Blog Koffie

Review: Starbucks Nespresso capsules

Starbucks Nespresso Cups

Een beetje laat, de Starbucks Nespresso capsules zijn immers al sinds april 2017 in Nederland verkrijgbaar, hebben wij onlangs de Starbucks (N)espresso voor het eerst zelf gekocht en geproefd. Ondanks dat wij normaal best wel van Starbucks koffie houden, hadden wij voor het testen geen duidelijke verwachtingen over de smaak en kwaliteit van deze capsules. Hierdoor hebben wij niet direct groots ingeslagen, maar van iedere variant slechts één doosje mee genomen. Onze bevindingen in het kort: Erg lekkere, maar zeker geen goedkope, plastic espresso capsules.


Starbucks Nespresso Cups: Niet goedkoop

Om direct met de deur in huis te vallen geven wij graag direct antwoord op de vraag die ons tijdens het uitproberen, door visite, het meest gesteld werdt namelijk: ‘wat kosten deze capsules?’ en/of ‘Deze cups zijn vast niet goedkoop’.

De Starbucks capsules kosten, per verpakking van 10 capsules, € 3,95. Deze prijs is (net) iets duurder als de prijs van een groot deel van de standaard Nespresso capsules en is vergelijkbaar met de prijs van de limited edition varianten van Nespresso. Hierdoor zijn deze capsules, zeker in in vergelijking tot het inmiddels grote supermarkt aanbod, inderdaad niet goedkoop.

Starbucks Nespresso Cups: Varianten

In de (Nederlandse) Starbucks vestigingen bestaat de Starbucks Nespresso lijn uit een Fairtrade Espresso Roast en drie single origin espresso’s – Guatemala Antigua, Kenya en Colombia.

De Starbucks Fairtrade espresso roast:

Starbucks Nespresso FairtradeDe Starbucks Fairtrade variant valt op, buiten het Fairtrade gedeelte om, doordat deze als enigste een donker gebrande roast bevat. Deze espresso staat, volgens Starbucks, bekend om zijn rijke karamel smaak. De capsule is volgens de verpakking geschikt voor het bereiden van een ristretto en espresso – of is als basis te gebruiken van een latte.

 

Opmerking KoffieDuoDie genoemde ‘rijke karamel smaak’ proefde wij tijdens het drinken zeker terug, maar daarnaast herkende wij ook iets van licht nootachtige tonen in deze capsule terug.

Wij vonden deze cup inderdaad, zoals de verpakking adviseerde, erg fijn om als espresso te drinken. Daarnaast hebben wij deze variant ook gebruikt voor het bereiden van een cappuccino en cortado. Persoonlijk vonden wij deze capsule vooral als basis van een cortado erg goed tot zijn recht komen.

Omdat (anders dan andere capsule makers) Starbucks geen gebruik maakt van een intensiteit’s indicatie, is het lastig om het sterkte niveau één op één te vergelijken met andere capsules. Om toch een idee te geven; Persoonlijk vonden wij deze cup, wat betreft sterkte cijfer, een beetje, vergelijkbaar met de Roma capsule van Nespresso wat vrij geschat betekend dat wij de capsule een sterkte cijfer 8 mee zouden geven.

De Starbucks Guatemala Antigua (N)espresso capsule:

Starbucks Nespresso-Guatemala AntiguaDe Starbucks Guatemala Antigua draagt de naam van een van de bekendste koffieregio’s in Guatemala. In deze regio groeien koffieplanten op vulkanische grond, wat zorgt voor een herkenbare en zeer geliefde koffie. Starbuck is zeker niet de eerste/enigste die koffie uit deze regio produceert, wat erg goed zichtbaar is doordat een groot aantal koffiebranderijen een gelijknamige koffie uit deze regio aanbied.

Uniek of niet, de Starbucks Guatemala Antigua capsule heeft een erg fijne smaak en prettige afdronk. Starbucks geeft aan dat deze koffie een uniek mondgevoel geeft en tonen van citroen, chocolade en zachte kruiden bevat. Net als de andere varianten is ook deze capsule geschikt voor de bereiding van een espresso of ristretto.

De genoemde kruiden herkende wij zelf tijdens het proeven niet direct terug, maar de tonen van citroen en vooral die van chocolade kwamen bij ons wel vrijwel direct naar voren. Wat sterkte betreft is deze koffie iets milder als zijn voorganger. Hierdoor schatten wij deze capsule (in vergelijking tot de capsules van andere merken) ongeveer op een sterkte cijfer 6.

De Starbucks Kenya (N)espresso capsule:

Starbucks Nespresso KenyaVolgens de omschrijving van Starbucks bereid je met de Kenya capsule een friszure koffie met een wijnachtige smaak en citrus accenten. Wij vinden deze smaak omschrijving erg passend bij deze capsule, maar zouden er zelf daarnaast aan toe willen voegen dat je met deze cup ook een bijzonder volle koffie bereid.

Heel krachtig (zoals bijv. de L’or Espresso Onyx of Nespresso Kazaar) is deze koffie niet, maar in vergelijking tot de andere varianten is deze koffie toch net iets krachtiger te noemen. Wij vonden hem, wat sterkte betreft, een beetje vergelijkbaar met de Fairtrade variant en schatten het sterkte cijfer om die reden rond een 7 a 8.

Uit het assortiment van vier Starbucks (N)espresso capsule varianten vonden wij het lastig kiezen welke cup wij in het algeheel zelf het lekkerst vonden. Zouden wij de vier capsules uitsluitend als espresso kunnen drinken dan vinden wij het iets minder lastig en staat deze Kenya variant in ons lijstje op de eerste plaats.

De Starbucks Colombia (N)espresso capsule:

Starbucks Nespresso ColombiaVolgens de Starbucks omschrijving op de verpakking bereid je met de Colombia Nespresso capsule “koffie met een volle body, sappige smaak en nootachtige accenten”. Wat betreft ‘volle body’ zijn wij het direct volledig met deze omschrijving eens, daarnaast zorgt het cupje voor een stevig (uit de vier het meest stevige) kopje espresso.

Hoewel wij de omschreven nootachtige accenten zelf niet direct terug op hebben gemerkt, heeft de volle en sappige smaak van deze espresso ervoor gezorgd dat wij deze variant direct als een van onze favoriete capsules hebben bestempeld. Met name wanneer deze cup wordt gebruikt als basis van een latte of cappuccino.

Uitsluitend op het gebied van intensiteit vinden wij deze capsule erg vergelijkbaar met de gelijknamige variant van L’or Espresso (sterkte cijfer 8). De smaak (hoewel beiden capsules bij ons tot de favoriete behoren) is volgens ons overigens juist niet duidelijk vergelijkbaar.

Starbucks Nespresso Cups: Nespresso compatible?

Ondanks dat wij erg positief zijn over de Starbucks Nespresso capsules mag een kritische/oplettende noot aan dit bericht niet ontbreken.

Tijdens het uitproberen van deze capsules viel het ons namelijk op dat de cups in een wat oudere machine* niet constant doorliepen. Dit heeft als effect gehad dat de doorlooptijd en sterkte meer dan eens (flink) schommelde. Dit probleem hadden wij overigens niet wanneer wij de capsules testen in een nieuwe(re) machine. De meeste mensen (met een nieuwer apparaat) zullen hier geen hinder van ondervinden, maar wij vonden het door onze ervaringen toch het vermelden waard.

* De genoemde machine vertoont deze problemen niet wanneer wij hem gebruiken in combinatie met de capsules van andere merken.

Starbucks Nespresso Cups: Een beetje jaloers op de Fransen

Omdat wij benieuwd waren of het Starbucks espresso capsule assortiment in ieder (Europees) land hetzelfde is – hebben wij de websites van alle andere Europese landen bezocht.

Onverwacht ontdekte wij hierdoor dat het aanbod in ieder land gelijk is met uitzondering van Frankrijk. Het aanbod Starbucks capsules is, uitsluitend, in Frankrijk twee maal zo groot en bestaat uit de vier eerder genoemde varianten plus:

– Één cafeïne vrije variant van de Fairtrade capsules
– Één licht gebrande espresso variant (Blonde espresso roast)
– Één medium gebrande lungo variant (House blend lungo)
– Één licht gebrande lungo variant (Veranda blend)

Of, en wanneer deze varianten ook in Nederland verkrijgbaar zullen zijn is op dit moment nog niet naar buiten gebracht.

Starbucks Nespresso Cups: Verkrijgbaar in Starbucks winkel en via Amazon

De Starbucks Nespresso capsules zijn (volgens onze informatie) verkrijgbaar in iedere Starbucks vestiging.

Online zijn de Starbucks capsules verkrijgbaar via Amazon. Amazon heeft in Nederland (buiten de Amazon boeken site) helaas nog geen echte eigen Nederlandse site, maar het afgelopen jaar is wel de Duitse webwinkel steeds beter toegankelijk gemaakt voor Nederlanders.

Een groot deel van de site is bijvoorbeeld naar het Nederlands vertaald en sinds kort wordt ook iDeal geaccepteerd als betalingsmethode – Dit zou het dus mogelijk moeten maken om deze capsules ook vanuit Nederland thuis te laten bezorgen*, wat natuurlijk handig is als je net als wij niet in de buurt van een Starbucks filiaal woont.

Direct naar: De Amazon Starbucks capsule pagina?

* Deze cups bestellen via Amazon proberen wij zelf zo snel als mogelijk uit en wij zullen dit bericht aanpassen aan onze ervaringen.

Gerelateerde berichten

Blog

KoffieDuo bij EditieNL

Het RTL programma EditieNL heeft op 9 oktober aandacht besteed aan espresso capsules die geschikt zijn voor Nespresso machines. Totaal
Blog Koffie

Koffie een stuk duurder

Slecht nieuws voor de liefhebbers van koffie (dus voor ons allemaal). Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat consumenten binnenkort