Blog

Koffie Trends 2020

Koffietrends 2020

Koffietrends 2020: Het online ontdekken van de koffietrends die voor het komende jaar verwacht worden is inmiddels een van onze ‘december’ tradities. Dit jaar zijn wij iets sneller in de feestmaand stemming gekomen en delen wij ons lijstje iets eerder dan gebruikelijk.

Benieuwd welke koffietrends de trendwatchers verwachten voor 2020? Wij gingen op onderzoek uit en delen via dit bericht graag de 5 meest genoemde koffietrends voor het jaar 2020.


Opmerking KoffieDuoAls bron voor deze lijst gebruikte wij ondermeer de lijst van foodnavigator-usa en CBC News

1. De koffietrend van 2020? Plantaardige melk voor in de koffie

De plantaardige (koffie) melk trend verscheen in 2019 voor het eerst in de koffietrend lijsten. Vanuit het niets kwam deze trend zelfs binnen op 4de positie van de lijst met voorspelde trends. Trendwatchers wisten het zeker; Deze trend gaat het maken.

De trendwatchers kregen gelijk – de plantaardige koffiemelk trend wist in 2019 al aardig voet aan de grond te krijgen. Grote bedrijven als Starbucks, Nespresso en Alpro werkten mee aan dit succes door hun assortiment uit te breiden met plantaardige melk variaties.

Kan deze koffietrend nog groter groeien? Volgens de kenners is het antwoord op deze vraag ‘Absoluut JA’. De trend begon volgens hen namelijk als ‘alternatief’. Groeide vervolgens door naar ‘speciaal’. De laatste stap is ‘mainstream’ en die stap wordt voor 2020 voorspelt.

Opmerking KoffieDuo Subtrend: Met name havermelk beloofd in 2020 een grote hit te worden.

2. De coffee cocktail trend keert (opnieuw) terug

De op één na meest voorspelde koffie trend is opvallend. Trendwatchers voorspelde namelijk al in 2018 dat de coffee cocktail het helemaal zou gaan maken.

Het grote succes bleef uit. De trend verdween naar de achtergrond. En de trend watchers? Die haalden de coffee cocktail in 2019 unaniem van de ‘trend’ lijsten.

Alle hoop voor deze trend (b)lijkt echter niet verloren. In de voorspelde koffie trend lijst van 2020 maakt deze trend namelijk opnieuw zijn comeback.

Klassiekers als Irish en French coffee winnen opnieuw terrein, aldus de voorspellingen. Daarnaast wordt verwacht dat deze trend ruimte geeft voor ‘nieuwe klassiekers’ zoals sherry coffee, espresso Martini en cold brew tequila.

3. Cups, pads, meeneem en oploskoffie worden een (nog groter) succes

Meeneem KoffieOok de nummer 3 op de lijst van voorspelde koffietrends is bijzonder opvallend. Trendwatchers en grote bedrijven voorspellen namelijk dat 2020 ‘het jaar’ van de capsule, pad en meeneem koffie gaat worden.

Trendwatchers verwachten dat dit succes slechts voor een klein deel uit de introductie van nieuwe koffiemachines zal komen. De grootste motor achter deze trend wordt verwacht door een explosieve groei in het capsule, pad en ‘coffee to go’ aanbod in de supermarkt.

Het ‘coffee to go’ aanbod in de supermarkt zal volgens de kenners ook vaker de eerste koffie trend uit deze lijst volgen. Wij kunnen dus uitkijken naar steeds meer amandel, soya en kokosmelk coffee to go varianten.

Opmerking KoffieDuoStarbucks zag deze trend al ver vooruit aankomen. Zij introduceerde enige tijd geleden namelijk al de Chilled Classic Almond Based ice coffee.

4. CBD, Keto en andere gezonde koffie blijvend trendy

De ‘voorspelde’ koffietrend die niemand zal verbazen? Dat is de trend van ‘gezonde koffie’. Deze trend verschijnt jaar na jaar op de koffietrend lijsten – maar eerlijk is eerlijk – de trend past zich wel ieder jaar aan de huidige gezondheidstrends aan.

De trendwatchers verwachten dat CBD, Keto en Paleo koffie ook in 2020 populair zullen blijven. Deze drie krijgen echter wel concurrentie in 2020.

Opmerking KoffieDuo Subtrend: Met name ‘Proteine Coffee’ zal volgens de trend watchers in 2020 een enorme hit zijn.

5. Cold Brew en Slow Coffee

Cold BrewDe ColdBrew en Slow Coffee trends lijken over hun hoogtepunt heen te zijn. In 2018 deelden zij de vierde positie op de koffie trend lijst. En in 2019 steeg coldbrew zelfs naar de eerste plek. Hieruit bleek dat de verwachtingen bijzonder hoog gespannen waren.

Gelukkig wisten deze koffietrends hun verwachtingen waar te maken. Coldbrew koffie werd zelfs een onderdeel van de Starbucks menulijst. Ook slowcoffee presteerde goed en staat inmiddels synoniem voor een ‘met zorg en geduld bereid’ kopje koffie.

Helaas lijkt dit succes van korte duur. Beiden koffietrends dalen in de voorspellingen voor 2020 naar de 5de positie. Dit zou tijdelijk kunnen zijn. Echter de verwachting is dat beiden trends in 2021 niet langer in de top 5 terug zullen keren.


Internationale koffietrends in 2020

Hoewel deze koffietrend lijst wereldwijde trends bevat wordt er altijd rekening gehouden met de cultuur en trendgevoeligheid van ieder land. Belgen en Nederlanders? Die zijn (volgens de trend watchers) bijvoorbeeld niet zo trendgevoelig. Dit in tegenstelling tot de Engelse en Amerikanen.

Vanuit deze gedachte wordt verwacht dat de volgende drie koffietrends pas in een later stadium de lage landen zullen bereiken:

    1. Coffee Beer / Koffie Bier: Een trend die bij ons niet echt lijkt te leven, maar in Amerika en Engeland al een tijd aan de gang is? Dat is de Coffee Beer trend. Hoewel deze trend al in de jaren 90 van de vorige eeuw is gestart wordt de ‘echte’ Coffee Beer hype in 2020 verwacht.
    2. Koffie abonnement: Koffie via een koffie abonnement? In Nederland en België is het inmiddels mogelijk, maar nog niet volledig ingeburgerd. In andere landen is dit anders – in 2019 werd deze nieuwe abonnementsvorm zelfs al genoemd als mogelijke trend topper. Het grote succes? Dat komt volgens de trend experts in 2020.
    3. Jägermeister Cold Brew Coffee: Jägermeister – bekend van de kruidenlikeur, die gemaakt wordt in Duitsland, en erg populair is in het uitgaansleven en bij wintersporters introduceert deze winter iets nieuws: De Jägermeister Cold Brew Coffee. Dit nieuwe drankje bestaat uit 56 soorten kruiden, bloesems, vruchten, arabica koffiebonen en een vleugje cacao.

Een wereldwijd succes? Dat kan dit drankje helaas niet direct worden. Het nieuwe drankje zal in het begin namelijk alleen in Amerika en Engeland verkrijgbaar zijn.


Opmerking KoffieDuo

Welke trends ‘echt’ door zullen breken in 2020 weten wij pas weer aan het einde van het nieuwe jaar. Toch zijn wij nu alvast benieuwd welke trends u het liefst een succes ziet worden in 2020?

Gerelateerde berichten

Blog

KoffieDuo bij EditieNL

Het RTL programma EditieNL heeft op 9 oktober aandacht besteed aan espresso capsules die geschikt zijn voor Nespresso machines. Totaal
Blog Koffie

Koffie een stuk duurder

Slecht nieuws voor de liefhebbers van koffie (dus voor ons allemaal). Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat consumenten binnenkort