Blog

Koffie Trends 2022

Koffietrends 2022

Koffietrends 2022: Het online ontdekken van de koffietrends die voor het komende jaar verwacht worden is inmiddels een van onze ‘december’ tradities. Dit jaar komt ons lijstje iets later dan gebruikelijk. Dit komt vooral omdat veel van de koffietrends van het komende jaar nauw verbonden zijn aan het wel/niet openen of sluiten van de horeca.

Dat gezegd hebbende denken de trendwatchers dat zij op dit moment een goed beeld te kunnen vormen van de koffietrends van 2022. Benieuwd welke koffietrends de trendwatchers verwachten voor 2022? Wij gingen op onderzoek uit en delen via dit bericht graag de 5 meest genoemde koffietrends voor het jaar 2022.


Opmerking KoffieDuoAls bron voor deze lijst gebruikte wij ondermeer de lijst van foodnavigator-usa en CBC News

1. Koffie wordt een stuk duurder

Of het echt een ‘trend’ mag heten is discutabel (zelfs onder de trendwatchers is dit een bron van discussie). Dat gezegd hebbende zijn alle trendwatchers het met elkaar eens dat de prijs van koffie ook dit jaar weer hard zal stijgen.

Anders dan verwacht is Corona niet de belangrijkste reden van deze prijsstijging. Het weer in Brazilië – de grootste koffiebonenteler ter wereld – is namelijk volgens vele de belangrijkste oorzaak van deze negatieve trend.

Het afgelopen jaar is er amper regen gevallen in Brazilië. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel planten niet konden groeien. Daarnaast was de winter in 2021 uitzonderlijk koud waardoor er meer planten gestorven zijn dan normaal.

2. Gearomatiseerde koffiebonen

Koffiebonen met smaakGearomatiseerde koffiebonen zijn in opkomst en gaan het volgens de kenners helemaal maken in 2022. De gezondheidscrisis die we de afgelopen twee jaar hebben doorgemaakt heeft ervoor gezorgd dat mensen hun welzijn belangrijker zijn gaan vinden en hiervoor graag hun dieet willen verbeteren.

Het aanpassen van voedingsgewoonten kan voor de liefhebbers van (ge)zoete koffiedranken echter lastig zijn. Hoe kun je immers genieten van de geliefde smaak van een latte met pompoenkruiden zonder dat er een berg suiker en kunstmatige kleurstoffen aan te pas komt? Het antwoord; Gearomatiseerde koffiebonen.

Koffiebranders voegen aroma-oliën toe aan hun koffiebonen om noten, kruiden en fruit na te bootsen zonder dat er suiker aan te pas komt. In het verleden gebruikten bedrijven smaakstoffen om ondermaatse bonen te maskeren. Dit heeft gezorgd voor de opkomst van bijvoorbeeld koffie die smaakt naar Franse vanille.

Tegenwoordig gebruiken ambachtelijke koffiebranders premium bonen om fantasievolle smaken te creëren, zoals bananen, pistache, of pecan noot koffie.

3. Cups, pads, meeneem maar vooral oploskoffie worden een (nog groter) succes

OploskoffieDe nummer 3 op de lijst van voorspelde koffietrends is opvallend, maar zeker niet nieuw. Trendwatchers en grote bedrijven voorspelde namelijk al in 2020 dat capsule, pad, oplos en meeneem koffie een enorme trend zou gaan worden.

Deze trend is dus niet ‘nieuw’ maar er is wel iets veranderd. Trendwatchers verwachten namelijk dat 2022 vooral het jaar van de oploskoffie zal gaan worden. De vraag naar oploskoffie gaat, opnieuw volgens kenners, ten koste van het gebruik van koffiepads.

Koffiepads waren jaren lang het antwoord op de vraag naar snelle en gemakkelijk te maken koffie. Corona heeft er echter voor gezorgd dat oploskoffie de pad van haar troon gestoten heeft. Dit komt mede doordat oploskoffie recepten (zoals bijvoorbeeld de Dalgona koffietrend) door de populaire sociale-media-app TikTok tijdens de quarantaine van het coronavirus enorm populair zijn geworden.

Opmerking KoffieDuoKanttekening: Hoewel de experts verwachten dat oploskoffie een enorme hit zal zijn in 2022 zetten zij echter wel een kanttekening bij deze trend. Mocht een groot deel van de (wereld) bevolking weer terug naar kantoor gaan in 2022? Dan is de verwachting dat vooral kant en klare supermarkt koffie in populariteit zal stijgen ten koste van oploskoffie.

4. Gezonde koffie blijft ‘trendy’

De vierde ‘voorspelde’ gezonde koffietrend zal slecht weinig mensen verbazen. Deze trend verschijnt immers jaar na jaar op de koffietrend lijsten – maar eerlijk is eerlijk – de trend past zich wel ieder jaar aan de huidige gezondheidstrends aan.

De trendwatchers verwachten voor 2022 dat deze trend zich met name uit in het gebruik van boter in de koffie. ‘Beboterde koffie’ is koffie verrijkt met een eetlepel boter. Volgens kenners maakt boter koffie voedzamer en versterkt het de effecten ervan.

Koffie met boter is al populair onder beroemdheden en professionele atleten en, volgens de trendwatchers, zal deze trend steeds meer volgers krijgen. Sommige kenners verwachten zelfs dat koffie met boter een cultstatus zal krijgen.

5. De koffietrend van 2022? Plantaardige melk voor in de koffie

Cold BrewDe plantaardige (koffie) melk trend verscheen in 2019 voor het eerst in de koffietrend lijsten. Vanuit het niets kwam deze trend zelfs binnen op 4de positie van de lijst met voorspelde trends. Trendwatchers wisten het zeker; Deze trend gaat het maken.

De trendwatchers kregen gelijk – de plantaardige koffiemelk trend wist in 2019 al aardig voet aan de grond te krijgen. Grote bedrijven als Starbucks, Nespresso en Alpro werkten mee aan dit succes door hun assortiment uit te breiden met plantaardige melk variaties.

Nu deze trend al een aantal jaar bestaat zou je de vraag kunnen stellen of deze koffietrend nog groter kan groeien? Volgens de kenners is het antwoord op deze vraag ‘Absoluut JA’. De trend begon volgens hen namelijk als ‘alternatief’. Groeide vervolgens door naar ‘speciaal’. De laatste stap is ‘mainstream’ en die stap is volgens hen nu bereikt. DE vraag neemt toe en hierdoor verwachten zij dat er steeds meer nieuwe plantaardige melk varianten bij zullen komen in 2022.

Opmerking KoffieDuo Subtrend: Met name aardappelmelk beloofd in 2022 een grote hit te worden.


Internationale koffietrends in 2022

Hoewel deze koffietrend lijst wereldwijde trends bevat wordt er altijd rekening gehouden met de cultuur en trendgevoeligheid van ieder land. Belgen en Nederlanders? Die zijn (volgens de trend watchers) bijvoorbeeld niet zo trendgevoelig. Dit in tegenstelling tot de Engelse en Amerikanen.

Vanuit deze gedachte wordt verwacht dat de volgende drie koffietrends pas in een later stadium de lage landen zullen bereiken:

    1. Milieu vriendelijke koffie: Een van de trends die wereldwijd verwacht wordt is de opkomst van milieuvriendelijke koffie. Mensen gaan opzoek naar koffie die zij lokaal kunnen kopen en bij voorkeur lokaal gebrand wordt.
    2. Koffie abonnement: Koffie via een koffie abonnement? In Nederland en België is het inmiddels mogelijk, maar nog niet volledig ingeburgerd. In andere landen is dit anders – in 2019 werd deze nieuwe abonnementsvorm zelfs al genoemd als mogelijke trend topper. Het grote succes? Die zou volgens kenners al in 2020 plaatsvinden. Dit succes bleef (ondanks de Corona periode waarin mensen veel meer thuis koffie hebben gedronken) uit. De verwachting is echter dat deze trend het in 2022 toch echt zal gaan maken.
    3. Thee in plaats van koffie: Een wereldwijde ‘koffietrend’ die unaniem door trendwatchers genoemd wordt? Dat is dat koffie plaats zal gaan maken voor thee. Met name bij millennials begint deze trend al aardig voet aan de grond te krijgen. Een belangrijke thee leverancier uit Engeland heeft zelfs al laten weten 50 procent van het assortiment uitsluitend verkocht wordt aan mensen in de leeftijdcategorie van 24 tot 35 jaar oud.

Opmerking KoffieDuo

Welke trends ‘echt’ door zullen breken in 2022 weten wij pas weer aan het einde van het nieuwe jaar. Toch zijn wij nu alvast benieuwd welke trends u het liefst een succes ziet worden in 2022?

Gerelateerde berichten

Blog

KoffieDuo bij EditieNL

Het RTL programma EditieNL heeft op 9 oktober aandacht besteed aan espresso capsules die geschikt zijn voor Nespresso machines. Totaal
Blog Koffie

Koffie een stuk duurder

Slecht nieuws voor de liefhebbers van koffie (dus voor ons allemaal). Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat consumenten binnenkort