Blog Koffie Recepten

Recept: Speculaas, Kruid of Pepernoot Latte

December staat voor de deur wat betekend dat (bij mij) de Sint en Kerst kriebels alweer volledig zijn opgelaaid. December betekend voor mij namelijk een maand lang genieten van speculaas, peper/kruidnoten, marsepein, chocolade letters, banketstaven en talloze andere feestelijke lekkernijen.

De potjes koek en speculaas kruiden zijn dan ook oprecht een maand lang niet aan te slepen. Werkelijk ieder recept waar het in gebruikt wordt probeer ik (minstens een keer) uit te proberen. Recepten met koffie en koekkruiden staan op deze lijst bovenaan, want wat is er immers leuker dan een heerlijk kopje om te toveren tot een warme zoete (sint) traktatie.


Opmerking KoffieDuoIk maakte (ditmaal) het recept met proteine kruidnoten, maar ik kan uit ervaring (en met een gerust hart) zeggen dat het ook erg lekker smaakt wanneer je de kruidnoten vervangt door ‘echte’ pepernoten.


Nieuwe recepten uit proberen blijft natuurlijk enorm leuk – maar soms vind je een recept waar je geen genoeg van kunt krijgen. Voor mij geldt dat zeker voor dit Kruid of Pepernoot Latte recept, met name door de combinatie van de kruidige koekkruiden en zoete speculaas siroop. Dit recept is daarnaast ook nog (een heel klein beetje) kcal vriendelijk doordat dit recept in eerste instantie is bedacht voor de website fitnessfoodie.nl 


Hoe maak je deze Kruid of Pepernoot latte:

Er zijn twee manieren waarop je het Kruid of Pepernoot Latte koffierecept kunt maken. Bij optie 1 gebruik je geen zoetstof maar suiker, geen proteine kruidnoten maar ‘normale’ kruidnoten etc.

Optie 1 is door het recept te maken zoals ik hem ditmaal heb gemaakt. Bij deze optie zijn alle ingrediënten een (ietsjes) minder grote aanslag op de (eventuele) lijn – en kun je net iets makkelijker, zonder schuldgevoel, genieten van deze herfst/winter traktatie.


Ingrediënten speculaas siroop:


Ingrediënten voor de kruid of pepernoot Latte:


De speculaas siroop maken:

  1. Schenk het water, de zoetstof en de koekkruiden in een kleine steelpan en breng het op een laag vuur aan de kook. Roer het geheel regelmatig even door met lepen en laat het ongeveer 5 tot 10 minuten zachtjes koken op een laag vuurtje.
  2. Haal de steelpan van het vuur en schenk de siroop over in een glas of kopje zodat het af kan koelen.
  3. Wil jij de smaak versterken? Laat dan de siroop volledig af koelen, voeg 5 gram speculaas proteine poeder toe en mix of blend dit vervolgens tot een gladde klontervrije siroop.

De Kruid of Pepernoot Latte maken:

  1. Bereid het melkschuim met behulp van een melkopschuimer of met het stoompijpje van jouw (N)espresso machine. Om de smaak te versterken is het erg lekker om tijdens het opschuimen een heel klein beetje speculaas kruiden aan de melk toe te voegen.
  2. Bedek de bodem van een (groot) koffieglas met ongeveer de helft van de kruid of pepernoten.
  3. Schenk een a twee flinke eetlepel(s) van de speculaas siroop over de kruidnoten en laat het even kort intrekken, voeg hier vervolgens de helft van het (speculaas) melkschuim aan toe.
  4. Schenk vanuit een espresso kopje, of direct vanuit de espressomachine, de hete espresso over de melk en kruidnoten.
  5. Voeg vervolgens het overgebleven deel opgeklopte melk toe en maak het geheel extra feestelijk door er 1 theelepel karamel siroop overheen te ‘gieten’ en het restant van de koekkruiden er overheen te strooien.
  6. Om het geheel helemaal af te maken kun je het geheel extra feestelijk maken door de overgebleven kruidnoten als topping te gebruiken.


Opmerking KoffieDuoHeb jij dit Speculaas, Kruid, Pepernoot Latte recept geprobeerd? Dan nodigen wij je graag uit om te vertellen hoe jij het vond smaken.

Opmerking KoffieDuoHeb jij zelf een leuk en lekker koffierecept? Dan nodigen wij jou uiteraard heel erg graag uit om deze met ons te delen.


Gerelateerde berichten

Blog

KoffieDuo bij EditieNL

Het RTL programma EditieNL heeft op 9 oktober aandacht besteed aan espresso capsules die geschikt zijn voor Nespresso machines. Totaal
Blog Koffie

Koffie een stuk duurder

Slecht nieuws voor de liefhebbers van koffie (dus voor ons allemaal). Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat consumenten binnenkort