Blog Koffie

Restjes Koffie (dik) Hergebruiken

Koffie Hergebruiken

Overgebleven koffie(dik); een ‘probleem’ die samen met (en voor een deel door) de comeback van Slow en Filterkoffie terug begint te komen. Voor wie, net als wij, het lastig vind de zo geliefde koffie weg te spoelen, zijn er (gelukkig) mogelijkheden te vinden om ‘restjes’ koffie een tweede leven te schenken. Om je alvast van een aantal ideeën te voorzien vind je hier 10 manieren die wij vonden om koffie(dik) opnieuw te gebruiken.

Opmerking KoffieDuoWe delen dit lijstje van 10 op in twee delen. De eerste vijf tips zijn manieren om “koffie” een tweede leven te geven – de tweede lijst, van vijf tips, zijn tips gericht op het hergebruik van koffieprut/dik.

5 manieren om restjes koffie opnieuw te gebruiken

  1. Koffieijsblokes: De zomer van 2015 stond bij ons in het teken van ijskoffie. Deze (gevonde) tip werd daardoor al snel een vast onderdeel van ons koffieritueel. Koffie ijsblokjes maken verreist niet meer werk dan de overgebleven koffie in een ijsblokjes bakje te schenken, en deze vervolgens in te vriezen. De ijsblokjes zijn bevroren ideaal voor het bereiden van ijskoffie, smoothie of milkshake.
  2. Hete Choco-Coffee: Een tip voor de chocolade(melk) liefhebber. Het blijk dat je melk of water in chocolade melk kunt vervangen met koffie. Choco-Coffee is vervolgens het resultaat.
  3. Stoofpot: Sinds wij in het bezit zijn gekomen van een SlowCooker is er een (koffie)wereld aan recepten voor ons open gegaan. Er zijn een hoop recepten te vinden waarin koffie gebruikt wordt, wij vinden het ideaal om hiervoor ‘oude’ koffie te gebruiken.
  4. Koffie cake: Een beetje in lijn met de nummers 2 en 3. Overgebleven koffie is heel goed te gebruiken als smaakmaker in een koffie cake of taart.
  5. Grill reiniger: Koffie blijkt (door het zuur) een ideaal middel om vet te bestrijden. Hierdoor wordt het reinigen van een oven of grill ineens een stuk gemakkelijker.

5 manieren om koffiedik (opnieuw) te gebruiken

  1. Handen wassen: Koffiedik is een ideaal middel om (nare) geurtjes van uw handen te krijgen. Wrijf uw handen in met koffiedik tijdens het handen wassen en nare geurtjes zullen verdwijnen.
  2. Schoonmaken: Net als overgebleven koffie, werkt ook koffiedik erg goed als schoonmaak middel (bijv. voor vettige pannen). Het schurende effect van koffiedik werkt zelfs nog iets beter – maar kan ook krasjes veroorzaken.
  3. Bestrijd insecten?: Het vraagteken achter deze tip plaatste wij bewust met een reden. Overal zie je de tip terug komen dat (onder andere) mieren verdwijnen op de plekken waar koffiedik verschijnt… de mieren in onze tuin houden wel van een beetje koffie, en schrikt hun dan ook niet af. Doordat (toch) heel veel mensen er baat bij blijken te hebben. Voegen wij deze tip met die reden alsnog toe aan deze lijst.
  4. Scrubben: Een hit op Pinterest “maak je eigen scrub met koffiedik”. Een goedkope *(en naar koffie reukende tip) die in de praktijk erg goed (b)lijkt te werken.
  5. Mest: Doordat koffieprut stikstof bevat is het een prima middel om als meststof te gebruiken. Gooi de koffieprut echter alleen bij planten die een zure ondergrond nodig hebben – anders veroorzaakt koffiedik juist het tegenovergestelde effect.

Opmerking KoffieDuoNatuurlijk zijn wij altijd opzoek naar nieuwe manieren om koffie of koffiedik opnieuw te gebruiken. Heeft jij zelf een goede tip? Dan nodigen wij u graag uit om deze met ons te delen.

Gerelateerde berichten

Blog

KoffieDuo bij EditieNL

Het RTL programma EditieNL heeft op 9 oktober aandacht besteed aan espresso capsules die geschikt zijn voor Nespresso machines. Totaal
Blog Koffie

Koffie een stuk duurder

Slecht nieuws voor de liefhebbers van koffie (dus voor ons allemaal). Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat consumenten binnenkort