KoffieWeetje Koffiezetmethodes

Percolator – Wat is het en hoe werkt het?

Het bereiden van espresso met een percolator is niet nieuw en/of trendy. Dat laatste is best opvallend. Je kunt met een percolator namelijk op een vrij gemakkelijke manier zelf een stevige (espresso achtige) koffie te bereiden.

En dat is niet alles. De koffie bereidingsmethode van een percolator is niet alleen vrij uniek maar ook nog eens leuk om mee te experimenteren.


Wie de percolator in een ‘hokje’ wilt plaatsen komt al snel tot de conclusie dat deze het beste past onder de noemer ‘Slow Coffee’. Dat gezegd hebbende lijkt de percolator echter niet mee te liften op de slow coffee trend van de afgelopen jaren. Reden genoeg om deze ‘espresso maker’ eens extra onder de aandacht te brengen.Wat is een koffie percolator?

Percolators

Een ‘klassieke’ percolator ziet eruit als een soort van koffiekan die op een potje is geschroefd. Het ontwerp ziet er hierdoor vrij simpel en eenvoudig uit.

Laat je echter niet door zijn uiterlijk op het verkeerde been zetten. Een percolator bereid koffie namelijk op een unieke en ingenieuze manier die ‘net even anders’ te noemen valt.


Het woord Percolator stamt of van het percoleren

De naam percolator is afgeleid van het woord percoleren. Percoleren betekent het sijpelen van vocht door door een poreuze substantie of kleine opening*. Deze methode bestaat al sinds de jaren 1600, dus is zeker niet nieuw.

De populariteits piek van de percolator is minder lang geleden. Deze piek vond (volgens kenners) namelijk plaats tussen de jaren 50 en 70 van de voorgaande eeuw. De populariteit van de percolator nam in een rap tempo af op het moment dat het filterkoffieapparaat de nieuwe norm werd.

* Percoleren wordt ook wel omschreven als het extraheren van vocht door filtering.


Hoe werkt een koffie percolator?

1. Weeg de koffiebonen

Voor een mooi, gebalanceerd kopje koffie, die past bij jou smaak, is het belangrijk dat de verhouding tussen koffie en water precies goed is. Weet jij precies hoe jij een kopje percolator koffie het beste vindt smaken? Dan is het goed om steeds dezelfde verhouding aan te houden.

De makkelijkste manier is om de gemalen koffie vooraf te wegen.De hoeveelheid koffie die nodig is voor een kopje koffie zal per persoon verschillen. Dit hangt namelijk voor een groot deel af van je persoonlijke smaak.

Als algemene richtlijn adviseren wij 30 gram ongemalen bonen voor elke 500 ml water.

2. Maal de koffiebonen

Maak jij gebruik van vers gebrande koffiebonen? Dan moeten deze vooraf gemalen worden met een koffiemolen. De koffiemolen die gebruikt wordt voor het malen hoeft niet perse duur te zijn. Voor het beste resultaat maal je de bonen namelijk ‘middel grof’ – een maalgraad die vrijwel in iedere koffiemolen te bereiken is.

Gebruik geen koffie die te fijn gemalen is (zoals bijvoorbeeld voor espresso). Een te fijne maling zorgt er namelijk voor dat de koffie te sterk wordt. Daarnaast verhoogt fijngemalen koffie het risico dat de percolator verstopt raakt.

3. Vul de Percolator met water

Het onderste gedeelte van de percolator is het waterreservoir. Deze kan nu gevuld worden met de juiste hoeveelheid water. Let goed op dat het waterniveau niet te hoog is om overkoken te voorkomen.

4. Vul het filtergedeelte met koffie

De volgende stap is het filterdeel te vullen met afgewogen en gemalen koffie. Zoals gezegd hangt deze hoeveelheid af van jouw persoonlijke smaak en uiteraard de hoeveelheid gewenste kopjes koffie.

Onthoud dat: percolators van nature sterke koffie maken, het kan daarom geen kwaad om in het begin iets minder koffie te gebruiken om te experimenteren welke smaak bij jou past.

5. Zet de percolator op het vuur

Stap vijf is het verwarmen van het water. Bij een elektrische percolator of andere warmtebron is deze stap iets anders. Lees daarom voor de juiste werking de gebruiksaanwijzing.

Draai alle onderdelen volgens de gebruiksaanwijzing op elkaar. Plaats vervolgens jouw percolator op het fornuis. Zet het gas niet direct op de hoogste stand. Het geheim voor geweldige percolator koffie is een langzaam verwarm proces.

6. Loop niet weg

Het gezegde “een bekeken pot kookt nooit”, kun je tijdens het gebruik van een percolator beter vergeten. Om te voorkomen dat het water niet overkookt, of de koffie te lang verhit wordt, is het namelijk belangrijk om deze tijdens de bereiding goed in de gaten te houden.

7. Let op de tijd

Zodra het water borrelt, stel je een timer in voor maximaal tien minuten. Over het algemeen wordt een bereidingstijd van zes tot acht minuten aangeraden, maar ook dit hangt echt af van jouw persoonlijke smaak.

Vergeet niet: hoe langer je de koffie percoleert, hoe sterker het zal zijn.

8. Doof het vuur en verwijder de koffiedik

Zodra je timer is afgelopen, zet je het vuur uit en haal je de percolator voorzichtig van het fornuis. De percolator kan extreem heet zijn, dus gebruik een ovenwant of een keukenhanddoek om je handen te beschermen.

Niet iedere percolator is even goed afgedicht. Om te voorkomen dat de koffieprut in het schenk reservoir terecht komt is het daarom goed om eerst het filter te verwijderen voordat je de koffie uitschenkt.

9. Geniet van jouw kopje percolator koffie

Wanneer de koffie in een (of meerdere) kop(jes) is uitgeschonken is het tijd om te genieten van jouw vers bereide koffie.


Een percolator kopen

Voor de aanschaf van een percolator kun je in vrijwel iedere koffie winkel terecht. Een koffiepercolator online bestellen kan natuurlijk ook aangezien deze online volop verkrijgbaar zijn.

Bol.com en Fonq zijn hier goede voorbeelden van – zij verkopen percolators in vrijwel ieder formaat en voor vrijwel iedere warmtebron.

Tip – 1: Op deze pagina vindt je direct alle percolators van bol.com

Tip – 1.2: Op deze pagina vindt je direct alle percolators van Fonq.nl


Een percolator voor iedere warmtebron

De meeste percolators zijn gemaakt voor het gebruik op een gasfornuis. Heb jij geen gas? Dan hoeft dit geen probleem (meer) te zijn.

Tegenwoordig worden er namelijk ook percolators verkocht die geschikt zijn voor het gebruik op een inductieplaat. Bepaalde percolators werken zelfs volledig elektrisch en werken zonder kook, gas of inductie plaat.

Tip – 2: Op deze pagina vindt je direct alle percolators van bol.com en/of of percolatoren die werken op een elektrische kookplaat.

Tip – 3: Ben jij opzoek naar een hele bijzonder leuke percolator? Dan raden wij als persoonlijke tip de mini express en de Alessi Pulcina Percolator aan.


Gerelateerde berichten

KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Melk of geen melk?

Op Amerikaanse koffiedrinkers wordt vaak neergekeken vanwege hun gewoonte koffie te mengen met een (redelijk) grote dosis melk. Soms is
KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Wat betekend Robusta

Wanneer jij een liefhebber bent van sterke krachtige koffie, dan ben jij waarschijnlijk bekend met de Robusta koffieboon welke bekend