KoffieDuo

Opzoek naar het perfecte kopje Espresso

Een koffie abonnement met koffiemachine? Duur en/of handig

Bundles Koffie AbonnementEen koffie abonnement met koffiemachine? Wij wisten dat het bestond, maar daar was eigenlijk ook direct alles mee gezegd. Zonder er lang bij stil te hebben gestaan leek het ons vooral duur en daarnaast een aanslag op de koffie keuzevrijheid.

Positieve reacties van 'koffie abonnees' maakten ons echter nieuwsgierig. Want hoe werkt het nu eigenlijk? En zeker niet onbelangrijk, wat het kost?

In dit bericht delen wij graag onze bevindingen. Om alvast een tipje van de sluier te lichten; 'Een koffie abonnement met machine is niet perse duur. Sterker nog. Voor sommige mensen kan het drinken van koffie via een abonnement zelfs voordelige keuze zijn.

A Voor het schrijven van dit bericht hebben wij gekeken naar de koffie abonnementen van Bundles.

(Koffie)Abonnementen zijn in opkomst

Een trend waar wij ons zelf helemaal niet bewust van waren dat is dat wij, als consument, steeds vaker de overstap maken van koop naar huur of lease. In sommige gevallen is dit bewust en vrijwillig - denk bijvoorbeeld aan Netflix of aan het leasen van een auto. 

In andere gevallen is het nemen van een abonnement de enigste mogelijkheid om een product te gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de programma's van Adobe en (deels) de Microsoft office pakketten. Deze trend is niet nieuw, sterker nog, het is al een flinke tijd aan de gang. Dvd's, Cd's en steeds vaker ook auto's worden niet meer gekocht maar gehuurd, geleased of gestreamt.

Een koffieabonnement nog niet zo vanzelfsprekend

Het nemen van een koffie abonnement is nu misschien nog niet zo vanzelfsprekend. Maar de vraag hierna blijkt groot en past goed in de abonnement trend. Een groeiende vraag betekent vaak een groeiend aanbod. En dat blijkt ook zeker het geval te zijn bij koffie abonnementen. Een korte google actie toont direct dat er nu al veel bedrijven zijn die koffieabonnementen aanbieden.

De voordelen van een koffie abonnement

Dat de vraag groeit betekent (vrijwel altijd) dat er mensen zijn die er de voordelen van in zien. Persoonlijk zagen wij de voordelen van een koffieabonnement niet direct. Natuurlijk waren wij hier wel erg benieuwd naar dus hebben wij navraag gedaan bij mensen die al zijn overgestapt op een koffie abonnement.

De vijf voordelen die wij het vaakst als reactie terug kregen:

 • De koffie is vrijwel altijd, in tegenstelling tot supermarktkoffiebonen, recent gebrand.
 • Je hebt altijd koffie in huis. Vergeten om koffie te kopen of te bestellen? Dat is verleden tijd.
 • Een koffiemachine kopen is een grote uitgave in een keer. Daarnaast is ook het onderhoud vrij prijzig. In een koffie abonnement met machine zit vrijwel al het onderhoud. Daarnaast zijn ook de reinigingsproducten vaak inbegrepen.
 • Koffiemachine stuk? Geen probleem. Het apparaat wordt kosteloos gerepareerd of vervangen.
 • Geen 'garantie stress' - tijdens de gehele levensduur van de machine blijft de leverancier voor de werking (en deels ook voor het onderhoud) van het apparaat verantwoordelijk.

Is een koffie abonnement een voordelige keuze?

Koffie Abbo

Het antwoord op deze vraag is zowel 'ja' als 'nee en is sterk afhankelijk van jouw brouwmethode en het aantal kopjes koffie die je per dag drinkt. Om dit iets beter uit te leggen zetten wij allereerst graag de drie Bundles koffie abonnementen op een rijtje:

 • De Kleine Genieter: 45 cent per kop koffie, vanaf gemiddeld 2,5 kop koffie per dag
 • De Liefhebber: 35 cent per kop koffie, vanaf gemiddeld 4 koppen koffie per dag
 • De Grootgebruiker: 25 cent per kop koffie, vanaf gemiddeld 10 koppen koffie per dag

* Meer informatie en de meest actuele prijzen zijn direct te vinden op de koffie abonnementen pagina van Bundles.

Wanneer is een koffie abonnement voor jouw geen goedkope(re) optie:

 • Drink jij (filter)koffie van een 'budget' merk? Dan betaal jij per kopje koffie hoogstwaarschijnlijk minder dan de € 0,25 per kopje koffie die jij betaald binnen het goedkoopste koffie abonnement.
 • Drink jij Senseo of oploskoffie? Ook dan zal het afsluiten van een koffie abonnement voor jou niet voordeliger uitpakken.
 • Drink jij het liefst Dolce Gusto, Nespresso, Illy of Lavazza (compatible) capsules? Maar drink jij minder als 2,5 kopjes koffie per dag? Ook dan lijkt het niet waarschijnlijk dat jij goedkoper uit zult zijn met een abonnement.

Er is een 'maar' bij alle bovenstaande voorbeelden.

Er is een 'maar' bij alle bovenstaande voorbeelden. In de ‘prijs per kop’ is bij een abonnement de huurprijs en het onderhoud van de machine meegerekend.

Dat gezegd hebbende is het gezien de relatief lage aankoop en onderhouds prijs van dit type koffiemachine alsnog goedkoper om de koffie en koffiemachine zelf te kopen. 

Wanneer is een koffie abonnement voor jou misschien wel een goedkopere keuze:

Maak jij gebruik koffie(bonen) van een luxe of premium koffiemerk? Dan lijkt het wel mogelijk om geld te besparen door middel van een koffie abonnement. Wat de doorslag geeft? Dat is het aantal kopjes koffie die jij per dag drinkt.

 • Drink jij meer dan 10 koppen koffie per dag? En gebruik jij voor het brouwen van deze kopjes koffie een koffiemachine die, wat prijs betreft, valt in het midden of hogere segment? Dan pakt het abonnement voor ‘De groot gebruiker’ al snel goedkoper uit.
 • Drink jij gemiddeld 4 kopjes premium koffie per dag? Dan is het goed om uit te rekenen hoeveel jij nu exact per kopje koffie betaald. Houdt hierin ook rekening met de kosten die jij per jaar maakt voor de aanschaf en het onderhoud van jouw koffiezetapparaat. 

Kom jij op een gemiddelde prijs die lager is als 0,35 eurocent per kopje? Dan is het vrij lastig om geld uit te besparen met een koffie-abonnement.
Betaal jij gemiddeld € 0,35 eurocent of meer per kopje koffie? Dan is het wel mogelijk om geld te besparen met een koffie abonnement. Zeker wanneer jij jouw kopje koffie het liefst bereid in een kwalitatief goede en duurzame volautomatische koffiemachine.

 • Drink jij graag Dolce Gusto, Nespresso, Illy of Lavazza capsules? En heb jij jouw cup machine niet gekocht tijdens een aanbieding actie? Ook dan geeft het aantal kopjes per dag de doorslag. Drink jij gemiddeld 4 kopjes koffie per dag? Dan is het mogelijk om geld te besparen met een abonnement.

Wanneer is een koffie abonnement zeker voordeliger:

Drink jij gemiddeld meer als 10 kopjes koffie per dag? En maak jij deze kopjes koffie in een capsule of bonen apparaat die, wat betreft prijs, valt binnen het midden of hogere prijssegment? Dan zul jij vrijwel zeker geld besparen wanneer jij gebruik maakt van een koffie abonnement.

Niet alleen de prijs per kopje koffie speelt een rol:

Hoewel de prijs per kopje koffie absoluut een van de belangrijkste factoren is om (wel of niet) te kiezen voor een koffie abonnement is het niet de enigste factor die de doorslag kan geven.

Wie kiest voor een bundles koffie abonnement geniet namelijk ook direct van:

 • Een kwalitatief hoogstaande Siemens EQ6 volautomaat.
  Koffiebonen van het (fairchain) merk Moyee coffee.
 • De zekerheid nooit lang zonder koffie of koffiemachine te komen staan.

Bekijk direct alle actuele prijzen en voorwaarden bij Bundles

Update jan 2021: Naast Bundles is het ook mogelijk om een koffie abonnement te proberen bij koffiebranderij Zwarte Roes.


A Heb jij gekozen voor een koffie abonnement? Dan nodigen wij je graag uit om de reden(en) die voor jou doorslaggevend zijn geweest met ons, en de andere bezoekers van koffieduo te delen.


Dit bericht delen: