Blog

Koffie Trends 2019

Koffietrends 2019

2019 is alweer bijna 14 dagen in volle gang. Dit betekend dat de kerstboom en de feestdagen weer echt achter ons liggen.  De tijd is aangebroken vooruit te kijken – wat voor ons betekend dat het tijd is om te kijken naar de, door trendwatchers, voorspelde koffietrends van 2019. Om de lijst zo overzichtelijk mogelijk te houden beperken wij deze lijst tot de 5 belangrijkste trends waarvan voorspeld wordt dat wij, als koffiedrinkers, ze zullen volgen.


Opmerking KoffieDuoAls bron voor deze lijst gebruikte wij ondermeer de lijst van foodnavigator-usa en CBC News

1. Cold Brew

Cold Brew2018 was het jaar waarin Cold Brew koffie een grotere naamsbekendheid kreeg en zelfs de media aandacht bestede aan de deze koffie trend.

Of het helemaal het succes is geworden waarop was gerekend? Dat vermoeden wij, ondanks de relatief warme zomer, van niet.

Dat gezegd hebbende stijgt Cold brew koffie volgens de trendwatchers dit jaar van de vierde naar de eerste positie. Dit zou betekenen dat wij dit jaar massaal zullen vallen voor de smaak van Cold Brew koffie. Of dit ook echt zal gebeuren? Dat hangt waarschijnlijk voor een groot deel samen met de temperatuur van deze zomer.

2. Nitro Coffee

Nitro CoffeeDe Nitro coffee trend is in het buitenland al enige tijd aan de gang, maar lijkt in Nederland nog niet echt te zijn doorgebroken.

Toch verwachten de trendwatchers dat deze trend dit jaar echt naar ons land zal overwaaien. De verwachtingen voor Nitro Coffee zijn daarom nog hoger gespannen dan vorig jaar aangezien deze trend stijgt van de vijfde naar tweede positie op de lijsten met koffietrends van 2019.

Voor wie (net als wij) even moet denken wat nitro coffee ook alweer inhield;

“Nitro coffee is koude koffie waaraan nitrogen (stikstof) is toegevoegd, wat zorgt voor een romige schuimlaag die de koffie opvallend veel op een Guinness biertje doet lijken”

3. Chemex

Net als de nummers 1 en 2 wordt ook de derde positie van deze lijst gevuld door een oude vertrouwde trend.

De chemex trend staat immers al sinds 2014 tot en met 2018 (onder de slow coffee trend) onafgebroken in de lijst. Wat dit jaar anders maakt? De trendwatchers verwachten dat de slow coffee trend inmiddels zo normaal is geworden dat het (nog grotere) succes van de Chemex dit jaar plaats zal vinden.

4. Duurzame koffie en plantaardige melk

Soja Melk Koffie TrendNieuw in de top vijf zijn de koffietrends die volledig in het teken staat van duurzaamheid of van plantaardige melk.

De reden waarom deze twee trends samen de vierde positie innemen? Dat komt, volgens de kenners, doordat zij beiden in het teken staan van een gezonde en verantwoorde levensstijl.

Mocht deze trend echt doorbreken dan zou dit allereerst betekenen dat wij als consument meer waarde gaan hechten aan de manier waarop de koffie wordt geproduceerd. Daarnaast houdt het succes van deze trend in dat melk massaal zal worden ingeruild door bijv. Soja, amandel en kokosmelk. Dit laatste lijkt zeer waarschijnlijk aangezien deze trend eigenlijk al in 2018 voet aan de grond heeft gekregen.

5. Romerige en zoetere koffie

Hoewel de meeste koffiedrinkers juist de zuurgraad en bitterheid van zwarte koffie waarderen, worden deze niet door iedereen gewaardeerd.

Vooral de jongere generaties lijken de voorkeur te geven aan zoetere en romigere koffie. In een poging ook deze doelgroep voor zich te winnen, en aan deze behoefte te voldoen, bieden veel coffeeshops nu al een grote selectie aan zoete koffiedranken zoals koffieshakes en gearomatiseerde lattes.

Deze trend breidt zich volgens de trendwatchers (ondermeer) uit naar kant en klaar koffie uit de supermarkt. Daarnaast is de verwachting dat dit jaar niet alleen coffeeshops maar ook andere horeca gelegenheden actief op deze trend in zullen spelen.


Welke Koffie Trends haalde de top 5 net niet?

Zoals in de intro gezegd beperken wij onszelf tot de 5 meest genoemde koffie trends voor 2019. Dat gezegd hebbende kunnen wij het niet laten om twee trends te benoemen die de top 5 dit jaar net niet gehaald hebben:

Hoewel de koffie cocktail in tegenstelling tot vorig jaar niet meer voorkomt in de top vijf is deze trend volgens de meeste trendwatchers zeker nog niet verdwenen.

Ditzelfde valt ook te zeggen voor de “filterkoffie trend” en ook over de “super coffee trend” uit 2018. Met name de laatste is opvallend aangezien super coffee in de lijst van 2018 de eerste positie in nam.


Opmerking KoffieDuo

Welke trends ‘echt’ door zullen breken in 2019 weten wij pas weer aan het einde van het nieuwe jaar. Toch zijn wij nu alvast benieuwd welke trends u het liefst een succes ziet worden in 2019?

Gerelateerde berichten

Blog

KoffieDuo bij EditieNL

Het RTL programma EditieNL heeft op 9 oktober aandacht besteed aan espresso capsules die geschikt zijn voor Nespresso machines. Totaal
Blog Koffie

Koffie een stuk duurder

Slecht nieuws voor de liefhebbers van koffie (dus voor ons allemaal). Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat consumenten binnenkort