Espresso Machines

Review: Sage Barista Express

Ben jij opzoek naar een gebruiksvriendelijke piston espressomachine? En zoek jij een ‘betaalbare’ machine met een uitstraling die prima past in een professionele koffiebar? Dan is de Sage Barista Express zeker het bekijken waard.

Enkele belangrijke pluspunten van de Sage Barista Express zijn de meegeleverde RVS melkkan met temperatuurcontrole en de ingebouwde koffiemolen.

Daarnaast is deze pistonmachine uitgerust met de functionaliteiten die jij bij een espressomachine, van deze prijs, verwacht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ingebouwde kopjesverwarmer.


De pluspunten van de Sage Barista Express in het kort:

( + ) Waterreservoir van 2L
( + ) RVS Melkkan met temperatuurcontrole
( + ) Ingebouwde bonenmaler

( – ) Het instellen en melk opschuimen kost enige oefening
( – ) Niet (het meest) geschikt voor grote groepen


Uiterlijk En Stijl Van De Sage Barista Express

Net als de Sage Barista Pro is ook de Sage Barista Express een pistonmachine met een mooie en professionele look & feel. Ondanks dat de Barista Express iets goedkoper is als de Pro heeft dit apparaat dezelfde bouwkwaliteit en een vergelijkbare degelijke uitstraling.

De roestvrijstalen afwerking (verkrijgbaar in zwart of zilver) ziet er fantastisch uit en voelt sterk en duurzaam aan. Het apparaat is zeker niet goedkoop maar gevoelsmatig krijg je, volgens ons, wel waar voor je geld.

De Sage espressomachine wordt geleverd met bijzonder veel accessoires waaronder:
  • Een razor-doseringstool
  • Een portafilter van roestvrij staal
  • 54 mm filterbakjes met enkele en dubbele wand (1 en 2 kops)
  • Een geïntegreerde tamper
  • De Sage The Temp Control Melkkan

Waterreservoir Van 2 Liter; Een Plus Of Minpunt?

Heb jij meerdere online Sage Barista Express reviews gelezen? Dan is het je hoogstwaarschijnlijk opgevallen dat het waterreservoir van 2 liter afwisselend als plus of als minpunt wordt benoemd. Wij zien de inhoud van 2 liter als pluspunt en leggen graag uit waarom.

De volautomatische koffiemachine die wij zelf gebruiken voor ons dagelijks gebruik heeft een waterreservoir van ‘slechts’ één liter. Wij komen hier, als stevige koffiedrinkers die vanuit huis werken, ruim de ochtend mee door.

De hele dag? Dat redden wij niet op 1 liter, maar persoonlijk vinden wij dit geen probleem. Vooral mede doordat een groter reservoir ook betekent dat het water minder snel ververst wordt. Zeker tijdens een zomer met zomerse temperaturen geeft dit niet altijd een smaakvol idee.

Een waterreservoir van 2 liter is wat ons betreft dan ook meer dan genoeg voor een hele dag. Uiteraard zijn wij ons ervan bewust dat dit niet voor iedereen het geval zal zijn.

Opmerking KoffieDuoGebruik jij nu een cup of pad machine? Dan is het waterreservoir van 2 liter in vrijwel alle gevallen groter – eerder genoemde koffieapparaten hebben gemiddeld genomen een waterreservoir van 0,9 tot 1,5 liter


De ingebouwde koffiemolen is absoluut een pluspunt

Doordat gemalen koffie niet lang houdbaar is heb je, voor het bereiden van een perfecte espresso, niet alleen een goede espressomachine maar ook een kwalitatief hoogstaande bonenmaler nodig.

Echte koffiekenners vertellen ons zelfs regelmatig dat een goede molen net zo belangrijk is als het espressoapparaat zelf. Goed om te weten. Echter rijst direct de vraag; hoe zorg je ervoor dat je een goede molen in huis haalt?

Met de Sage the Barista Express hoeft je je hier gelukkig geen zorgen over te maken. Deze handmatige espressomachine is namelijk voorzien van een goede (ingebouwde) bonenmaler. De ingebouwde bonenmaler heeft nog een bijkomend voordeel namelijk dat je geen extra ruimte vrij hoeft te maken voor een losstaande bonenmaler.


Sage Barista Express: Het gebruik

Een espresso bereiden is met de Sage Barista Express relatief eenvoudig. Het enige dat je hoeft te doen is de molen instellen op één of twee kopjes en vervolgens de filterdrager in de daarvoor bestemde sleuf te plaatsen. De Barista Express maalt vervolgens de juiste hoeveelheid koffie*.

* Omdat het type boon invloed heeft op het resultaat kun je zowel de hoeveelheid gemalen koffie als ook de maling handmatig aanpassen met de 18-staps draaiknop aan de zijkant.

Net als bij iedere pistonmachine met ingebouwde bonenmaler is de kans groot dat de standaardinstellingen niet direct het (voor jouw persoonlijke smaak) het meest optimale kopje espresso bereid.

Het apparaat leren kennen kost tijd

Houdt daarom rekening met een korte ‘experimenteer periode’ voordat je de juiste maalgraad hebt gevonden. Een juiste maling maakt immers een groot verschil: een fijne maling vertraagt de extractie en kan de koffie te bitter maken; een grove maling kan leiden tot waterige koffie.

Terwijl de machine de bonen maalt kun je je kopjes opwarmen op de kopjeswarmer. Duurt dit te lang? Dan kun je de schakelaar aan de zijkant gebruiken om heet water af te geven via de speciale kraan – en zo de kopjes direct te verwarmen.

Zodra alles op zijn plaats zit en je de koffie hebt aangedrukt, steek je gewoon de filterdrager in de machine en kun je op de knop drukken voor het bereiden van een enkele of dubbele shot espresso.

De standaardinstellingen kun je aanpassen

Is de espresso niet naar wens? Dan is de kans groot dat er iets niet klopt aan de maalgraad, de bonen of aan het aandrukken van de koffie. Gelukkig kun jij al deze factoren zelf aanpassen bij deze koffiemachine.

Zo kun jij bij de Sage Barista Express bijvoorbeeld, door op de programma knop te drukken, een nieuw ‘standaard’ niveau kiezen voor het schenken van één of twee kopjes koffie.

Je kunt een hoop aanpassen maar niet alles

Hoewel je een hoop instellingen van de Barista Express zelf kunt wijzigen is deze koffiemachine helaas niet voorzien van een temperatuurregelaar.

Wat ons betreft is dit een klein puntje van kritiek omdat de machine standaard net iets heter is afgesteld dan gebruikelijk is. Houdt rekening dus rekening met een warm tot zeer heet bakje koffie.

Melkschuim en (chocolade) Melk

De Sage Barista Express is in staat om, naast perfecte koffiespecialiteiten, ook warme melkdranken en melkschuim te bereiden.

Nu is deze optie, zeker in deze prijsklasse, niet uniek. Dat gezegd hebbende is de manier waarop je dit kunt doen met de Sage Barista Express wel vrij bijzonder. De meegeleverde melkkan meet namelijk de temperatuur van de melk tijdens het opschuimen. Is de ideale temperatuur bereikt? Dan geeft de machine dit via een groen lichtje/lampje aan.

Melkopschuimen gaat niet automatisch

Belangrijk om te vermelden is dat deze machine geen automatische melkopschuimfunctie heeft. Dit betekend dat je, voor het bereiden van perfect melkschuim, wel over enig talent moet beschikken.

Ook hierin is de Sage Barista Express geen uitzondering. Bij de meeste pistonmachines gaat het opschuimen van melk via het stoompijpje. Wanneer jij hier, net als wij (ook nu nog na enkele jaren oefenen), niet zo handig in bent dan is het goed om hier vooraf rekening mee te houden.


Review Sage Barista Express: Prestatie

De Barista Express is een machine die geschikt is voor zowel de ervaren als minder ervaren thuisbarista. Na een beetje oefenen en experimenteren is het mogelijk om, keer op keer, een goede espresso te bereiden.

De meegeleverde melkkan en de ingebouwde bonenmaler werken zoals verwacht goed. Dit maakt de gebruikservaring van dit apparaat volgens ons tot iets bijzonders.


Review Sage Barista Express: Eindoordeel

Met de Sage Barista Express is het mogelijk om (keer op keer) een perfect kopje espresso te bereiden. Deze pistonmachine valt op door de vele standaard meegeleverde accessoires en het gebruiksgemak.

Goedkoop? Dat is de Barista Express niet. Sterker nog, deze machine is zelfs een stukje duurder dan de meeste handmatige espressomachines met één boiler.

Verklaarbaar? Dat is de prijs voor een deel wel. De machine heeft immers een ingebouwde bonenmaler en geeft bijzonder veel meer ruimte om zelf handmatige aanpassingen te doen in vergelijking tot goedkopere machines.


Voor wie is de Sage Barista Express espressomachine ideaal?

De Barista Express is ideaal voor de koffieliefhebber die ervan geniet om zelf te experimenteren met verschillende bonen, maalgraden en doorlooptijden.

Houdt wel rekening met de tijd die het kost om een espresso of andere koffiespecialiteit te bereiden. Een espresso bereiden met een cup of pad machine gaat immers vele malen sneller.

Wie kan de Sage Barista Express espressomachine beter laten staan?

Wil jij zonder veel gedoe snel een of meerdere espresso bereiden? Of ben jij opzoek naar een apparaat die (bijna) volledig zelf een cappuccino of latte machiatto bereid? Dan is de Sage Barista Express niet de meest voor de hand liggende keuze.

Een Nespresso of volautomatische espressomachine is sneller. Een punt wat zeker een rol kan spelen als jij vaak meerdere kopjes koffie achter elkaar wilt bereiden.

Tot slot; ben jij opzoek naar een pistonmachine met een vergelijkbare kwaliteit maar net iets meer opties? Dan raden wij je aan om ook onze review van de Sage Barista Pro te lezen. Deze machine heeft net iets meer opties – maar heeft hierdoor helaas ook een net iets hoger prijskaartje.


Bekijk de Sage Barista Express op Bol.com

Gerelateerde berichten

Espresso Machines

Review: Delonghi Icona Vintage

Onlangs hebben wij het genoegen gehad de Delonghi Icona Vintage te testen. Deze test mogelijkheid ontstond doordat een bevriende koffie
Espresso Machines

Review: DeLonghi EC680M Dedica

Tijdens onze zoektocht naar een nieuwe espresso machine (door ons espresso verbruik een vaak terugkerend moment) ontdekten wij dat DeLonghi