Koffiebonen KoffieWeetje

Hoe een koffiemolen de smaak van jouw kopje koffie naar een nieuw level brengt – Gastblog

Koffie drinken doen we allemaal, maar hoe is het met de kwaliteit van de koffie gesteld? Niet bijzonder goed als we Frank van baristaworden.nl mogen geloven. Het probleem? Veel huishoudens kopen voorgemalen koffie waarbij alle aroma’s en smaken allang verloren zijn gegaan. Zelfs een dure koffiemachine kan daar geen lekkere koffie van maken. Maar lukt dit wél met een koffiemolen?

In dit artikel leggen we uit hoe een koffiemolen jou helpt met het zetten van lekkere koffie. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet de koffiemachine die voor lekkere koffie zorgt, maar een goede koffiemolen dat het verschil maakt. Hoe dit precies zit, leggen we hieronder uit.


Is versgemalen koffie wel echt vers?

Ten eerste is het belangrijk dat je verse koffiebonen koopt. Dit betekent dat je de koffiebonen uit de supermarkt moet vermijden. Deze bonen liggen namelijk te verjaren in de magazijnen en in de schappen van de supermarkt. Direct na het branden van de koffiebonen begint het proces van smaak- en aroma verlies. Om echte verse koffie te zetten koop je koffiebonen 2 – 8 weken na branddatum. Bij koffiebonen uit de supermarkt kun je lang zoeken naar de branddatum, maar die ga je niet vinden (te lang geleden om te benoemen).

Het beste is om koffiebonen binnen een week na de branddatum nog even niet te gebruiken. De bonen hebben namelijk de tijd nodig om te ‘ontgassen’. Koop daarom koffiebonen met een ventiel: zo kunnen de gassen ontsnappen, maar komt er geen zuurstof bij wat namelijk een boosdoener is voor koffiebonen.

Koop koffiebonen bij een koffiebranderij

Mijn advies is om koffiebonen bij een lokale koffiebranderij te kopen of bij jouw favoriete koffiebar. In 90% van de gevallen vermelden zij wél de branddatum op de verpakking. Doen ze dit niet of zijn ze hier niet transparant over dan hebben ze waarschijnlijk een reden om dit te verbergen..

Een koffiemolen is een must

Zodra koffiebonen gemalen worden, begint het haar smaak en aroma’s te verliezen. Dit proces gaat heel snel. Dit is de reden dat een barista pas zijn koffiebonen maalt wanneer jij een kopje koffie besteld. Met een koffiemolen maak je de bonen vlak voor de bereiding waardoor het smaakverlies echt minimaal is. Een koffiemachine met een geïntegreerde koffiemolen (volautomatische koffiemachine) is uiteraard ook een oplossing.

Voor filter zetmethoden of handmatige zetmethoden maakt de kwaliteit van de bonenmaler minder uit. Heb je thuis een piston koffiemachine waarbij je alle handelingen handmatig uitvoert? Dan is een goede koffiemolen van hoge kwaliteit wel van belang. Voor het zetten van een goede espresso heb je namelijk een fijne en consistente maalgraad nodig en dat lukt niet met een hakmolen.

Benieuwd naar de beste koffiemolen? Baristaworden.nl geeft het antwoord. Meer informatie vind je hier.

Hoe zit het met koffiebonen bewaren?

De laatste stap om verse koffie te zetten is door de koffiebonen op de juiste manier te bewaren. De boosdoeners van koffiebonen zijn: zuurstof, warmte, licht en vocht. In het beste geval zet je de koffiemachine met bonenreservoir of de koffiemolen zo ver mogelijk uit het raam. Indien dit niet mogelijk is, vul je de bonenreservoir met een kleine hoeveelheid bonen – genoeg voor de bereiding zodat je de koffiebonen niet in het reservoir bewaard.

Verder raden we aan de koffiebonen in de verpakking te houden wanneer hier een ventiel op zit. Daarna kun je de koffiebonen in een koffieblik of een andere luchtdichte container bewaren. Meer tips voor koffiebonen bewaren nodig?

Conclusie

Versgemalen koffie betekent niet dat de koffie ook vers is. Om verse koffie te zetten koop je hele koffiebonen en consumeer je deze 2 – 8 weken na de branddatum. Vervolgens vermaal je de koffiebonen vlak voor de bereiding met een bonenmaler of een met de geïntegreerde koffiemolen in jouw koffiezetapparaat.


Dit bericht is een gastblog welke is geschreven door: Frank van baristaworden.nl


 

Gerelateerde berichten

KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Melk of geen melk?

Op Amerikaanse koffiedrinkers wordt vaak neergekeken vanwege hun gewoonte koffie te mengen met een (redelijk) grote dosis melk. Soms is
KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Wat betekend Robusta

Wanneer jij een liefhebber bent van sterke krachtige koffie, dan ben jij waarschijnlijk bekend met de Robusta koffieboon welke bekend