KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Wat betekend Arabica

Wanneer jij een liefhebber bent van milde aromatische koffie, dan ben jij waarschijnlijk bekend met de Arabica koffieboon welke bekend staat om zijn aroma, zuurgraad en lage cafeïne karakter.

Arabica is afkomstig uit de zuidwestelijke hooglanden van Ethiopië, zuidoostelijk Soedan, Jemen en Kenia, vandaar de naam Arabica – wat betekent “uit Arabië”.


Tegenwoordig wordt deze nu ook gekweekt in veel gebieden van de tropen, waaronder Indonesië, Brazilië, Colombia.

Arabica is kwetsbaarder dan Robusta aangezien deze het beste groeit in bergachtige streken. Deze koffie plant is kwetsbaarder voor ziekten en heeft een lage pH bodem, lichte schaduw, gelijkmatig verdeelde regen en een temperatuur van ongeveer 20 C (68 F) om te gedijen. Dit alles, plus een langere groeicyclus, maakt Arabica duurder dan robusta.


Koffie voor de fijnproever

Wanneer er gesproken wordt over aromatische koffie dan gaat het bijna altijd over koffie afkomstig van hoogwaardige Arabica bonen.

Koffiespecialiteiten zijn meestal mengsels van Arabica bonen gekozen voor bepaalde kenmerken, zoals aroma en zuurgraad. En er zijn ook zeer bekende speciale Arabica koffiesoorten zoals Kona en Colombiaanse Supremo die allemaal dezelfde bonen gebruiken.

Arabica-koffiebonen geven een mildere en aromatischer koffiesmaak en worden vooral gebruikt in de duurdere melanges, zoals goudmerk, dat voor 100% uit arabica-koffie bestaat. Roodmerk is een melange van 30% robusta en 70% arabica. Bij zilvermerk is het aandeel robusta 20% en arabica 80%.


Arabica bevat minder cafeïne

Robusta heeft een hoger gehalte aan cafeïne dan de Arabica. Dat verklaart ook waarom de Robusta dan ook krachtiger van smaak is. De Arabica heeft een gehalte dat ligt tussen de 0.8% en de 1.3%, terwijl de Robusta een cafeïnegehalte heeft dat ligt tussen de 2.0% en de 2.5%.


 

Gerelateerde berichten

KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Melk of geen melk?

Op Amerikaanse koffiedrinkers wordt vaak neergekeken vanwege hun gewoonte koffie te mengen met een (redelijk) grote dosis melk. Soms is
KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Wat betekend Robusta

Wanneer jij een liefhebber bent van sterke krachtige koffie, dan ben jij waarschijnlijk bekend met de Robusta koffieboon welke bekend