KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Melk of geen melk?

Op Amerikaanse koffiedrinkers wordt vaak neergekeken vanwege hun gewoonte koffie te mengen met een (redelijk) grote dosis melk.

Soms is dit echter toe te schrijven aan het feit dat de koffie zelf een stuk minder van kwaliteit is dan de koffie in bijvoorbeeld Italië. In de praktijk is dit eigenlijk in heel Noord- Europa het geval.


Maar waarom zijn er bijvoorbeeld in Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland veel dranken waar men zuivel aan toevoegt en in Italië of Turkije bijna niet. Dit blijkt uit onderzoek niet alleen door de koffie zelf te komen, maar ook te maken hebben met Evolutiegenetica.

Er is namelijk onderzocht dat lactose-intolerantie erg hoog is bij mediterrane volken, met name Italianen, deze nemen zuivel vaak tot zich doormiddel van gerijpte kaas, een proces dat deze suiker, lactose genoemd, vrijwel verwijderd.

Bij onze geboorte en gedurende de eerste jaren van ons leven produceren we een enzym lactase, wat helpt bij het afbreken en metalliseren van deze suiker in ons spijsverteringsstelsel. Theoretisch gezien, door aanhoudend niet-menselijke melk te drinken als kind zijnde generatie na generatie, ontwikkeld er een genetische mutatie die resulteert in de voortzetting van de productie van lactase als volwassenen.

Er zijn verschillende regio’s in de wereld die dit soort mutatie vertonen, en elk van hen hebben in de culturele voortgang ruwe of onbewerkte niet- menselijke melk binnengekregen als belangrijk onderdeel van hun calorie-inname als volwassenen.

Drink jouw kopje koffie zoals jij het zelf het lekkerst vind.

Als een latte of cafe au lait jouw cafeïne houdende drankje naar keuze is, laat dan niemand tegen je zeggen dat dit het resultaat is van een onderontwikkelde smaak. Jouw smaak kan in plaats daarvan het resultaat van duizenden jaren evolutie zijn, dus drink het zoals jij zelf wilt.


 

Gerelateerde berichten

KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Wat betekend Robusta

Wanneer jij een liefhebber bent van sterke krachtige koffie, dan ben jij waarschijnlijk bekend met de Robusta koffieboon welke bekend
KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Wat betekend Arabica

Wanneer jij een liefhebber bent van milde aromatische koffie, dan ben jij waarschijnlijk bekend met de Arabica koffieboon welke bekend