meld ik graag als eerst dat ik deze leuke geurkaarsen begin dit jaar tegen ben gekomen op Pinterest. Om de (volgens mij) originele bedenkster alle credits te geven die zij verdiend deel ik daarnaast graag direct de link naar haar pagina over deze geur kaarsen.

Koffiegeurkaars: Wat heb je nodig om de kaars te maken

In dit lijstje van benodigdheden ga ik uit van het (slechtste) scenario waarin Bol.com niet meer voor de feestdagen bezorgd en de (meeste) winkels gesloten zijn. Is dit (nog) niet van toepassing? Dan is het maken van deze kaars namelijk nog gemakkelijker, omdat je er in dat geval gebruik zou kunnen maken van een ‘alles in een’ kaars maak pakket.

 • Drie witte dinerkaarsen voor de lont en de ‘slagroom’.
 • Een bruine of donkere dinerkaars voor de siroop.
 • Een (gekleurde) stompkaars of meerdere (gekleurde) dinerkaarsen voor de kaars zelf.
 • Een leeg/schoongemaakt ijskoffie bekertje (te vinden in de supermarkt of bij een tankstation) of een kartonnen bekertje die tegen heet kaarsvet kan.
 • Een paar druppels (koffie) geurolie*
 • Een label sticker voor het logo (optioneel).

* In plaats van geurolie kun je ook verschillende kruiden (bijv. koek en kaneel kruiden) gebruiken voor de geur.

A De originele bedenkster gebruikte kleurstof om de kaars rood te maken. Omdat ik deze niet in huis had gebruikte ik een hiervoor in de plaats een rode stompkaars.

Koffiegeurkaars: Hoe maak je deze geurkaars

Starbucks Geurkaars

De basis

 • Snijd een dinerkaars voorzichtig doormidden en maak de lont los van het kaarsvet. 
 • Lijm de lont (bijv. met een heet lijmpistool) vast op de bodem van het papierenbekertje. Plak vervolgens plakband over het midden van de opening van de beker om de lont gecentreerd te houden.
 • Doe de de stompkaars (of meerdere dinerkaarsen) in een, hitte en magnetron bestendige, kom en smelt het kaarsvet binnen enkele minuten op de hoogste stand in de magnetron. Geen magnetron? De kom in een pan met het water (tegen de kook aan) zetten werkt ook.
 • Wanneer het kaarsvet gesmolten is roer je enkele druppels geurolie of kruiden door het gesmolten kaarsvet heen.
 • Vul het papieren bekertje voor drie kwart met gesmolten kaarsvet en laat het ongeveer een half uur hard worden en afkoelen.

De slagroom

 • Smelt de witte kaarsen ‘kort’ in de magnetron. Het is belangrijk dat het kaarsvet niet volledig smelt omdat je voor (realistisch lijkende) slagroom een dikke textuur nodig hebt.
 • Wanneer de basis kaars volledig hard is geworden verdeel je de ‘slagroom’ over de kaars met een lepeltje. Dit is even puzzelen en proberen - maar als het kaarsvet redelijk hard is ontstaat al vrij snel een slagroom structuur.

De siroop en het logo

A De originele bedenkster gebruikte voor de koffiesiroop een krijtje van wax. Omdat ik deze niet in huis had gebruikte ik een hiervoor in de plaats een (bruin) gekleurde kaars.

 • Smelt een klein beetje oranje of bruin kaarsvet en druppel deze over de slagroom.
 • Knip en verwijder het kartonnen bekertje en laat de kaars nog even uitharden.
 • Print op een stickervel het logo, knip deze uit en plak hem vervolgens op je kaars*. Geen stickervel? Je kunt het ook op normaal papier uitprinten en deze met lijn vastplakken.

Een video zegt soms meer als 1000 woorden:

Een video uitleg is soms iets makkelijker te volgen, om die reden vind je hieronder de video uitleg uit het originele artikel. 

Nog een paar ideeën voor de versiering:

Natuurlijk kun je de kaars helemaal maken zoals jij het zelf leuk vind, en kun je hem afstemmen op de producten die jij in huis hebt. Zo maakte ik bijvoorbeeld een kaars:

Waarbij ik geen ‘siroop’ gebruikte, maar kaneel poeder over de ‘slagroom’ strooide en een afgeknipt rietje gebruikte om het nog vrolijker te maken**

Koffie Kaars 2

En een kaars waarbij ik het bekertje in drie delen vulde met kaarsvet voor een latte machiatto effect.

Geurkaars Latte

Geurkeurs en brandgevaar:

Wil jij (of de ontvanger) de kaars laten aansteken? Dan raad ik je aan (in tegenstelling tot het originele artikel) eerst het logo te verwijderen om brandgevaar te voorkomen.
** Verwijder voor het aansteken eerst het plastic rietje zodat deze niet (mee) brand.


Dit bericht delen: