Illy Illy Iperespresso Machines

Illy: Francis X1 Iperespresso

Illy Francis X1 Iperespresso

De Illy Espresso Francis X1 is een espresso machine die opvalt door zijn stijlvolle en duurzame retro ontwerp – en door het feit dat deze machine leverbaar is in 2 varianten; de Francis X1 Ground en de Francis X1 Trio E.S.E servings.

Beiden varianten zijn in staat om snel een klassieke espresso te bereiden van hoge kwaliteit, maar hebben naast gezamenlijke voordelen ieder voor zich speciale eigenschappen. Wij testen beiden Francis X1 varianten uit en vertellen jou graag iets meer over onze ervaringen met de Illy Francis X1.


Uiterlijk en stijl van de Francis X1 Iperespresso

Het eerste wat direct opvalt bij de Francis X1 machines is het authentiek klassieke Italiaanse ontwerp van de machine. Niet voor niets is deze espresso machine vaak gebruikt in design en interieur bladen. Net als de andere Illy Francis espresso machines is ook de Francis X1 ontworpen door architect Luca Trazzi. Kenmerken van zijn ontwerpen zijn het gebruik van duurzame en kwalitatief hoogwaardige materialen – kenmerken die zeker ook van toepassing zijn op de Francis X1 espressomachine.

Kleur keuze in overvloed

De Francis X1 machines zijn in een tal van kleuren verkrijgbaar waardoor er voor iedereen een kleur te vinden is die aansluit bij zijn of haar keuken interieur. De beschikbare kleuren zijn per variant als volgt:

De Francis X1 Ground is leverbaar in de kleuren;

Licht blauw, blauw, rood, zwart, antraciet, amandel en als laatste RVS.

En de Francis X1 Trio (E.S.E servings) in de kleuren;

Licht blauw, blauw, rood, zwart, antraciet, RVS, amandel en als oranje.


De Francis X1 Ground in gebruik

De Francis X1 Ground is geschikt om een perfecte espresso of cappuccino te bereiden zonder het ingewikkelder te laten lijken dan dat het is. Met de hendel aan de linker kant schakel je de machine in. De piston vul je met (zelf) gemalen bonen en plaatst deze in de machine.

Wanneer de boiler klaar is met verwarmen haal je de espresso hendel naar beneden en jouw kopje wordt gevuld met de koffievariant van jouw keuze. Je kunt zelf bepalen wanneer de machine stopt met doorlopen, waardoor jij deze naar jouw eigen smaak kunt bereiden. Doormiddel van het stoompijpje is het mogelijk om melk op te schuimen voor een goede macchiato of cappuccino.

De Francis X1 Trio (E.S.E servings) in gebruik

De Francis X1 Trio is nagenoeg hetzelfde in gebruik als de Francis X1 Ground met als grootste verschil dat de Trio gebruik maakt van Illy Pads. Wanneer de boiler op tempratuur is plaat je de piston gevuld met de serving van jouw keuze in de machine en schuift om naar de stand van jouw keuze (de opties zijn ristretto, espresso of lungo). Daarna kun jij vervolgens (indien gewenst) doormiddel van het stoompijpje melkschuim bereiden.


Voor wie is de Francis X1 Iperespresso ideaal

Allereerst moet gezegd worden dat zowel de Francis X1 Ground als de Franxis X1 Trio zeker niet de goedkoopste espressomachines op de markt zijn. Deze prijs is te verklaren door de gebruikte materialen en het mooi afgewerkte design – maar kan als aanschaf als eerste machine afschrikken.

Beiden espresso machines zijn in staat om een heerlijke espresso te bereiden maar hebben beiden hun plus en minpunten. De voordelen van de Ground zijn dat hij gebruikt kan worden met iedere soort espresso, wat betekend dat jij volop keuze heb in type, branding en maling bonen.

De Francis X1 Trio heeft dit voordeel niet doordat deze gebruik maakt van vooraf afgemeten en merkgebonden ESE Servings.

Opmerking KoffieDuoToch hebben de ESE Servings ook voordelen. Een voordeel is bijvoorbeeld dat de Servings vooraf zijn gemalen en precies het juiste gewicht aan gemalen koffie bevat, hierdoor zal de kwaliteit en de smaak constanter zijn (of in ieder geval binnen onze ervaring als hobby barista’s).

Wie kan de Francis X1 Iperespresso beter laten staan?

Hoe mooi wij het design van deze machines ook vinden blijft de prijs van ruim 400 euro wel echt behoorlijk hoog te noemen. Ter vergelijking is het voor dit bedrag namelijk ook al mogelijk een bijzonder goede Philips volautomaat aan te schaffen.


 

Gerelateerde berichten

Illy

Illy MIE capsules

Wie van espresso of cappuccino houdt heeft vast in een restaurant of coffee-corner wel eens de espresso van het merk
Illy Iperespresso Machines
Illy Illy Iperespresso Machines

Illy Iperespresso voor en nadelen

De Iperespresso espresso machines van Illy zijn ware Eyecatchers en zijn direct herkenbaar en uniek wat betreft design. Liefhebbers van