Espresso Machines

Review: Sage Barista Pro

Door de komst van cup, pad en volautomatische espresso machines is het voor bijna iedereen mogelijk om snel een perfecte espresso te bereiden. Deze machines hebben een hoop voordelen, maar ook enkele nadelen.

Een belangrijk nadeel? Dat is dat je bij deze machines het plezier mist wat je krijgt wanneer jij zelf, met een klein beetje inspanning, een perfecte espresso bereid.

Bij de Sage Barista Pro ervaar jij dit gevoel wel. Met de Sage Barista Pro bereid je namelijk zelf, na enige oefening, een kopje espresso of cappuccino van koffiebar kwaliteit.


De pluspunten van de Sage Barista Pro in het kort:

( + ) Waterreservoir van 2L
( + ) Bonencontainer van 250 gram
( + ) Opwarmtijd van slechts 3 seconden
( + ) Aanpasbare maling

( – ) Waterreservoir voelt fragiel
( – ) Geen automatisch melkschuimsysteem


Uiterlijk En Stijl Van De Sage Barista Pro

Doordat de Sage Barista Pro absoluut niet valt onder de noemer “budget pistonmachine” waren onze verwachtingen hoog gespannen wat betreft het uiterlijk en design van deze koffiemachine. Deze verwachtingen maakt de Barista Pro (gelukkig) ook helemaal waar.

De Barista Pro ziet eruit en voelt in het algemeen aan als een machine van hoge kwaliteit. Het label ‘hypermodern’ past misschien niet helemaal bij deze pistonmachine. Het apparaat heeft namelijk geen touchscreen of chique display maar een ingetogen en eenvoudig LCD-scherm.

Opmerking KoffieDuoWat ons betreft geeft dit de machine juist een tikje (extra) charme – maar dat is uiteraard een persoonlijke smaak. Wijzelf waren in ieder geval erg onder de indruk van de vloeiende rondingen en ingetogen looks van het apparaat.


Waterreservoir voelt een tikje fragiel

De meeste (piston) espresso machines zijn voorzien van een kunststof waterfilter – zo ook de Sage Barista Pro. Normaal zouden wij dit, om die reden, niet benoemen. Echter, het waterreservoir van de Barista Pro biedt ruimte voor 2 liter water. Dat is prettig voor het vullen, maar heeft ook een nadeel.

2 liter water voelt namelijk als ‘net iets teveel water’ voor het handvat van het reservoir. Het handvat begint bij 2 liter namelijk een beetje te wiebelen en wij waren, tijdens het gebruik, bang dat deze af zou breken.

Dit probleem is snel opgelost door het reservoir op zijn plek te laten zitten en te vullen met een waterkan. Geen probleem uiteraard, maar voor een machine van deze prijs vonden wij dit toch het vermelden waard.


Sage Barista Pro: Het gebruik

Voordat wij ingaan op het daadwerkelijke gebruik willen wij even onze lof uitspreken over de handleiding van de Sage Barista Pro. De handleiding van dit apparaat is namelijk bijzonder duidelijk en leerzaam en legt alles echt stap voor stap uit.

Zelfs wanneer je nog nooit een handmatige espressomachine gebruikt hebt kun jij, na het lezen van de handleiding, vrijwel direct aan de slag. De handleiding legt het hele proces op een duidelijke en ongecompliceerde manier uit en laat zelfs weten waar je op moet letten.

Om onze review niet te lang te maken bespreken wij niet iedere stap uit het bereidingsproces. Daarentegen zijn er een aantal functies die wij absoluut het vermelden waard vinden:


Koffie malen – Maalgraad, maalduur en extractietijd

Het proces begint met het malen van de bonen. Kies allereerst de maalgraad. Druk vervolgens de portafilter in de filterdrager van de bonenmaler en een klik mechanisme zet de molen in werking.

Op het scherm bevindt zich een timer die je, door de draaiknop in een van beide richtingen te draaien, kunt gebruiken om de maal duur met 0,5 seconde te verlengen of te verkorten.

Met de Barista Pro kun je niet alleen de maalgraad en duur instellen maar ook de hoeveelheid water die gebruikt wordt. Dit is een enorm handige functie aangezien het verschil in smaak tussen een extractietijd van 20 seconden en 35 seconden groot is.


Het water en/of melkschuim

Via de draaiknop aan de rechterkant van de machine regelt je de afgifte van heet water en stoom; je draait hem eenvoudig naar voren voor stoom of naar de achteren voor heet water.

In tegenstelling tot goedkopere machines, die heet water afgeven via het stoompijpje, heeft de Barista Pro een verborgen schenktuit net naast de plek waar de koffie wordt gezet, zodat je direct heet water in je espresso kunt schenken om een instant americano te creëren.


Review Sage Barista Pro: Prestatie

De Barista Pro biedt een reeks tools die het bereiden van een goede espresso (of andere koffievariant) vereenvoudigen. Met name de maal- en extractie timers zijn hier perfecte voorbeelden van.

Door het gebruik van deze ‘hulpmiddelen’ is het relatief gemakkelijk om alles stappen goed in te stellen zodat je al vrij snel kunt genieten van een optimaal gezet bakje koffie.

Verander je van bijv. bonen? Dan kun jij alle instellingen daarnaast vrij eenvoudig aanpassen waardoor je, ook met andere bonen, weer snel een perfecte espresso bereid.

(+) STEEDS EEN GOED RESULTAAT

Wanneer het apparaat goed staat ingesteld, en je dezelfde bonen gebruikt, bereid je met deze machine steeds opnieuw kwalitatief goede koffie.

Dit klinkt vanzelfsprekend, maar ervaring heeft ons geleerd dat dit bij goedkopere pistonmachines vaak niet het geval is.

(-) MELK OPSCHUIMEN GAAT NIET AUTOMATISCH GOED

In tegenstelling tot (sommige) andere machines van Sage, zoals bijv. de Bambino Plus of de duurdere Barista Touch- en Oracle Touch-modellen, is de Barista Pro niet uitgerust met een automatische melkopschuimfunctie.

Wil jij zijdezacht melkschuim bereiden? Dan zit er bij de Sage Barista Pro niets anders op dan hiervoor de tijd te nemen om dit proces onder de knie te krijgen.

Opmerking KoffieDuoHoewel dit bij vrijwel iedere pistonmachine van toepassing is leek het ons goed om dit te vermelden. Vooral omdat er Sage espressomachines zijn die wel over deze functie beschikken.


Review Sage Barista Pro: Eindoordeel

Het bereiden van een (goede) espresso met een pistonmachine heeft iets magisch en geeft bijzonder veel voldoening. Voldoening die je, volgens ons, niet snel ervaart wanneer je een volautomatische of capsule koffiemachine gebruikt.

Dat gezegd hebbende is het bij een pistonmachine wel noodzakelijk om jezelf te verdiepen in het apparaat en alles vooraf goed in en af te stellen om een goede espresso te bereiden.

Ben jij nog geen volleerde Barista? Dan is de Sage Barista Pro een perfecte espressomachine om jouw koffie skills naar een hoger niveau te brengen.

Naast het gemak, de uitstraling en de functionaliteiten is ook de prijs van de Sage Barista Pro beste oké. Met deze machine bereid je namelijk een kop koffie die vergelijkbaar is met een kopje koffie/espresso uit een veel duurder apparaat.


Bekijk de Sage Barista Pro op Bol.com

 


Gerelateerde berichten

Espresso Machines

Review: Delonghi Icona Vintage

Onlangs hebben wij het genoegen gehad de Delonghi Icona Vintage te testen. Deze test mogelijkheid ontstond doordat een bevriende koffie
Espresso Machines

Review: DeLonghi EC680M Dedica

Tijdens onze zoektocht naar een nieuwe espresso machine (door ons espresso verbruik een vaak terugkerend moment) ontdekten wij dat DeLonghi