KoffieWeetje

10 koffievariaties van over de hele wereld die je moet proberen

Koffievariaties van over de hele wereld

Koffievariaties van over de hele wereld: Koffie is een van de meest geliefde dranken ter wereld en wordt op verschillende manieren bereid en genoten in verschillende culturen. Hoewel koffie dus over gedronken wordt gebeurt dit niet overal opdezelfde manier. Ieder land heeft namelijk zijn eigen unieke koffievariaties die de lokale smaak en tradities weerspiegelen.

In dit blog gaan we op een smaakvolle reis om enkele van de meest fascinerende koffievariaties over de hele wereld te ontdekken.


Koffievariaties van over de hele wereld:

Espresso (Italië):

“Espresso vormt de basis voor veel andere koffiecreaties, zoals cappuccino en latte.”

Laten we beginnen in Italië. Italië is de geboorteplaats van de espresso en waarschijnlijk het eerste land waar jij aan denkt wanneer je aan koffie denkt. Espresso is geconcentreerde koffie die gemaakt wordt door heet water onder hoge druk door fijn gemalen koffie te persen.

Lees meer over de Italiaanse koffiecultuur.

Café au lait (Frankrijk):

“Café au lait is een klassieke ochtenddrank die perfect samengaat met een vers croissantje.”

Natuurlijk genieten ook de Fransen enorm van koffie. In Frankrijk genieten ze bijvoorbeeld van hun café au lait, wat simpelweg betekent “koffie met melk”. Het bestaat uit gelijke delen vers gezette koffie en warme melk, geserveerd in een grote kom of mok. Het is een klassieke ochtenddrank die perfect samengaat met een vers croissantje.

Turkish coffee (Turkije):

“Turkse koffie is er niet alleen om te drinken.”

Turkse koffie is een oudere bereidingswijze die teruggaat tot de 16e eeuw. Fijngemalen koffiebonen worden gekookt in een speciale pot genaamd “cezve”.

Het resultaat? Dat is een intense, sterke koffie die geserveerd wordt in kleine kopjes, inclusief het bezinksel. Het genieten van Turkse koffie gaat gepaard met sociale rituelen en het lezen van koffiedik.

Bulletproof coffee (Verenigde Staten):

“Bulletproof coffee is nog steeds mateloos populair.”

Een trendy koffievariatie uit de Verenigde Staten? Dat is (nog altijd) bulletproof coffee. Bulletproof coffee is een mix van zwarte koffie, boter (vaak grasgevoerd) en MCT-olie (medium-chain triglyceride).

Deze energierijke drank wordt vaak gedronken door mensen die een ketogeen dieet volgen vanwege de vetrijke ingrediënten.

Vietnamese iced coffee (Vietnam):

Het volgende koffieland is Vietnam en dan met name de Vietnamese iced coffee, ook wel bekend als “ca phe sua da”. Deze gekoelde koffie is een verfrissende en zoete koffiedrank. Het wordt gemaakt door sterke Vietnamese koffie te mengen met gezoete gecondenseerde melk en vervolgens over ijs te gieten.

Het resultaat? Dat is een heerlijk romige en geconcentreerde koffie-ervaring.

Flat white (Australië/Nieuw-Zeeland):

De flat white is een populaire koffiekeuze in Australië en Nieuw-Zeeland. Het is vergelijkbaar met een latte, maar met een sterker espresso shot en minder melk.

De melk wordt zorgvuldig gestoomd om een gladde, fluweelzachte textuur te creëren die mooi mengt met de espresso.

Café de Olla (Mexico):

Mexico is misschien niet direct een land waar je aan denkt wanneer je aan koffie denkt. Toch heeft ook Mexico een rijke koffiecultuur.

Café de Olla is bijvoorbeeld een traditionele Mexicaanse koffie. Deze koffie wordt gebrouwen met kaneel en panela (een soort ongeraffineerde rietsuiker). Het wordt meestal in een kleipot bereid en heeft een rijke, aromatische smaak.

Café de Olla wordt vaak geserveerd met een vleugje sinaasappelschil, wat een heerlijke twist toevoegt aan deze traditionele drank.

Kopi Luwak (Indonesië):

Kopi Luwak staat bekend als een van ‘s werelds meest exclusieve koffiesoorten. Het wordt geproduceerd in Indonesië en staat ook wel bekend als “civetkoffie”.

Het bijzondere aan Kopi Luwak? Dat is dat de koffiebessen worden gegeten door civetkatten, waarna de bonen door het spijsverteringsstelsel gaan en worden uitgescheiden. De bonen worden verzameld, gereinigd en gebrand. Deze unieke productiemethode resulteert in een koffie met een zachte smaak en een onderscheidend aroma.

Frappé (Griekenland):

De frappé is een verfrissende Griekse koffiedrank die populair is tijdens de warme zomers. Het is een mix van oploskoffie, suiker, water en ijsblokjes. Het wordt krachtig geschud tot een schuimige textuur ontstaat en vervolgens geserveerd met een rietje. De frappé is een heerlijke manier om van koffie te genieten op een warme dag.

Cà phê đá (Vietnam):

Cà phê đá is een Vietnamese ijskoffie die veel wordt gedronken in Vietnam. Het wordt gemaakt door sterke Vietnamese koffie te serveren op een bed van gecondenseerde melk en ijsblokjes. Het mengen van de koffie met de zoete melk en de koude temperatuur maakt het een verfrissende en smaakvolle koffievariatie.


Conclusie:

De wereld van koffievariaties is kort samengevat eindeloos en elk land heeft zijn eigen unieke manier om van koffie te genieten. Deze lijst is slechts een glimp van de diversiteit die er is.

Dus de volgende keer dat je op reis bent of gewoon op zoek bent naar iets nieuws, probeer dan een van deze koffievariaties en laat je smaakpapillen meenemen op een wereldwijde koffieavontuur!

Heb jij, bijvoorbeeld tijdens jouw vakantie, kennis gemaakt met een heerlijke koffievariant die jij graag met ons en onze bezoekers wilt delen? Dan nodigen wij jou bijzonder graag uit om deze tip met ons te delen via ons contact formulier.


 

Gerelateerde berichten

KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Melk of geen melk?

Op Amerikaanse koffiedrinkers wordt vaak neergekeken vanwege hun gewoonte koffie te mengen met een (redelijk) grote dosis melk. Soms is
KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Wat betekend Robusta

Wanneer jij een liefhebber bent van sterke krachtige koffie, dan ben jij waarschijnlijk bekend met de Robusta koffieboon welke bekend