KoffieWeetje Koffiezetmethodes

Het belang van (zelfgemalen) verse koffiebonen

Voor de gepassioneerde koffie drinker gaat er niets boven een vers bakje koffie. Om dit bakje koffie zo vers en optimaal mogelijk te bereiden steek je een hoop tijd en geld in het bestellen van de beste koffiebonen. En daarnaast geef je al snel een hoop geld uit aan de aanschaf van de juiste (koffie)apparatuur.

Toch wordt er soms, zelfs door de meest toegewijde koffie fans, een cruciale stap over het hoofd gezien namelijk; Het malen van de koffiebonen. Dit terwijl bonen malen eigenlijk best eenvoudig is met de juiste apparatuur, en het een enorme invloed heeft op de versheid van jouw bakje koffie.

Het zelfmalen van de door jou gebruikte koffiebonen is een essentiële stap op weg naar het perfecte kopje koffie. Doordat het (zelf)malen zo belangrijk is delen wij graag een paar tips die van pas kunnen komen tijdens je missie het perfecte kopje verse koffie te bereiden.


Opmerking KoffieDuo Spring naar: Een bonenmaler voor elk budget.

 


“Of de bonen vers zijn of niet bepaald bij koffie voor een heel groot deel de smaak. Zijn de koffiebonen ‘oud’? Dan is het niet meer mogelijk om – zelfs met hele dure koffiebonen – een optimaal kopje koffie te bereiden. “


Koop geen gemalen koffie en maal geen koffie vooraf

Volgens de ‘echte’ koffiekenners en koffiefanaten is gemalen koffie (welke met zuurstof in aanraking is gekomen) na ongeveer 20 minuten niet meer vers te noemen en onbruikbaar. Een andere opvatting is dat gemalen koffie in één dag ongeveer de helft van zijn optimale smaak verliest.

Wij kunnen ons voorstellen dat bovenstaande normen je als koffieliefhebber net iets te ver gaan. Toch valt echter niet te ontkennen dat gemalen koffie, met name wanneer deze met lucht in aanraking is geweest, al snel een stuk minder smaakt.

Wanneer je zelf je bonen maalt (of beschikt over een volautomatische espressomachine) kun je de bonen afstemmen op het aantal kopjes dat jij wenst te gaan drinken. Hierdoor ben jij altijd voorzien (mits de bonen zelf nog vers zijn) van een optimaal gezet kopje koffie.


Koop de bonen zo vers mogelijk

Aansluitend op het voorgaande punt is ook de versheid van de bonen van belang. Het maakt namelijk, op het moment dat de bonen hun versheid zijn verloren, niet meer uit hoe kort je de bonen van te voren maalt. Oude bonen blijven, ook wanneer je ze direct voor het brouwen maalt, oude bonen.

Er zijn verschillende manieren om er zeker van te zijn dat jij gebruik maakt van verse bonen. Twee voorbeelden hiervan zijn:

Het kopen van recent gebrande koffiebonen: Koffie is op zijn verst net na het branden en tot twee weken erna. Middels de branddatum kun jij dus direct controleren of het verse koffie betreft. Dit verklaard direct waarom koffiebonen die verkocht worden in (de meeste) koffiespeciaalzaken voorzien zijn van een branddatum.

Koffiebonen op de juiste manier bewaren: Zuurstof, vocht, licht en temperatuur hebben met elkaar gemeen dat zij de versheid van koffie negatief beïnvloeden. Probeer koffie daarom zoveel mogelijk tegen deze invloeden te beschermen door de bonen donker, droog en luchtdicht te bewaren.


Zorg voor een juiste en constante maalgraad

“De maalgraad heeft een grote invloed op de doorlooptijd. Hoe fijner de maling van koffie is, des te sneller loopt het water door de koffie.”

Consistentie is het sleutelwoord wanneer het over het malen van koffiebonen gaat. Welke maalgraad je het beste kunt gebruiken hangt af van het soort koffie welke jij van plan bent te gaan bereiden. Iedere brouwmethoden vraagt namelijk om een specifieke maalgraad voor de bereiding van het beste kopje koffie.

Grof weg is de maalgraad per brouwmethode als volgt op te delen.

Een grove maling: is geschikt voor de percolator of French press
Een medium maling: is geschikt voor filterkoffiemachines
Een fijne maling: is geschikt voor espressomachine’s


Kies de juiste bonenmaler

De prijs van koffiemolens/bonenmalers begint bij ongeveer € 15,- maar kan oplopen tot ver boven de € 1500,- De reden van dit enorme prijsverschil?
Niet iedere molen is geschikt voor alle soorten malingen.

Een budget koffiemolen / bonenmaler:

Simpele en/of goedkopere bonenmalers zijn over het algemeen voorzien van metalen messen. Deze messen snijden als het ware de bonen klein. De reden dat deze molens meestal niet warm worden aanbevolen is omdat deze manier van malen kan leiden tot een ongelijkmatige en (te) grove maling van de koffiebonen. Daarnaast kun je bij deze bonenmalers vaak niet de maalgraad aanpassen. Omdat voor espresso een fijne en constante maalgraad essentieel is, zijn deze molens hier niet voor geschikt.

Gebruik jij de gemalen koffiebonen echter uitsluitend voor een French press of filterkoffiemachine? Dan zul jij hier weinig hinder van ondervinden en prima uit de voeten kunnen met een goedkopere koffiemolen.


ENKELE VOORBEELDEN VAN BUDGET KOFFIEMOLENS:

Kilner Koffiemolen (€ 39,95)

De Kilner handmatige koffiemolen is niet de allergoedkoopste koffiemolen, maar door zijn bijzondere uitstraling toch het vermelden waard. Het grote voordeel van deze koffiemolen is dat hij geen stroom gebruikt en erg compact is waardoor het een ideale bonenmaler maakt voor een kleine keuken of op bijvoorbeeld de camping.

Kilner Koffiemolen – Fonq


Bestron Elektrische RVS Koffiemolen (€ 25,00)

Deze Bestron koffiemolen is in vergelijking tot de Kilner koffiemolen alweer een stuk goedkoper. Voor door deze (relatief) goedkope prijs is deze molen echter toch een erg leuke elecktrische koffiemolen te noemen. Wat hem bijzonder maakt is het handige opvangbakje en het feit dat hij er (zeker gezien de prijs) best luxe uitziet. Hoewel het uiterlijk wellicht anders doet vermoeden is het bij deze molen niet mogelijk de maalgraad in te stellen.

Bestron Elektrische Koffiemolen – Bol.com


Bodum Bistro Bonenmaler (€ 33,90)

Een bonenmaler die zeker niet aan deze korte lijst mag ontbreken is de Bodum Bistro bonenmaler. Dit is misschien wel de (op dit moment) bekendste en meest verkochte budget bonenmaler. Deze Bodum Bistro bonenmaler staat bekend om zijn uitstraling, gebruiksgemak en lange levensduur. Daarnaast past hij perfect bij bijvoorbeeld een van de vele Bodum Cafetières.

Bodum Bistro Bonenmaler – Fonq


Een middenklasse koffiemolen / bonenmaler

Bonenmalers uit het middensegment zijn uitgerust met keramische maalstenen of conische maalschijven. Bij deze molens worden de bonen niet gesneden maar geplet waardoor de maling gelijkmatiger verloopt en de bonen tijdens het malen minder snel warm worden (wat gunstig is voor de smaak). Over het algemeen is het daarnaast bij de meeste van deze malers wel mogelijk de maalgraad zelf in te stellen, wat deze molens geschikt maakt voor een fijne espresso maling.

ENKELE VOORBEELDEN VAN BONENMALERS UIT HET MIDDENSEGMENT:

De prijs van koffiemolens uit het middensegment ligt direct een flink stukje hoger, maar (gelukkig) krijg je daar ook een hoop voor terug.


Graef CM800 (€ 149,00)

Als voorbeeld noemen wij graag de Greaf CM800. Door het kegelmaalwerk en langzaam draaiende motor verliezen de koffiebonen geen smaak en raakt de motor niet oververhit. Door de 40 standen kun je hem precies zo in stellen als nodig is – van uiterst fijn tot zeer grof. Zo kun je de perfecte espresso bereiden. Zelf hebben wij jaren lang met veel plezier gebruik gemaakt van de Graef CM702 – deze beschikt over iets minder standen, en heeft een iets minder luxe uitstraling, maar is met zijn prijs van € 99,- ook zeker nog het overwegen waard.

Graef CM702 – Fonq
Graef CM800 – Coolbue


Espressions Precision EP0700 (€ 219,00)

Voor het volgende model maken wij opnieuw een flinke sprong omhoog in prijs, ditmaal voor de Espressions Precision koffiemolen. Deze bonenmaler heeft een aantal prettige functies die de prijs verklaren, zoals bijvoorbeeld het zonlicht werende bonenresevoir met een inhoud van maar liefst 500 gram. Net als bij de Greaf is direct in de piston malen mogelijk, waardoor de tijd tussen het malen en het zetten minimaal blijft.

Espressions Precision EP0700 – Bol.com


Solis Caffissima IQ (€ 249,00)

Ook de Solis Caffissima beschikt over een zonlicht werend bonenresevoir. Door het intelligente en automatische doseersysteem maal je altijd dezelfde gewenste hoeveelheid bonen. Dit stel je in op het display. Tevens kies je met de draaiknop aan de zijkant zeer eenvoudig uit 25 maalgraadstanden. En stel je bovendien via het display en de draai- en druktoetsen ook de koffiesterkte in.

Solis Caffissima IQ 168 – Coolbue


Een koffiemolen / bonenmaler uit het topsegment

Als laatste zijn er natuurlijk nog de bonenmalers uit het duurdere/top segment. Deze bonenmalers zijn in de regel voorzien van kwalitatief goede maalstenen/maalschijven en instaat koffiebonen supersnel op de juiste maalgraad te malen. Natuurlijk kun je bij deze machines zelf de maalgraad (traploos) afstellen, maar zijn zij daarnaast ook vaak voorzien van vooraf ingestelde programma’s voor het malen van koffie voor bijvoorbeeld espresso, filter of French press koffie.

ENKELE VOORBEELDEN VAN KOFFIEMOLENS UIT HET TOPSGEMENT:


ROK Espresso Koffiemolen (€ 299,00)

De ROK Espresso Koffiemolen is een handmatige koffiemolen. Het grote voordeel, tegenover een automatische koffiemolen, is dat deze bijna geluidsarm is. Daarnaast is de ROK (volgens ons) erg mooi, compact en stijlvol te noemen. Deze koffiemolen beschikt over 16 maalstanden – van grof tot fijn – en is geschikt voor het malen van koffie voor een espresso.

ROK Espresso Koffiemolen – Fonq


Mählkonig Vario Home Koffiemolen (€ 479,95)

Van grove filterkoffie en fijne espresso tot French Press: voor elke soort koffie heeft deze machine de juiste maalgraad. De Vario heeft zelfs een slaapstand, voor als je hem even niet gebruikt. Daarnaast heeft deze koffiemolen uiteraard ook de mogelijkheid om de maalfijnheid van koffiebonen te regelen: dit gebeurt met een speciale, dubbele instelling.

Mählkonig Vario Home Koffiemolen – Fonq

 


ECM Molen S-Manuele en S-Automatic 64 (€ 749,00)

Het laatste en duurste model uit dit overzicht is de ECM Molen S-Manuele en S-Automatic 64. Deze koffiemolen maalt in 3,8 seconden tot 7 gram in is traploos instelbaar. De motor draait 1400 tpm op 400 Watt en dankzij de geventileerde behuizing blijft niet alleen de motor maar ook de koffie koel. Deze koffiemolen heeft maalschijven van 64 mm waarmee je eenvoudig het fijnste, grofste en iedere maat daartussenin maalt.

ECM Molen S-Manuele en S-Automatic 64 – Fonq


Kies de bonenmaler die bij jouw situatie past.

Ben jij van plan om zelf je bonen te malen en een bonenmaler aan te schaffen? Bedenk dan eerst voor welke soorten brouwmethode jij de bonen wilt gaan gebruiken. Wil jij alleen bonen malen voor filter of French press koffie? Dan is een budget bonenmaler het overwegen waard.

Wil jij ook koffiebonen malen om espresso te bereiden? Dan kun je het beste kiezen voor een bonenmaler uit het middensegment.

Ben jij van plan om vaak en veel koffie te malen, en wil jij een bonenmaler waarop jij maximaal invloed op de maalgraad uit kunt oefenen? Dan is een bonenmaler uit het top segment het overwegen waard.


De in dit bericht genoemde bonenmalers / koffiemolens zijn slechts een hele kleine greep uit het enorme aanbod koffiemolens. De genoemde modellen hebben wij gekozen op basis van de positieve ervaringen en recensies welke over deze modellen zijn verschenen. Om deze lijst iets completer te maken benoemen wij hieronder nog graag een aantal andere zeer populaire koffiemolens:


 

Gerelateerde berichten

KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Melk of geen melk?

Op Amerikaanse koffiedrinkers wordt vaak neergekeken vanwege hun gewoonte koffie te mengen met een (redelijk) grote dosis melk. Soms is
KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Wat betekend Robusta

Wanneer jij een liefhebber bent van sterke krachtige koffie, dan ben jij waarschijnlijk bekend met de Robusta koffieboon welke bekend