Blog Koffie

Koffie een stuk duurder

Slecht nieuws voor de liefhebbers van koffie (dus voor ons allemaal). Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat consumenten binnenkort waarschijnlijk meer voor hun koffie gaan betalen.

Deze prijsstijging is het gevolg van droogte in Brazilië  die de prijs van koffiebonen in hoog tempo om hoog brengt. Dit blijkt woensdag uit een onderzoek van ABN Amro.


Koffie prijs nu al enorm gestegen

De koffiebonen prijs is sinds begin 2014 al met 60 procent gestegen – en lijkt nog niet het hoogtepunt te hebben bereikt. De belangrijkste reden voor de prijsstijging van koffie zijn de weersomstandigheden. Het onverwachte hete en droge weer in Brazilië heeft er voor gezorgd dat de voorspellingen van de koffieoogst drastisch naar beneden zijn geschroefd.

In de Verenigde Staten en Brazilië, goed voor ruim een derde van teelt en verwerking van koffiebonen, is de verwachting dat meer dan de helft van de oogst dreigt te mislukken. De koffie zal tegen mei of juni worden geoogst. Pas dan zal de daadwerkelijke impact van de droogte op de prijzen concreet worden.

Hoewel er in april iets meer regen dan normaal wordt verwacht, zal dat de schade niet meer ongedaan maken.


Prijsstijging koffie merkt ook de consument

Winkels en supermarkten beconcurreren elkaar sterk om de laagste koffieprijs te kunnen bieden aan hun klanten. Eerdere prijstijgingen hebben zij (om klanten te winnen en behouden) daardoor niet doorberekend aan de klanten. Helaas zullen zij dit bij deze prijsstijging niet opnieuw kunnen doen en zal ook de klant de stijgende prijs van koffiebonen merken, voorspelt econoom Hans van Cleef van ABN Amro.


Opmerking KoffieDuoHoeveel en per wanneer wij dit als klant zullen merken is (helaas) nog even afwachten. Wij zijn naast de prijs van bonen daarom ook heel erg benieuwd welk effect deze oogst zal hebben op de ‘standaard’ prijzen van bijvoorbeeld de koffiecapsules van Nespresso of L’OR Espresso


 

Gerelateerde berichten

Blog

KoffieDuo bij EditieNL

Het RTL programma EditieNL heeft op 9 oktober aandacht besteed aan espresso capsules die geschikt zijn voor Nespresso machines. Totaal
Blog Koffie Recepten

Recept: Vanilla Flash

Nu de zomer iets minder zomers begint te voelen is het lastig het zonnige gevoel nog even vast te houden.