KoffieWeetje

Maak kennis met: De Spaanse koffiecultuur

Wie denkt aan Spaanse koffie is al snel geneigd te denken aan een dampende kop koffie met rum (of andere alcoholische drank) en een flinke laag slagroom. Deze associatie is niet zo vreemd, op de meeste vakantie bestemmingen bevat koffie immers inderdaad vaak alcohol en slagroom.

Toch is alcoholische koffie niet (uitsluitend) representatief voor de rijke Spaanse koffiecultuur. De Spaanse koffiecultuur heeft namelijk meer bijzondere koffieklassiekers voortgebracht.

In dit blog-bericht een klein kijkje in de Spaanse koffiecultuur.


Een ‘mini stukje’ Spaanse koffie geschiedenis

De Spaanse invloed op de koffie industrie en geschiedenis reikt verder dan de bars langs Spaanse kust. Zo waren het bijvoorbeeld de Spaanse schepen die koffie planten en zaden vervoerden naar gebieden van de wereld waar koffie niet van nature aanwezig was. Afstammelingen van de Spaanse veroveraars vestigden zich bijv. in Midden- en Zuid-Amerika. Hier creëerde zij enorme plantages voor de teelt van Spaanse koffie.

Koffie kwam aanvankelijk naar Spanje met de Turkse immigranten. Hoewel er weinig tot geen koffie daadwerkelijk werdt geteeld in Spanje, ontwikkelde die Spanjaarden wel een eigen methode van roosteren. Deze Spaanse methode zorgt voor erg donkere, bijna zwarte vette bonen die garant staan voor zeer sterke koffie beter – bekend als Spanish Roast, of Dark French Roast.


Ook in Spanje maakt het drinken van koffie onderdeel uit van een levensstijl

Het drinken van koffie is in Spanje, net als in de Italiaanse koffiecultuur koffiecultuur, een manier van leven. Koffie zien de Spanjaarden dan ook als meer dan alleen ‘een drankje drinken’. Het maakt namelijk ook onderdeel uit van hun sociale leven.

Om de dag goed te beginnen drinken de meeste Spanjaarden direct na het opstaan een kopje koffie. Het eerste kopje koffie bestaat meestal uit 1 deel koffie en 1 deel warme melk, beter bekend als café con leche.

De Spaanse uitdrukking “quedamos para tomar un café” betekend vrij vertaald “laten wij een keer afspreken voor een kopje koffie”. In het dagelijks gebruik wordt deze uitdrukking echter niet alleen voor het drinken van koffie gebruikt, maar ook voor “laten we afspreken om bij te kletsen” of “laten we gezellig samen wat gaan drinken”.

Het tweede kopje koffie drinken de Spanjaarden rond 11:00 wanneer zij een korte pauze nemen. Deze pauze staat bekend als de Almuerzo en valt, ongeveer, in het midden tussen het ontbijt en de lunch. Tijdens deze pauze is de koffie die gedronken wordt over het algemeen een klein kopje of glas met sterke koffie. Bij ons staat een vergelijkbaar kopje koffie bekend als espresso, maar in Spanje kennen ze  deze als een Café Solo.

Hierna drinken de Spanjaarden ook ‘gewoon’ koffie tijdens het middag en avondeten. De manier waarop zij tijdens deze momenten koffie drinken wordt door persoonlijke voorkeur bepaalt, maar na een maaltijd is dit, opvallend vaak, opnieuw een café con leche.


Koffie drinken als een Spanjaard? Drink het sterk en met mate

Naast de kwaliteit en ongeëvenaarde diversiteit van Spaanse koffie, staat Spaanse koffie ook bekend om de unieke manier waarop deze is gemengd en gebrand. Het is meer dan een drankje, het is een manier om te ontspannen en het leven te vieren.

Een opvallend feitje is dat bijna de helft van de koffie export van Latijns-Amerika wordt uitgevoerd door Spaanse koffieboeren – maar de meeste koffie, geserveerd in Spanje, komt uit Angola en Mozambique en is donker gebrand om de volle smaak naar voren te brengen.

Koffie met een volle, donkere en sterke smaak zijn ook direct een de belangrijkste kenmerken van de manier waarop Spanjaarden hun koffie drinken. De Spanjaarden drinken hun koffie over het algemeen namelijk in bescheiden, maar zeer sterke, doseringen (al dan niet voorzien van melk).


Koffie drinken als een Spanjaard? Drink de Spaanse klassiekers

De Fransen staan bekend om hun café au lait, de Italianen om hun espresso en cappuccino en de Spanjaarden om hun café con leche en cortado. Hoewel de 2 laatst genoemde tekenend zijn voor de Spaanse koffiecultuur bestaat het koffieaanbod in Spaanse bars en restaurants meestal uit de volgende lijst met koffie variaties.

  • Café Solo – “Uitsluitend koffie” (of letterlijk, “koffie alleen”) is een kleine shot espresso.
  • Café Doble – Is een dubbele espresso.
  • Café Con Leche – Bestaat voor de helft uit een café solo en voor de helft uit warme melk.
  • Café Cortado – Bestaat voor ongeveer 70% uit een café solo en voor 30% uit warme melk.
  • Café Con Hielo – Is een shot espresso gegoten in een glas met ijsblokjes.
  • Café Bombón – Bestaat voor de helft uit een café solo en voor de helft uit gecondenseerde warme melk.
  • Leche y Leche – Bestaat uit een deel warme melk, een deel espresso en een deel melkschuim.
  • Café Americano – Bestaat voor de helft uit espresso en voor de helft uit heet water.

Koffie drinken als een Spanjaard? Drink ook de zoete alcoholische varianten

Zoals vermeld aan het begin van dit bericht bestaat de Spaanse koffiecultuur uit meer dan alleen koffie met alcohol. Dit gezegd hebbende, maken natuurlijk ook alcoholische koffie variaties onderdeel uit van de rijke Spaanse koffiecultuur. Het meest bekende voorbeeld hiervan is de Café Carajillo.

Buiten Spanje kennen de meeste mensen “Spanish Coffee” als koffie met slagroom, suiker en Tia Maria. In Spanje zelf is een traditionele Spaanse koffie echter vaak eerder een Café Carajillo.

Café Carajillo bestaat uit een café solo met een kleine beetje brandewijn. Als alternatief voor brandewijn wordt Café Carajillo ook gedronken met rum, baileys of whisky.
Voor het bereiden van een ‘echte’ Café Carajillo wordt eerst de brandewijn aangestoken zodat de alcohol vervliegt en pas daarna de Café Solo toegevoegd.


Geef je koffie (servies) een Spaans tintje

Net als bij ons eerdere blog-artikel over de Italiaanse koffiecultuur, zijn wij ons er volledig van bewust dat wij, in een bericht als deze, nooit de gehele rijke en interessante koffiecultuur van Spanje kunnen vatten. Toch hopen wij dat wij met dit bericht een heel klein beetje informatie over de Spaanse koffiecultuur gedeeld te kunnen hebben.

Ben jij (net als wij) helemaal in de Spaanse (koffie) sfeer gekomen? En wil jij graag jouw volgende kopje koffie voorzien van een Spaans tintje? Dan brengen de volgende twee tips jouw misschien op een goed idee:

De eerste tip is (helaas) alleen geschikt voor koffiedrinkers met een Dolce Gusto machine. Het Dolce Gusto capsule assortiment bevat namelijk een (ontzettend lekkere) Cortado variant.
Tip twee is geschikt voor iedereen met een espresso machine. Want wie een keer wilt genieten van een Café Carajillo hoeft alleen maar een beetje brandewijn aan zijn of haar espresso/Café Solo toe te voegen. Brandewijn die volgens ons perfect voor dit doel geschikt is? Dat is de Torres Gran Reserva.


Opmerking KoffieDuoBen jij al helemaal in zomerse sferen? Dan is het ook mogelijk om de zomer variant van de Carajillo te maken.

Deze zomerse klassieker noemt men Cafe del Tiempo. Het verschil met de ‘normale’ Carajillo is dat de brandy wordt vervangen door een Anijs likeur. En, omdat het een zomerse variant betreft, kunnen ijsblokjes natuurlijk niet ontbreken.


 

Gerelateerde berichten

KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Melk of geen melk?

Op Amerikaanse koffiedrinkers wordt vaak neergekeken vanwege hun gewoonte koffie te mengen met een (redelijk) grote dosis melk. Soms is
KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Wat betekend Robusta

Wanneer jij een liefhebber bent van sterke krachtige koffie, dan ben jij waarschijnlijk bekend met de Robusta koffieboon welke bekend