Blog Koffie

Koffie drinkers leven langer

Koffiedrinkers leven langer

Heb jij jezelf voorgenomen om gezonder te gaan leven in 2016? Laat dan dit jaar de koffie maar stromen. Een recent (door Harvard verricht) onderzoek heeft namelijk aangetoond dat koffiedrinkers langer leven dan mensen die geen tot weinig koffie drinken. Aan dit onderzoek werkten meer dan 200,000 mensen mee. Deze groep werd 28 jaar lang bestudeerd door onderzoekers van the Harvard School of Public Health.

Op basis van dit onderzoek concludeerde de onderzoekers dat; Niet rokende koffie drinkers 15 procent minder risico lopen vroegtijdig te overlijden ten opzichte van niet rokers die geen koffie drinken.


Koffie is een belangrijke bron van antioxidanten

De mogelijke oorzaak van het verlaagde risico op vroegtijdig overlijden ligt, volgens de onderzoekers, in het feit dat koffie een aantal belangrijke antioxidanten bevat. Deze antioxidanten zijn in staat schadelijke vrije radicalen te neutraliseren, welke de moleculen in ons lichaam aantasten.

Koffie, geloof het of niet, is binnen ons westerse voedingspatroon zelfs een van de grootste bronnen van antioxidanten. Zelfs groenten en fruit blijken over minder antioxidanten te beschikken dan koffie.

Koffie drinkers leven langer in goede gezondheid

Dat koffiedrinkers langer leven was niet het enigste resultaat die aan het licht kwam tijdens dit onderzoek.

Koffiedrinkers blijken tijdens hun leven minder kans te hebben op Parkinson, hartziekten diabetes.

Koffie drinkers leven langer gelukkig

Uit eerder (door Harvard verricht) onderzoek toonde aan dat; Wie twee tot vier kopjes koffie per dag drinkt, maar liefst vijftig procent minder kans heeft tijdens zijn of haar leven last te krijgen van zelfmoordneigingen.

Minder extreem, maar ook niet onbelangrijk, is tot slot dat de cafeïne in de koffie dienst doet als milde variant antidepressiva. Cafeïne stimuleert namelijk de aanmaak van serotonine, dopamine en noradrenaline – allemaal hormonen die bijdragen aan het gevoel “gelukkig” te zijn

3 tot 5 kopjes koffie per dag

Net als bij alles in het leven geldt ook voor koffie “geniet met mate”. 3 tot 5 kopjes koffie per dag drinken blijkt voldoende te zijn om eerder genoemde voordelen te halen uit koffie. Meer dan 5 kopjes koffie per dag verhoogt daarentegen weer het risico op slaaptekort en een te hoog cholesterol – waardoor meer dan 5 kopjes per dag niet wordt aangeraden.

Gerelateerde berichten

Blog

KoffieDuo bij EditieNL

Het RTL programma EditieNL heeft op 9 oktober aandacht besteed aan espresso capsules die geschikt zijn voor Nespresso machines. Totaal
Blog Koffie

Koffie een stuk duurder

Slecht nieuws voor de liefhebbers van koffie (dus voor ons allemaal). Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat consumenten binnenkort