Blog

Koffie Trends 2017

Koffie Trends 2017

Het jaar loopt ten einde en voor veel mensen betekent dat: tijd voor goede voornemens, plannen maken en vooruitblikken op het nieuwe jaar. Doordat ook wij al volop bezig zijn met 2016’, vonden wij dit het ideale moment voor een lijstje met “de vijf belangrijkste koffietrends voor 2016”.


Opmerking KoffieDuoDeze top 5 is samengesteld op basis van verschillende voorspellingen van trendwatchers – deze lijst bevat de top 5 van meest ‘voorspelde’ trends. Als bron voor deze lijst gebruikte wij ondermeer de lijst van foodnavigator-usa en CBC News

1. Cold Brew coffee

Verrassend, wederom op nummer 1 “Cold Brew coffee” – Ondanks dat Cold Brew in 2015 al een ware trend was, voorspelde trendwatchers dat 2016 pas echt het jaar van Cold Brew Coffee zou gaan worden. Dat deze voorspelling niet volledig mis was bleek toen deze trend inderdaad in 2016 niet in populariteit bleek af te nemen.

Trendwatchers zijn het er nu aan het einde van 2016 over eens; ‘Ook 2017 staat in het teken van deze koffietrend.’ Hierdoor kunnen wij dit jaar opnieuw zeggen dat “Cold Brew coffee komend jaar hip en (niet) hot zal gaan worden.

Opmerking KoffieDuoCold Brew coffee; is een koffiezet methode waarin gemalen koffie wordt vermengd met koud water. Het koffiemengsel moet 12 tot 24 uur rusten waarna het gefilterd en gedronken kan worden.

2. Limited Edition – Koffie

Limited edition koffietrend 2017De nummer 3 uit 2016 is een plaatsje gestegen. Deze trend zakte tijdens de crisis zover naar beneden, dat het een tijd lang geen trend meer was te noemen. Voor 2016 voorspelde de trendwatchers echter dat limited edition koffie in zijn/haar comeback zou gaan maken. Dit bleek geen verkeerde inschatting, aangezien het aantal tijdelijk verkrijgbare koffie capsules, bonen en pads inderdaad in 2016 is toenam.

Volgens trendwatchers zet deze trend ook in 2017 door. Zij verwachten dan ook dat wij in 2017 opnieuw massaal zullen vallen voor tijdelijke/lastig te krijgen koffie bonen, koffiepads en (N)espresso capsules.

3. Koffie bereid met kwalitatief hoogstaand water

Zuiver Water KoffieTrend 20172017 het jaar van de zuivere koffie

Of een kopje koffie goed smaakt hangt af van de gebruikte bonen, machine, filter en bereidingsmethode. Volgens trendwatchers komt hier in 2017 nog een belangrijke factor bij namelijk; “de kwaliteit van het water dat wordt gebruikt voor het bereiden van ons kopje koffie”.

Wat opvalt is aan deze trend is met name het feit dat deze pas nu door de trendwatchers wordt voorspeld. Koffie bestaat immers voor het grootste gedeelte uit water, waardoor het feit de kwaliteit hiervan pas nu zo belangrijk lijkt te worden opvallend is.

Deze trend zullen wij volgens de kenners met name terug gaan zien in het aantal waterfilters en waterfilter methodes.

4. Koffiebonen

Coffee To Go Trend 2016Terug van weg geweest is de nr 4 in deze lijst – de trend “Koffiebonen”.

Volgens de kenners wordt 2017 ook het jaar waarin wij als koffiedrinkers (opnieuw) massaal zullen vallen voor het gebruik van koffiebonen, en dan met name (aansluitend op trend 2) exclusieve en/of bijzondere koffiebonen.

Deze trend zouden wij kunnen zien als het afscheid van instant en single serve koffie, maar dit zal volgens de voorspellers zo een vaart niet lopen. Wat zij voorspellen is dat beiden varianten, door ons als koffie consument zal worden afgewisseld.

In de ochtend bijvoorbeeld en kopje instant/single serve, en na het eten een exclusief kopje koffie van zelfgemalen koffiebonen.

Opmerking KoffieDuoPhilips bleek deze trend al ver van te voren te hebben zien aankomen – de in 2016 gepresenteerde Senseo Switch was tijdens zijn introductie namelijk al helemaal op deze trend voorbereid.

5. Gezonde en/of smaakvolle koffie

Koffie met een smaakje Koffie Trend-2017Over welke trend in 2017 op de vijfde plaats komt te staan zijn de trendwatchers het niet unaniem eens. De strijd voor de 5de positie gaat volgens de kenners tussen “Gezonde koffie” en “Koffie met een smaakje”.

Gezonde koffie: Trendwatchers voorspellen in het algemeen dat gezonde voeding ook in 2017 een zeer belangrijke rol zal gaan spelen. Het belang van goed/gezond/duurzaam eten zal volgens hen in 2017 ook impact hebben op ons bakje koffie. Zij voorspellen dat wij hierdoor bijvoorbeeld in grote getallen over zullen stappen op cafeïnevrije koffie. Maar ook dat wij steeds vaker bijzondere (gezonde) ingrediënten terug willen zien in ons dagelijkse kopje koffie.

Voorbeelden hiervan zijn opvallend, zo zouden wij volgens de kenners volgend jaar bijvoorbeeld “groene algen koffie” en “koffie kruiden melanges” kunnen gaan verwachten.

Koffie met een smaak: Dat niet alles voor ons gezond hoeft te zijn voorspeld het andere deel van de trendwatchers. Zij verwachten namelijk dat niet ‘gezonde koffie’ maar koffie met een smaakje de hit van 2017 zal gaan worden.

Deze trend is al een tijdje in opkomst. Starbucks staat bijvoorbeeld al een aantal jaar bekend om zijn ruime assortiment met smaak(stof) verreikte koffies. Koffie siropen en natuurlijke smaakstoffen zullen wij volgens deze kenners steeds vaker terug gaan zien in de diverse koffie ketens. Daarnaast, verwachten zij dat wij ook thuis in grote getallen met smaakstoffen zullen gaan experimenteren.


Opmerking KoffieDuo

Welke trends ‘echt’ door zullen breken in 2017 weten wij pas weer aan het einde van het nieuwe jaar. Toch zijn wij nu alvast benieuwd welke trends u het liefst een succes ziet worden in 2017?

Gerelateerde berichten

Blog

KoffieDuo bij EditieNL

Het RTL programma EditieNL heeft op 9 oktober aandacht besteed aan espresso capsules die geschikt zijn voor Nespresso machines. Totaal
Blog Koffie

Koffie een stuk duurder

Slecht nieuws voor de liefhebbers van koffie (dus voor ons allemaal). Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat consumenten binnenkort