Blog

Terug naar het (filter)koffie apparaat?

Filter Koffie

Het afgelopen jaar, tijdens gesprekken over koffie, viel het ons op dat steeds meer mensen (familie, collega’s  – online – vrienden) vertelden terug te gaan naar het ‘oude’ filterkoffieapparaat. Niet alleen wij – ook Google trends* blijkt een (voorzichtig) stijgende lijn zien. Omdat wij via KoffieDuo (te)weinig aandacht hebben geschonken aan filterkoffie, hebben wij ons voorgenomen hier in 2016 verandering in te brengen.

Om alvast in de stemming te komen – delen wij nu alvast een aantal bijzondere koffiemachines die wij (tijdens onze zoektocht naar inspiratie) online tegen zijn gekomen.

Opmerking KoffieDuoGoogle trends; Een dienst van Google die doormiddel van grafieken inzicht geeft over: Wanneer en hoe vaak er via Google gezocht is naar bepaalde woorden of zinnen.

Google koffietrend

*Bron & Afb: Google Trends

Redenen om (weer) terug te gaan naar het filterkoffie apparaat:

Het voornemen om filterkoffie te gaan zetten leek redelijk unaniem. De beweegredenen achter dit besluit bleken (tijdens de gesprekken die wij voerden) iets minder universeel. Een aantal redenen kwamen echter vrij vaak terug:

  • Een filterkoffiezetapparaat is goedkoper in aanschaf/gebruik
  • Filterkoffie smaakt beter
  • (N)espresso machines zijn onhandig tijdens verjaardagen, feestdagen etc.
  • Espresso machine vraagt heel veel onderhoud
  • Het Senseo/Nespresso apparaat was (weer) kapot

Een Filterkoffie apparaat kan echt heel mooi zijn

Een van de eerste dingen die ons opviel, tijdens onze zoektocht naar “filterkoffie inspiratie”, was hoe mooi deze machines kunnen zijn. In onze beleving waren filterkoffiemachines redelijk saai en leken zij allemaal op elkaar. Dat ons beeld totaal niet strookte met de werkelijkheid was binnen enkele minuten internet duidelijk.

Zo ontdekten wij (onder andere) de 4 volgende bijzondere filter koffiemachines:


De Krups KM442D – Filterkoffie voor de moderne ‘uit’ slaper (€ 72,74,-)

De Krups KM442DDe Krups KM442D is een modern filter koffiezetapparaat. Hij valt op door zijn strakke RVS vormgeving en door zijn LCD Display. Deze machine is voorzien van een timer. De timer is de functie die dit apparaat ‘echt’ bijzonder maakt. Door de timer te gebruiken bepaal u vooraf op welk tijdstip het apparaat van start gaat – Hierdoor is het (bijv.) mogelijk ‘net’ iets langer van uw warme bed te genieten, en staat de koffie klaar op het door uw gewenste tijdstip.

* De Krups KM442D vonden wij via Bol.com

Philips Cafe Gourmet – Filterkoffie voor de smaak & design liefhebber (€ 149,99)

Philips Cafe GourmetHet eerste wat opvalt aan de Philips Cafe Gourmet is met name het waterreservoir. Deze springt direct in het oog en voorziet deze filtermachine direct van een ‘gadget’ gevoel. Het uiterlijk is niet het enigste waardoor dit Philips-koffiezetapparaat opvalt. Hij is namelijk voorzien van een uniek Boil and Brew-systeem. Dit zorgt ervoor dat het water eerst wordt gekookt en pas daarna stroomt door gemalen koffie. De hoge koffiezettemperatuur van 93 °C zorgt er voor dat uw filterkoffie voorzien is van een rijke smaak en een mooi aroma.

* De Philips Cafe Gourmet vonden wij in de webwinkel van Phillips

Philips Grind & Brew – Filterkoffie voor de gemalen bonen fan (€ 120,00-)

Philips Grind BrewDe stap van een “volautomatische espresso / koffiemachine” naar een “filterkoffie apparaat” lijkt best groot. Om deze stap ‘iets’ kleiner te maken is er de Philips Grind & Brew. Met de Philips Grind & Brew zet u een klassieke pot filterkoffie – maar dan van versgemalen bonen. Net als bij een volautomaat kunt u zelf de gewenste sterkte, het aantal kopjes en (zelfs) de start tijd instellen. De stap naar filterkoffie hoeft hierdoor geen ‘stap terug’ te zijn.

* De Philips Grind & Brew vonden wij bij Bol.com

KitchenAid 5KCM0802 – Filterkoffie uit een moderne retro klassieker (€ 177,99-)

KitchenAid 5KCM0802Direct verliefd waren wij op het retro design van de KitchenAid 5KCM0802. De retro trend is misschien weer iets af aan het nemen – koffiemachines met een retro ontwerp houden een warm plekje in ons hard.

Net als de (aanmerkelijk gunstiger geprijsde) Philips Grind & Brew, verwarmt ook ook deze KitchenAid vooraf het water. Daarnaast is de 5KCM0802 net als de nummer 2 en 3 voorzien van een timer functie.

* De KitchenAid 5KCM0802 vonden wij bij Coolblue


Overweeg jij ook om de (over)stap te maken naar een filter koffiemachine?

Opmerking KoffieDuoWijzelf zijn van plan dit jaar in ieder geval een “uitstapje” te maken naar het “vertrouwde” filter koffie zetten. Natuurlijk zijn wij heel erg benieuwd of jij ook denkt terug te gaan naar deze klassieke zetmethode. Wij nodigen jou daarom graag uit jouw mening en redenering m.b.t. onderwerp met ons te delen.

Gerelateerde berichten

Blog

KoffieDuo bij EditieNL

Het RTL programma EditieNL heeft op 9 oktober aandacht besteed aan espresso capsules die geschikt zijn voor Nespresso machines. Totaal
Blog Koffie

Koffie een stuk duurder

Slecht nieuws voor de liefhebbers van koffie (dus voor ons allemaal). Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat consumenten binnenkort