KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Wat betekend Robusta

Wanneer jij een liefhebber bent van sterke krachtige koffie, dan ben jij waarschijnlijk bekend met de Robusta koffieboon welke bekend staat om zijn pittige karakter, lage zuurgraad en hoge cafeïne graad. Zoals de naam al doet vermoeden zijn Robusta bonen robuuster dan andere belangrijke soorten koffiebonen.

Robusta-koffie komt van oorsprong uit het middelgebergte van Afrika rondom de evenaar, tussen 10° Noorder- en Zuiderbreedte, van de Westkust tot Oeganda.


Bij een natuurlijke groei vormt de plant een kleine boom. Voor de teelt van de bonen wordt er echter sterk gesnoeid om de plant meer in een struikvorm te krijgen en te houden.

Robusta-koffie is minder vatbaar voor plantenziekten dan arabica-koffie. De soort is daardoor met minder bestrijdingsmiddelen te telen. Bovendien levert ze een grotere oogst dan Arabica-koffie. Robusta-koffie is daardoor goedkoper te produceren dan arabica.


Koffie voor de liefhebber van een sterk kopje koffie

Wil jij een hoge dosis cafeïne? Robusta koffiebonen leveren over het algemeen tweemaal de hoeveelheid cafeïne in vergelijking tot Arabica koffiebonen. Hierdoor is Robusta ideaal voor blends die met een hoge cafeïne graad. Robusta koffiebonen produceren een mooie crema (een dunne laag schuim) en zijn hierdoor een geweldige aanvulling op vele soorten espresso melanges.


Robusta bevat meer cafeïne

Robusta heeft een hoger gehalte aan cafeïne dan de Arabica. Dat verklaart ook waarom de Robusta dan ook krachtiger van smaak is. De Arabica heeft een gehalte dat ligt tussen de 0.8% en de 1.3%, terwijl de Robusta een cafeïnegehalte heeft dat ligt tussen de 2.0% en de 2.5%.                  

Gerelateerde berichten

KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Melk of geen melk?

Op Amerikaanse koffiedrinkers wordt vaak neergekeken vanwege hun gewoonte koffie te mengen met een (redelijk) grote dosis melk. Soms is
KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Wat betekend Arabica

Wanneer jij een liefhebber bent van milde aromatische koffie, dan ben jij waarschijnlijk bekend met de Arabica koffieboon welke bekend