KoffieWeetje

Maak kennis met: De Scandinavische koffiecultuur

Wie denkt een aan ‘echt’ koffie land, en aan een land met een rijke koffiecultuur, denkt waarschijnlijk niet aan Finland, Zweden, Noorwegen of Denemarken. Toch blijken juist de inwoners van deze landen (samen met Nederland) te behoren tot ‘s werelds grootste koffiedrinkers. Alleen al om deze reden is het interessant om iets meer te weten te komen over de Scandinavische koffiecultuur. Om alvast een klein tipje van de (koffie) sluier op te lichten, vind je hier 6 interessante feitjes over de Scandinavische koffiecultuur.


Uit, een in 2013 uitgevoerd, onderzoek is gebleken dat de bewoners van Finland per jaar gemiddeld 9,6 kilo koffie verbruiken

1. Finnen en Nederlanders verbruiken per jaar de meeste kilo’s koffie per inwoner

Scandinavische landen domineren diverse lijsten waaronder die van – gendergelijkheid, geluk en kosten van levensonderhoud. Een andere lijst die, bijna onafgebroken, gedomineerd wordt door Scandinavische landen is de jaarlijkse lijst van ‘koffie consumerende landen’. Zweden, Noorwegen en Denemarken bijvoorbeeld, behoren al jaren tot de top tien van landen waar het meeste koffie gedronken wordt.

De grootste koffie drinkers vinden we echter in Finland. De Finnen drinken jaarlijks, net iets meer of minder koffie dan wij in Nederland. Dit heeft ervoor gezorgd dat Nederland en Finland de afgelopen jaren, afgewisseld, op nummer 1 stonden in de lijst van landen waar het meeste koffie gedronken wordt. Zo voerde Finland in 2013 bijvoorbeeld, met een gemiddeld verbruik van 9,6 kg koffie per inwoner per jaar, de lijst aan.


2. Cafeïnevrije koffie niet populair binnen de Scandinavische koffie cultuur

Cafeïnevrije koffie is niet erg populair binnen de Scandinavische koffie cultuur. Volgens Scandinavische barista’s, is de vraag naar cafeïnevrije koffie zelfs zo laag, dat een hoop koffie gelegenheden ervoor gekozen hebben om het niet (meer) op de kaart zetten.

Scandinaviërs houden dus wel van een beetje cafeïne. Doordat een kopje koffie in Scandinavië daarnaast ook meestal iets sterker is, kan het drinken van een kopje Scandinavische koffie een Cafeïnevrije koffiedrinker slapeloze nachten bezorgen.


3. Ook in de Scandinavische koffie cultuur was het drinken van koffie ooit verboden

Terwijl de Finnen vandaag de dag behoren tot de grootste koffie drinkers ter wereld, was het drinken van koffie in de 19e eeuw koffie verboden in Finland. Dit verbod was te wijten aan vermoedens dat koffie een negatief effect zou hebben op de economie, de vruchtbaarheid van de inwoners en de productiviteit op het werk.

Op bevel van Koning Gustav III, werd in 1746 koffie verboden in Zweden. Dit verbod ging een stapje verder dan gebruikelijk, doordat ook koffieservies gelijktijdig verboden werd. Dit verbod ging zelfs zover de politie werd ingezet om de kopjes en schotels in beslag te nemen.

Wie wel koffie mochten drinken van Koning Gustav III waren de veroordeelde moordenaars. Hij wilde namelijk via hen ontdekken hoelang het zou duren voordat een overdosis koffie tot fatale gevolgen zou leiden.


4. Fika – Een begrip in de Scandinvische koffie cultuur

Fika is het Scandinavische gebruik om (tijdens het werk) twee of drie keer per dag een koffiepauze te nemen. Dit lijkt niet zo opvallend, koffiepauzes zijn immers voor de meeste westerse werknemers normaal, maar deze ‘Fika-pauzes’ zijn toch net even iets specialer.

De Zweden en Finnen zien koffie namelijk als iets om naar uit te kijken, en als een moment waarop alles even stopt en je op adem kunt komen. Tijdens Fika slurp je dan ook niet even snel een kopje koffie weg, maar je gaat er echt over voor zitten, om zo optimaal te kunnen genieten van een kopje koffie met iets lekkers.

Fika is ook een sociale activiteit – natuurlijk is het mogelijk om alleen te gaan zitten met je kanelbulle (Zweedse kaneel roll) en kopje koffie – maar meestal geniet je samen met collega’s en vrienden van Fika.

De Scandinaviërs geloven dat koffiepauzes ervoor zorgen dat jij efficiënter wordt in je werk. In sommige delen van Scandinavië geloven zij hier zelfs zo sterk in, dat bijvoorbeeld veel Zweedse bedrijven hun werknemers verplichten om deze pauzes te houden.


5. De Scandinvische koffie cultuur – Van cappuccino tot kokkaffe

Invloeden vanuit de zuid-Europese koffiecultuur hebben eraan bijgedragen dat, vandaag de dag, je in Scandinavische koffiegelegenheden alle ‘bekende’ koffie specialiteiten tegen zult komen. Van cappuccino tot latte macchiato en van espresso tot cortado. Ondanks dat blijft, in de Scandinavische koffiecultuur, zeker ook de ‘goeie ouwe standaard filterkoffie’ nog steeds zeer geliefd.

Naast het drinken van de bekende klassiekers staat Zweden bekend om zijn kokkaffe – gekookte koffie – en is (opvallend) het gebruik van een French Press in Zweden erg populair.


6. Van gloeiend hete koffie wordt je lelijk

Oke, het is niet wetenschappelijk bewezen, maar in de 20e eeuw bestond in IJsland het bijgeloof dat je van het drinken van gloeiend hete koffie lelijk zou worden. Dit bijgeloof had gelukkig ook een positieve noot, het drinken van koude koffie zou je namelijk (weer) mooier maken. De IJslanders waren ook van mening dat, wanneer je room voor de suiker in de koffie deed, het betekende dat je de komende zeven jaar niet zou trouwen

Deze bijgeloven zijn inmiddels uit de IJslandse cultuur verdwenen, en hebben plaats gemaakt voor een bloeiende koffie cultuur – die gefocust is op het vinden van manieren om de subtiele smaak van koffie nog beter tot zijn recht te laten komen.


 

Gerelateerde berichten

KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Melk of geen melk?

Op Amerikaanse koffiedrinkers wordt vaak neergekeken vanwege hun gewoonte koffie te mengen met een (redelijk) grote dosis melk. Soms is
KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Wat betekend Robusta

Wanneer jij een liefhebber bent van sterke krachtige koffie, dan ben jij waarschijnlijk bekend met de Robusta koffieboon welke bekend