Blog

Koffie Trends 2018

Koffietrends 2018

Een weekje later dan gepland (2018 is alweer 8 dagen in volle gang) blikken wij graag vooruit op de koffie trends die, volgens de voorspellingen van trendwachters, ons in 2018 te wachten staan.

Anders dan in voorgaande jaren lopen de trend voorspellingen, op koffie gebied, iets verder uiteen dan in vergelijking tot voorgaande jaren. In deze lijst vermelden wij om die reden enkel de vijf trends die wij het vaakst in de voorspellingen voorkomen. Deze lijst bevat oude vertrouwde trends, zoals cold-brew en slow coffee. Maar zijn ook verrassende nieuwe trends, zoals bijvoorbeeld de koffie cocktail trend.


Opmerking KoffieDuoAls bron voor deze lijst gebruikte wij ondermeer de lijst van foodnavigator-usa en CBC News

1. Super Coffee – Super Koffie

In 2017 stond Super Coffee nog op een gedeelde vijfde plaats, maar vrijwel alle trendwatchers zijn het er over eens; “2018 wordt HET jaar van de super koffie – Om koffie super te maken zijn er verschillende dingen die aan de koffie kunnen worden toegevoegd. Veel gehoorde voorbeelden zijn, chiazaden, eiwitpoeder, maca, kurkuma, haver, kokosnoot(melk), amandelmelk, kokosolie, gember en zelfs banaan.Opmerking KoffieDuo

Het meest genoemd (en volgens ons het meest opvallend) is de ‘champignon koffie’ trend. Deze super koffie wordt gemaakt door champignons te pureren en drogen zodat champignonextract ontslaat. Dit extract wordt vervolgens toegevoegd aan normale koffie.

De aardse smaak van champignon is een aanvulling op krachtige, gebrande koffiebonen, en geven de koffie een zachtere smaak en een hoog gehalte aan antioxidanten.

2. Coffee Cocktails – Koffie met een tik

Een nieuwe (en absolute tegenhanger van nr één) is de voorspelde koffie cocktail trend. Irish coffee is nooit helemaal verdwenen, maar leek de afgelopen jaren wel sterk in populariteit te zijn afgenomen.

In 2018 kan de Ierse drank echter aan zijn comeback beginnen. Koffie met alcohol wordt namelijk genoemd als een van de grootste koffie trends.

Deze trend beperkt zich echter niet alleen tot Irish Coffee, want ook Sherry Coffee, Espresso Martini en cold brew tequila gaan het volgens de trendwatchers helemaal maken dit jaar.

3. Filter koffie en koffiebonen

Filterkoffie Koffietrend 2018De nummer vier van vorig jaar; de koffiebonen trend, stijgt dit jaar naar een gedeelde derde plaats. Zowel de koffiebonen als filterkoffie trend slaat volgens de trendwatchers in 2018 weer helemaal aan, en lijkt ook een ideale combinatie te zijn. Volgens de voorspellingen gaan wij dit jaar steeds vaker op zijn naar unieke en exclusieve koffiebonen om te malen. Deze gemalen koffie gebruiken wij dan vervolgens, voor het merendeel, om filterkoffie mee te bereiden.

Betekend dit dat wij de massaal weer filterkoffieapparaten in huis gaan halen? Het antwoord van de kenners is niet helemaal unaniem. Een deel voorspeld van wel, een ander deel voorspeld dat wij filterkoffie eerder zullen bereiden via bijvoorbeeld speciale opzet filters – die wij om die reden, volgens hen, in 2018 in steeds meer formaten en designs terug gaan zien.

4. Slow coffee & Cold brew

Ook de 4de plaats in deze lijst wordt gedeeld. Volgens de trendwatchers blijven namelijk de trends van cold brew en slow coffee ook in 2018 hip and happening.

Hoewel beide trends, in vergelijking tot de lijst van 2016, aardig in plek zijn gedaald zijn zij volgende de trendwatchers nog lang niet over hun hoogtepunt heen. Voorspeld wordt dat wij (met name cold brew) in 2018 ook kant en klaar in de supermarkt tegen zullen gaan komen.

Opmerking KoffieDuoEr is één ding wat volgens ons opvalt aan deze trend namelijk dat filterkoffie praktisch gezien ook een vorm van slow coffee is, en de trend van filterkoffie dit jaar (weer) apart wordt genoemd en hoger is geëindigd.

5. Nitro coffee

Nitro Koffie - Koffietrend 2018Nitro coffee is koude koffie waaraan nitrogen (stikstof) is toegevoegd, wat zorgt voor een romige schuimlaag die de koffie opvallend veel op een Guinness biertje doet lijken.

Hoewel wij de Nitro Coffee trend op vrijwel iedere internationale lijst tegen zijn gekomen, is deze trend (zo ver wij dat in kunnen schatten) in Nederland nog een stuk minder bekend dan in andere landen. In (met name Amerika) is Nitro coffee inmiddels in steeds meer supermarkten te verkrijgbaar dus het zou zo maar kunnen dat dit naar ons overwaait en ook wij deze nieuwe koffie bereidingsmethode dit jaar massaal zullen omarmen.

Opmerking KoffieDuoNog niet helemaal overtuigd van het succes van Nitro Coffee? Omdat de Nitro Coffee trend bij ons nog niet helemaal synchroon lijkt te lopen met andere landen worden er een aantal ‘koffie trend alternatieve’ voor 2018 benoemd. In willekeurige volgorde zouden namelijk ook de volgende trends het dit jaar wel eens helemaal kunnen gaan maken;

Alternatieve Koffietrends 2018

Super-Coffee - Koffietrend 2018Koffie Cola: Zoals de naam al doet vermoeden een combinatie van koffie en cola. Hoewel het een beetje bijzonder klinkt was deze trend in 2006 al een hit in Japan en bracht coca-cola deze drank als ‘tijdelijke variant’ op hun cola in 2017 uit in Australië.

Regenboog koffie: Is eigenlijk niets anders dan koffie (of melkschuim) in zoveel mogelijk denkbare kleuren. Deze kleuren worden aan de koffie toegevoegd door er kleurstoffen door heen te mengen. De reden? Volgens de trendwatchers zou gekleurde koffie een nieuwe generatie koffie liefhebbers aantrekken. Hoewel, bijvoorbeeld, gele koffie ons niet echt direct tot de verbeelding spreekt zou het wel een ideale manier zijn om tijdens grote sport evenementen de kleur van de koffie aan te passen aan het evenement. Speelt Oranje? Dan drink je bijvoorbeeld ook je koffie oranje.

Koffietrends waar wij naar uit kijken in 2018

Mocht de lijst met ‘voorspelde’ trends uitkomen? Dan staat ons dit jaar een bijzonder opvallend en interessant koffie jaar te wachten. Wij zijn zelf dit jaar erg benieuwd of Nitro koffie naar ons land over komt waaien. Daarnaast zijn wij ook erg benieuwd welke verrassende smaken de Super Coffee trend ons dit jaar zal gaan brengen. Dit laatste zou echter zomaar kunnen komen doordat de goede voornemens nu nog vers en fris in het geheugen liggen.

Ook de vertrouwde en oude trends spreken ons dit jaar enorm aan. Doordat wij in het verleden koffiebonen iets te weinig hebben benoemd op koffieduo, en wij dat dit jaar willen inhalen, is de koffiebonen trend een trend die wij absoluut zullen gaan volgen.


Opmerking KoffieDuo

Welke trends ‘echt’ door zullen breken in 2018 weten wij pas weer aan het einde van het nieuwe jaar. Toch zijn wij nu alvast benieuwd welke trends u het liefst een succes ziet worden in 2018?

Gerelateerde berichten

Blog

KoffieDuo bij EditieNL

Het RTL programma EditieNL heeft op 9 oktober aandacht besteed aan espresso capsules die geschikt zijn voor Nespresso machines. Totaal
Blog Koffie

Koffie een stuk duurder

Slecht nieuws voor de liefhebbers van koffie (dus voor ons allemaal). Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat consumenten binnenkort