Espresso Machines

Review: Boretti Espressomachine

De Boretti (B400 en B401) espressomachine is een halfautomatische koffiemachine welke is voorzien van een aantal luxe, en zeer gebruiksvriendelijke, functionaliteiten. Deze functies, waaronder bijvoorbeeld het ingebouwde automatische melksysteem, zorgen ervoor dat dit apparaat een beetje valt tussen een ‘standaard’ halfautomaat en ‘standaard’ volautomatische espressomachine.

Een grote of kleine espresso, cappuccino of latte is met de Boretti espressomachine in slechts 2 minuten gezet. Het enigste wat je hier voor hoeft te doen is de filterdrager te vullen met versgemalen bonen en de melkopschuimer te voorzien van melk.


“Gebruik jij voorgemalen espresso? Dan biedt de Boretti espressomachine het gemak van een volautomaat voor de prijs van een halfautomatische koffiemachine”


Uiterlijk en stijl van de Boretti espressomachine

Design, functionaliteit en klasse, dat is waar het volgens Boretti om draait. Dit zorgt er (volgens Boretti) voor dat je met dit espressoapparaat het traditionele Italië naar jouw keuken haalt.

Hoewel deze machine bij ons niet direct het beeld oproept van een traditionele Italiaanse espressobar, valt niet te ontkennen dat er over het design van deze espressomachine duidelijk goed is nagedacht. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de zeer compacte vormgeving, maar ook in het minimalistische bedieningspaneel van slechts 3 knoppen.


De Boretti espressomachine is op dit moment verkrijgbaar in drie (opvallende) kleuren:

Een van de dingen die wij persoonlijk heel erg leuk vinden aan de Boretti espressomachine is het feit dat deze de ruimte die hij inneemt zo volledig mogelijk benut. Een mooi voorbeeld hiervan is de ingebouwde houder voor de (porta)filters. Deze bevind zich aan de achterzijde van de machine en vult de lege ruimte net naast het waterreservoir.

Ook het kopjes plateau is mooi weggewerkt. Het plateau biedt standaard ruimte voor een (flink) kopje of glas, maar deze ruimte is gemakkelijk te verkleinen door het kleine kopjes plateau aan de onderzijde uit te schuiven.


Redenen om te kiezen voor de Boretti espressomachine

Hoewel het aanbod halfautomatische espressomachines redelijk groot te noemen is, is het aanbod van halfautomatische espressomachines met een automatische stopfunctie en melksysteem dat zeker niet.

Op het gebied van functionaliteiten heeft de Boretti (binnen het segment van halfautomatische espressoapparaten) dan ook weinig concurrentie. Het melksysteem en de stopfunctie zijn dan ook 2 van de meest belangrijke verkoopargumenten van dit apparaat, maar zeker niet de enigste.

Espressomachine met automatisch melksysteem

Het melkreservoir van de Boretti espressomachine heeft een maximale inhoud van 500 ml, wat voldoende is voor meerdere grote koppen cappuccino’s of latte macchiato’s. Doordat het melksysteem zich aan de voorzijde bevind is het (bij)vullen met melk daarnaast zeer gebruiksvriendelijk.

De gebruikte hoeveelheid melk stel je zelf vooraf zeer gemakkelijk in, bijvoorbeeld voor een kleine kop cappuccino met minder schuim of een grote mok cappuccino met veel schuim. Per ongeluk de verkeerde keuze gemaakt? Geen probleem, ook tijdens het brouwen kun je de schuimintensiteit nog makkelijk aanpassen. Het melkreservoir is daarnaast zeer gemakkelijk te verwijderen en past in de koelkast, waardoor je overgebleven melk niet hoeft weg te gooien.

Opmerking KoffieDuoHet schuim uit deze machine kun je natuurlijk ook gebruiken voor andere warme dranken met melk. Een chai latte? of warme chocolade melk? Ook deze bereid je zeer gemakkelijk met het schuim uit de Boretti.

Espressomachine met automatische start/stop functie

Een ander ‘unique selling point’ van de Boretti espressomachine is de automatische start en stop functie en vooraf ingestelde kopgroten. Wil jij bijvoorbeeld een enkele shot espresso? Vul dan het kleine filter met koffie en druk eenmaal op espresso knop. De machine stopt automatisch nadat deze (de vooraf ingestelde) hoeveelheid espresso heeft bereid. Zin in dubbele shot espresso? Vul dan het grote filter met koffie en druk tweemaal op espresso knop. Het bereiden van een grote of kleine cappuccino en latte volgen hetzelfde principe, en doordat het ook het melksysteem automatisch start en stopt is het niet nodig de machine tijdens de bereiding in de gaten te houden.

Opmerking KoffieDuoDe hoeveelheid gebruikte koffie per knop is vooraf ingesteld maar (door tijdens het bereiden de gekozen knop in te drukken) makkelijk zelf naar wens aan te passen.

Espressomachine met automatische reinigingsfuncties

De Boretti espressomachine beschikt over een automatisch programma voor het schoonmaken van het melksysteem. Dit programma schakelijk je zeer gemakkelijk in door de Latte/clean-knop drie seconden in te drukken, waarna het systeem met stoom wordt gereinigd. Dit programma leent zich het best voor het ‘tussentijds’ reinigen van melksysteem. Wil jij het melksysteem grondig reinigen? Verwijderen dan het melkresvoir en was deze af met de hand of plaats deze in de vaatwasser.

Ook het brouwhoofd en het portafilter maak je eenvoudig schoon. Deze mogen niet in de vaatwasser maar maak je vrij eenvoudig schoon met warm water en zeep.


De Boretti espressomachine in het kort:
  • Cappuccino en latte met melkschuim, met 1 druk op de knop
  • Melkschuimer met aanpasbare hoeveelheid voor professionele variaties
  • Espresso in 2 minuten
  • Keuzemogelijkheden: espresso, cappuccino en latte, zowel groot als klein kopje
  • Capaciteit melkreservoir: 500ml
  • Capaciteit waterreservoir: 1200ml
  • Verwijderbaar druppelopvangbakje
  • Inclusief verwijderbare, metalen filter en maatschep met aanduwer

Voor wie is Boretti espresso machine ideaal?

Ben jij een opzoek naar een espressomachine met een automatisch melksysteem? En vind jij het geen probleem om voorgemalen koffie, of een aparte bonen maler te gebruiken? Dan is de Boretti espressomachine absoluut een goede keuze.

Je beschikt met deze machine namelijk (met uitzondering van een ingebouwde bonen maler) over alle luxe van een volautomaat tegen de prijs van een halfautomatische espressomachine.

Ben jij opzoek naar bovenstaande functionaliteiten, maar niet onder de indruk van het design van deze machine? Dan zijn er (ondanks de zeer geringe concurrentie) enkele alternatieven te noemen waaronder de Delonghi 850/860 en de (iets goedkopere) Beem I Joy.


 

Bekijk de Boretti espressomachine op Bol.com

 

Gerelateerde berichten

Espresso Machines

Review: Delonghi Icona Vintage

Onlangs hebben wij het genoegen gehad de Delonghi Icona Vintage te testen. Deze test mogelijkheid ontstond doordat een bevriende koffie
Espresso Machines

Review: DeLonghi EC680M Dedica

Tijdens onze zoektocht naar een nieuwe espresso machine (door ons espresso verbruik een vaak terugkerend moment) ontdekten wij dat DeLonghi