Espresso Machines

Review: De’Longhi PrimaDonna Elite

Er zijn tal van luxe espressomachines waarbij je de maalgraad van de bonen, de sterkte van de koffie en de gebruikte hoeveelheid melk in kunt stellen. Ook bij de De’Longhi PrimaDonna Elite is dit alles mogelijk, zelfs d.m.v. een app, maar deze espressomachine biedt daarnaast nog net een beetje meer.

De De’Longhi PrimaDonna Elite biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om zes gebruikersprofielen aan te maken. Hiermee stel je de bereiding van alle dranken in naar jouw persoonlijke voorkeur, zodat jouw koffie altijd precies zo smaakt als dat jij hem het liefste drinkt. De De’Longhi PrimaDonna Elite is alles behalve goedkoop, waardoor het belangrijk is jezelf af te vragen of alle luxe die deze machine bied voor jouw de prijs rechtvaardigt.


Uiterlijk en stijl van De’Longhi PrimaDonna Elite

Het design van deze volautomatische koffiemachine verraad bijna direct dat de DeLonghi PrimaDonna Elite een ontwerp is van DeLonghi. De strakke en luxe design style van DeLonghi, zorgt ervoor dat alle door hen ontworpen machines net even iets strakker, luxer en/of opvallender zijn.

Ook de DeLonghi PrimaDonna Elite is voorzien van dit strakke ontwerp. Deze premium look, welke is afgewerkt in geborsteld roestvrijstaal, zorgt ervoor dat deze machine een erg mooie toevoeging is op het aanrecht.

Het grote gekleurde touch-display zorgt ervoor dat deze machine, zelfs binnen de Delonghi lijn, direct in het oog springt. Wat ook direct opvalt aan deze koffiemachine is zijn formaat, doordat de machine met een diepte van 48 en een breedte van 26 cm zeker niet compact te noemen is.

‘Luxe uitgevoerd’ is deze koffiemachine echter wel te noemen. De mooie verlichte knoppen, het grote display en het glanzende en glimmende metaal dat is gebruikt zijn hier slechts enkele voorbeelden van.

De De’Longhi PrimaDonna Elite is voorzien van alle (binnen deze prijsklasse) gebruikelijke opties en functies waaronder een kopjes verwarm plateau, een automatisch melksysteem, een manueel stoompijpje en een verstelbare koffie uitloop.

Daarnaast heeft deze koffiemachine een aantal unieke functies, waarvan wij er drie graag in het bijzonder uitlichten;

 

Het De’Longhi PrimaDonna Elite Touch-Display

Het grote gekleurde touch-display is, naast dat deze opvalt, volgens ons ook direct een van de belangrijkste verkooppunten van de De’Longhi PrimaDonna Elite. Deze stelt je namelijk instaat om tot zes gebruikersprofielen op te slaan.

Binnen ieder gebruikersprofiel is het mogelijk om, voor ieder drankje specifiek, een gepersonaliseerde bereidingswijze in te stellen. Dit is een zeer handige functie, zeker wanneer je van plan bent deze machine binnen een groot (koffie drinkend) huishouden of op een klein kantoor te gaan gebruiken.

Met het touchscreen navigeer je daarnaast eenvoudig door alle koffierecepten. De lijst koffierecepten bevat alle belangrijke dranken, waaronder uiteraard espresso, cappuccino en latte macchiato.

De De’Longhi PrimaDonna Elite melkkan

De’Longhi PrimaDonna Elite is voorzien van een uitneembare dubbelwandige melkkan. Het feit dat deze dubbelwandig is, is uniek, en zagen wij nog niet eerder. Het voordeel hiervan is de dat de melk langer goed blijft, wat handig is wanneer je niet direct de hele kan in een keer leeg maakt. Daarnaast kan, zoals bij De’Longhi gebruikelijk is, ook deze melkkan gewoon in de koelkast.

De’Longhi PrimaDonna Elite is verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen (de ECAM650.55MS en de iets duurdere ECAM650.75.MS). Kies je voor de versie met het typenummer ECAM650.75.MS, dan heeft deze machine daarnaast nog een speciale kan voor het bereiden van warme chocolade melk.

De’Longhi PrimaDonna Elite Bluetooth app verbinding

De twee modellen, de ECAM650.75.MS en ECAM650.55.MS, zijn voorzien van Bluetooth en werken met een Android of iOS-app. Deze apps zorgen ervoor dat je het apparaat heel eenvoudig op afstand kunt bedienen. Handig wanneer je bijvoorbeeld op de bank zit of in bed ligt en jij graag pas op wilt staan als je kopje koffie is gezet. Deze apps zorgen er daarnaast voor dat jij (bijna) alle opties (zoals de gebruiksprofielen) via je smartphone binnen handbereik hebt.

De app functionaliteit is binnen het volautomatische koffiemachine segment vernieuwend. Tot nu toe zagen wij dit enkel bij de Nespresso Expert & Milk en de Nespresso Prodigio, welke uiteraard niet met deze machine zijn te vergelijken. Wat echter wel vergelijkbaar is zijn de kleine gebruiksobstakels die horen bij de bediening via een app, zoals bijvoorbeeld het feit dat je vooraf niet moet vergeten een kopje onder de machine te plaatsen.


De De’Longhi PrimaDonna Elite in het kort:

 • Espresso volautomaat
 • Energieklasse: A+
 • Pompdruk: 15bar
 • Koffiebonen reservoir: 400gr
 • Waterreservoir: 2L
 • Kopjes per zetbeurt: 1 of 2
 • Waterhardheid instelbaar
 • Bonen én gemalen koffie
 • Instelbare sterkte en formaat
 • Bluetooth app verbinding
 • Automatisch melksysteem en manueel stoompijpje
 • Automatisch schoonmaak systeem
 • 13 maalstanden

De’Longhi PrimaDonna Elite in gebruik

Het belangrijkste punt als eerst; De koffie die deze machine maakt is echt heerlijk. Dit komt mede door de zeer uitgebreide personalisering’s mogelijkheden, waardoor inderdaad ieder kopje koffie precies naar jouw eigen smaak kan worden ingesteld.

Ondanks de vele opties die de De’Longhi PrimaDonna Elite te bieden heeft, is het toch gelukt om deze machine erg gebruiksvriendelijk te houden. Met name het touch-display, welke voornamelijk gebruik maakt van afbeeldingen, maakt dat je de bediening van deze koffiemachine vrij snel onder de knie hebt.

Ook de app draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid. Wij vonden persoonlijk deze met name erg handig voor het, op ons gemak, instellen van de gebruikersprofielen. Deze app, althans de IOS versie, vonden wij daarnaast erg overzichtelijk gemaakt, iets wat wij bij de Nespresso app soms net even iets anders hebben ervaren.


Voor wie is de De’Longhi PrimaDonna Elite ideaal

Ben jij een koffieliefhebber die het leuk/prettig vind om ieder (koffie)drankje naar je persoonlijke wensen aan te kunnen passen? En ben jij daarnaast een koffie liefhebber die het gebruik van een app om de machine te bedienen als een extra luxe ervaart?

Dan is de De’Longhi PrimaDonna Elite echt een ideale en luxe machine die daarop aansluit. Deze machine voorziet jouw van alle, op dit moment, denkbare opties en stelt je instaat om jouw bakje koffie volledig te bereiden zoals jij dat wilt.

Ben jij een koffieliefhebber die zonder veel gedoe snel een bakje koffie wilt bereiden? Ook dan is deze machine een uitkomst. Dit komt met name door de gebruiksprofielen en het gebruik van afbeeldingen binnen het touch-display. Deze zorgen er namelijk voor dat je zeer snel een keuze kunt maken uit de diverse koffie specialiteiten.

Als laatste is de De’Longhi PrimaDonna Elite ook een aanrader voor wie opzoek is naar een volautomatische koffiemachine voor op (een klein) kantoor of in een winkel. Voornamelijk door de vele gebruiksmogelijkheden en apart instelbare gebruikers profielen.

Wie kan de De’Longhi PrimaDonna Elite beter laten staan?

Ben jij geen grote app liefhebber? En verwacht jij geen gebruik te zullen maken van de talloze instel mogelijkheden? Dan is de De’Longhi PrimaDonna Elite zeker niet de machine waarnaar jij op zoek bent.

De (relatief hoge) prijs van deze machine wordt namelijk met name veroorzaakt door deze opties, waardoor wanneer jij deze niet gebruikt, er absoluut een koffiemachine te vinden is welke is voorzien van een veel lagere prijskaartje.

 

Bekijk de De’Longhi PrimaDonna Elite op Bol.com

 

Gerelateerde berichten

Espresso Machines

Review: Delonghi Icona Vintage

Onlangs hebben wij het genoegen gehad de Delonghi Icona Vintage te testen. Deze test mogelijkheid ontstond doordat een bevriende koffie
Espresso Machines

Review: DeLonghi EC680M Dedica

Tijdens onze zoektocht naar een nieuwe espresso machine (door ons espresso verbruik een vaak terugkerend moment) ontdekten wij dat DeLonghi