Blog Koffie Recepten

Recept: IJskoffie met Honing en Zout

IJskoffie met honing, amandelmelk en zout?? Wij moesten persoonlijk even aan het idee wennen toen wij, van koffieduo bezoekster Riet, het recept voor deze bijzondere ijskoffie toegestuurd.

Nadat wij de eerste verbazing van ons hadden afgeschud hebben wij het recept zelf direct gemaakt en geproefd. Benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder.


Zoet en zoute ijskoffie

Een zoete en zoute ijskoffie is iets minder opvallend dan wij hadden gedacht.

Zoals gezegd moesten wij even aan het idee wennen van koffie, honing en zout. De combinatie van zout en honing? Blijkt echter, volgens Google, helemaal niet zo gek te zijn – en zelfs vaker voor te komen dan wij hadden verwacht.

Ook het gebruik van amandelmelk was voorheen niet heel standaard maar zal de meeste mensen inmiddels meer niet verbazen. Plantaardige melk, waaronder amandelmelk, is immers inmiddels relatief ‘normaal’ geworden.


Een beetje (te) zoutig

In het originele recept stond 1 theelepel zout vermeld. Wij vonden dit persoonlijk ‘net’ iets te zoutig. Nu hoeft dat geen probleem te zijn, maar persoonlijk houden wij meer van koffie waarin zoet de toon zet en zout de smaak omhoog brengt maar niet overheerst.

Wij hebben de theelepel zout daarom gehalveerd.  Om het zoet iets te versterken hebben wij daarnaast de halve theelepel suiker verdubbeld.


Een super simpel en snel ijskoffie recept

Deze ijskoffie is bijzonder snel gemaakt – ideaal dus voor de aankomende extreem warme dagen.

IJsblokjes, koffie, amandelmelk*, honing, suiker en zout – dat zijn alle ingrediënten die nodig zijn voor het bereiden van dit ijskoffie recept. Voor dit recept gebruikten wij 4 relatief grote ijsblokjes. Gebruik jij ‘normale’ ijsblokjes dan zouden wij aanraden 6 in plaats van 4 ijsblokjes te gebruiken.

* Je kunt de amandelmelk probleemloos vervangen door bijvoorbeeld ‘normale’, kokos of soja melk.


Ingrediënten zoet en zout honing ijskoffie recept:

  • 4 grote of 5 tot 6 kleine ijsblokjes
  • 250 ml amandelmelk
  • 250 ml sterke koffie (filter of espresso)
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel suiker (of zoetjes/zoetstof)
  • 1 halve theelepel zout (grof zout ziet er net iets leuker uit maar met normaal zout geeft hetzelfde smaak effect).

Zoet en zout honing ijskoffie recept:

Het bereiden van dit ijskoffie recept is een ‘koud kunstje’.

  • Bereid de koffie zoals je gewend bent en laat de suiker of de zoetjes, terwijl de koffie nog heet is, oplossen. Om te voorkomen dat de ijsblokjes direct volledig smelten is het verstandig de koffie even (in de koelkast) af te laten koelen.
  • Plaats de ijsblokjes in het glas en schenk hier de afgekoelde koffie en 250 ml koude (amandel)melk overheen.
  • Strooi vervolgens het zout over de koffie en maak deze ijskoffie compleet door de honing in het glas te laten druipen.

Beschik jij over een melkopschuimer waarmee je koud melkschuim kunt maken? Dan zouden wij je zeker aanraden om koud melkschuim voor dit recept te gebruiken. Gekoeld melkschuim geeft, zeker in combinatie met de honing zout, een extra zomers effect.


Wij hebben het recept, na het originele recept geproefd te hebben, iets minder zout gemaakt. Kun jij je meer vinden in het originele recept? Dan lezen wij graag jouw reactie.

Opmerking KoffieDuo Heb jij dit ijskoffie recept zelf gemaakt? Ook dan hopen wij dat jij jouw mening met ons, en met de bezoekers van deze site, wilt delen.

Opmerking KoffieDuo Heb jij, net als Riet, een (ijs)koffie recept waar jij bijzonder enthousiast over bent? Dan nodigen wij je graag uit om het recept naar ons te versturen zodat wij het recept kunnen maken en op KoffieDuo kunnen delen.


Gerelateerde berichten

Blog

KoffieDuo bij EditieNL

Het RTL programma EditieNL heeft op 9 oktober aandacht besteed aan espresso capsules die geschikt zijn voor Nespresso machines. Totaal
Blog Koffie

Koffie een stuk duurder

Slecht nieuws voor de liefhebbers van koffie (dus voor ons allemaal). Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat consumenten binnenkort