KoffieWeetje Koffiezetmethodes

Cold Brew of Ice Coffee, wat is het verschil?

Cold brew en Ice Coffee staan al sinds 2015 onafgebroken in de jaarlijkse lijsten met koffietrends. De afgelopen jaren kan het dan ook bijna niet anders dan dat jij een van deze koffietrends hebt geproefd, of aan je voorbij hebt zien komen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen Cold brew en Ice Coffee? Het is immers beiden ‘gewoon’ koude koffie, toch?


Cold brew en Ice Coffee – Twee koude dranken

Het klopt; ‘zowel Cold brew als Ice Coffee zijn koude dranken’, maar daar houdt de vergelijking (buiten het feit dat beiden dranken gemaakt worden met koffie) eigenlijk direct ook weer op.

Zo is bijvoorbeeld koffie gemaakt met de Cold brew methode inderdaad koud, maar is deze zeker geen ijskoffie te noemen. De ene drank is niet “beter” dan de andere, maar ze zijn anders gemaakt, hebben een andere smaak en hebben (meestal) een ander prijskaartje.

Ice Coffee

Ice Coffee en Cold Brew – Een andere bereidingsmethode

Het grote verschil tussen cold brew en ice coffee zit hem met name in de bereidingswijze:


Cold brew coffee

Cold brew coffee wordt gebrouwen met behulp van (koud)water dat niet warmer is als kamertemperatuur. Anders dan bij ijs of filterkoffie wordt het water (meestal) direct over de gemalen koffie gegoten en heeft het water, tussen 12-24 uur, direct contact met het koffiemengsel.

Het resultaat? Na deze lange wacht periode is het resultaat een sterk concentraat dat kan worden gemengd met water. Over het algemeen is dit een ​​50:50 mix van koffieconcentraat en water, maar dit is natuurlijk zelf te bepalen en hangt af van hoe sterk jij de koffie wilt serveren.

Kenmerken van cold brew coffee: Omdat er bij het brouwproces van cold brew geen heet water betrokken is, is deze koffie variant over het algemeen minder zuur, heeft het meer body en is het wat milder van smaak in verhouding tot ice coffee.


Ice coffee

Ice coffee is door de jaren heen vaak veranderd/verbeterd. Een bijvoorbeeld hiervan is dat restaurants, toen zij voor het eerst begonnen met het serveren van ijskoffie, gewoon hete koffie over ijs schonken. Dit leek en klinkt logisch, maar bleek niet populair aangezien het eindproduct te verdund smaakte. Om dit probleem op te lossen werdt deze bereidingsmethode aangepast en begonnen zij de koffie op dubbele sterkte te brouwen, deze eerst te laten afkoelen en het pas daarna over ijs te gieten.

Het resultaat? Doordat het minder tijd kost om Ice coffee te maken is deze variant vaak sneller en iets goedkoper. Nadelen heeft deze bereidingsmethode echter ook. Zo is Ice Coffee van zichzelf bijvoorbeeld vaak zuurder en heeft deze variant meestal een bittere (na)smaak.

Kenmerken van Ice Coffee: Ice coffee is letterlijk ijskoud. Deze koffie variant heeft een smaak die zuurder en bitterder is dan bijv. bij coldbrew koffie het geval is. De smaak van ‘pure’ ijskoffie verklaard waarschijnlijk ook waarom de meeste ijskoffie’s rijkelijk worden gezoet en van slagroom, drank en smaakstoffen worden voorzien.


De verschillen tussen cold brew en ice coffee in het kort:

  • Cold brew is gemaakt met koud water, smaakt minder zuur en bitter dan ijskoffie en is vaak duurder.
  • IJskoffie wordt gemaakt met heet water of water op kamertemperatuur. De smaak is zuurder en iets bitterder. Tot slot is ice coffee opzich meestal goedkoper dan cold brew coffee, maar deze prijs stijgt wanneer deze wordt voorzien van suiker, slagroom en andere smaak verbeterende producten.

Opmerking KoffieDuo(Tip) Wil je thuis lekkere ijskoffie maken met een sterke smaak?  Giet dan een deel van de koffie in een ijsblokjeshouder en zet deze in de vriezer. Eenmaal diep gevroren kun je deze blokjes gebruiken om koffie snel af te laten koelen of om afgekoelde koffie nog kouder te maken zonder dat het slap zal gaan smaken.


Gerelateerde berichten

KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Melk of geen melk?

Op Amerikaanse koffiedrinkers wordt vaak neergekeken vanwege hun gewoonte koffie te mengen met een (redelijk) grote dosis melk. Soms is
KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Wat betekend Robusta

Wanneer jij een liefhebber bent van sterke krachtige koffie, dan ben jij waarschijnlijk bekend met de Robusta koffieboon welke bekend