KoffieWeetje

Maak kennis met: De Italiaanse koffiecultuur

Koffie drinken op zijn Italiaans? Geen land staat zo bekend om zijn koffiegebruiken als Italië. Dit ondanks dat, verrassend genoeg, Italië niet de top vijf van ‘landen met de hoogste koffieconsumptie’ wist te bereiken*. Toch is er geen land ter wereld waar het drinken van koffie door haar inwoners zo serieus wordt genomen als in Italië.

Waar wij ons bakje koffie vaak gedachteloos weg drinken, is het drinken van koffie in Italië verheven tot een ware lifestyle.

Koffie drinken is ook echt een onderdeel van de Italiaanse cultuur geworden. Hierdoor zijn er zelfs verschillende ‘regels’ of beter gezegd ‘etiquette’ aan het drinken van koffie verbonden.

Om een snufje van de Italiaanse koffiecultuur te proeven, leekt het ons leuk eens te kijken naar wat deze regels precies inhouden, en zo te ontdekken hoe ook jij en ik (gewoon thuis) op zijn Italiaans koffie kunnen drinken.


Er zijn meerdere onderzoekbureau’s die een lijst publiceren van de landen waar het meeste koffie gedronken wordt. Deze lijsten zijn het niet altijd met elkaar eens, maar hebben wel een aantal overeenkomsten.

Zo bestaat de top 3 van meeste koffie conusmerende landen bijna altijd uit; Finland, Nederland, en afwisselend Zweden of Noorwegen – Italië behaalt in een deel van de lijsten niet de top 10.

In de lijsten waarin dat wel is gelukt, staan zij echter nooit hoger dan plaats 8 of 9.


Koffie drinken op zijn Italiaans? Maak het niet te speciaal

De italianen drinken vlug een kopje espresso, eten er (af en toe) een gebakje bij, wisselen enkele woorden met elkaar en ze zijn weg. Echte italianen zien hun kopje espresso in de ochtend dan ook niet als iets bijzonders, maar als hun manier van leven.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de opkomst van de trendy Barista. Waar wij in Nederland soms best kunnen genieten van een barista die een hele show opvoert, is dat in Italië zeker niet het geval. Koffie gaat volgens hen namelijk niet om de show, maar om de koffie, het gedoe er omheen kun je volgens de gemiddelde Italiaan maar beter gewoon achterwege laten.


Een kopje espresso mag de hele dag, maar drink nooit cappuccino na het ontbijt

Hoewel Italianen de hele dag door genieten van espresso, wordt het drinken van cappuccino na 11:00 door de meeste Italianen met afkeuring bekeken. Cappuccino hoort volgens hen namelijk bij het ontbijt te worden gedronken, en dan het liefst in combinatie met een Cornetto (een soort van zoete croissant, niet het ijsje zo als wij het kennen).

De reden? Italianen zijn ervan overtuigd dat de verse volle melk, waar cappuccino voor een groot deel uit bestaat, slecht is voor de spijsvertering.


Koffie drinken op zijn Italiaans? Drink je espresso snel op

Volgens de Italiaanse “koffie-regels” moet een kopje espresso niet alleen snel worden bereid, het moet ook snel worden opgedronken, nog voordat het crema-laagje verdwijnt. De crema-laag bestaat uit een romige emulsie van oliën vanuit de koffie, en fungeert als een dekseltje voor de espresso, welke alle aroma’s beschermt. Dit laagje verdwijnt erg snel, dus wanneer je optimaal wilt genieten, drink jij espresso dan ook snel op.

Koffie drinken op zijn Italiaans? Drink je espresso nooit zonder crema-laag

Aansluitend op het voorgaande punt volgt de regel nooit espresso te drinken zonder crema-laag. Dit is voor de Italianen namelijk een teken dat de espresso te lang is blijven staan, of geen caffeine bevat. Dit verklaard ook direct waarom echte koffiepuristen nooit espresso zullen bestellen op het terras. Het crema-laagje is namelijk zo snel verdwenen dat deze al lang is vervlogen voordat het kopje espresso op tafel staat.


Hoe drinken de italianen hun koffie?

De Italiaanse heilige Drie-eenheid van koffiedranken bestaat uit:

  • Caffè, een shot espresso
  • Cappuccino, espresso met melkschuim
  • Caffè latte, espresso met meer melkschuim

Hoewel ook de Italianen wel eens afwijken van deze drie dranken, gaan zij meestal niet verder dan de traditionele alternatieven. De lijst met alternatieve koffiedranken bestaat onder andere uit:

  • Doppio, een dubbele shot espresso
  • Caffè macchiato, een shot espresso met een beetje melkschuim
  • Latte macchiato, opgeklopte melk met een shot espresso
  • Caffè corretto, een shot espresso met grappa of brandy
  • Caffè freddo, espresso welke is gekoeld door het te mixen met ijs
  • Cappuccino freddo, een zoete ijs cappuccino

Vergeet de smaakjes, koffie drink je puur

Met uitzondering van ijskoude, zomerse dranken zoals caffè Shakerato (koffie die “wakker is geschud” met ijs en suiker), bevat koffie in Italië meestal geen suiker. Of, en hoe zoet jij je koffie wilt drinken mag je dus ook volgens de Italianen zelf bepalen.

Koffie van een zoet smaakje voorzien, dat doen de Italianen net als wij door er suiker of zoetjes aan toe te voegen. Naast suiker en zoetjes kennen de Italianen echter nog een derde optie genaamd Cremina (schuim dat opgeklopt is met suiker).

Een “2-pompjes vanille, 3-pompjes caramel, light-ice latte.” Komt bij de Italianen nog niet voor. De meeste Italianen leggen namelijk de grens bij suiker of zoetjes en wordt koffie siroop, in het algemeen, nauwelijks gebruikt. Er zijn twee opvallende, regio-specifieke uitzonderingen op deze regel. In Napels is, Caffè alla Nocciola, welke hazelnootcrème bevat, een plaatselijke favoriet. De koffie specialiteit van Milaan is een Marocchino, welke cacaopoeder, gestoomde melk en een schot espresso bevat.

De afwezigheid van een zoete koffiecultuur heeft er tot op heden aan bijgedragen dat er in Italië geen Starbucks te vinden was. Of ook de Italianen uiteindelijk zullen vallen voor smaakjes-koffie weten we binnenkort, dit jaar opent Starbucks namelijk haar eerste Italiaanse vestiging.


Meer informatie over de Italiaanse koffiecultuur?

Wij zijn ons er volledig van bewust dat wij, in een bericht als deze, nooit de gehele rijke en interessante koffiecultuur van Italië samen kunnen vatten. Over de Italiaanse koffiecultuur zou je namelijk ‘boeken vol kunnen schrijven’, en dat is ook precies wat een aantal schrijvers gedaan hebben. Een van deze boeken is het boek ‘Caffè Italia’Caffè Italia’ welke is gevuld met interessante informatie, klassieke voorbeelden en daarnaast ook heerlijke recepten.


 

Gerelateerde berichten

KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Melk of geen melk?

Op Amerikaanse koffiedrinkers wordt vaak neergekeken vanwege hun gewoonte koffie te mengen met een (redelijk) grote dosis melk. Soms is
KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Wat betekend Robusta

Wanneer jij een liefhebber bent van sterke krachtige koffie, dan ben jij waarschijnlijk bekend met de Robusta koffieboon welke bekend