Koffie servies en accessoires KoffieWeetje

Opzoek naar een tamper?

Wat is een tamper en wat is handig om te onthouden wanneer je op zoek gaat naar een tamper? Een schilder heeft zijn favoriete set penselen. Een timmerman/vrouw zijn of haar geliefde beitels. Een visser heeft zijn eigen favoriete hengel. En espresso liefhebbers en professionals? Die hebben hun tampers.

Hoewel bijna iedere nieuwe espressomachine standaard wordt geleverd met een tamper, is de kans groot dat je als espresso liefhebber, al snel op zoek zult gaan naar een betere tamper. Standaard meegeleverde tampers zijn namelijk vaak gemaakt van plastic, slecht vervaardigd en één ding dat ‘een beetje doet waar hij voor bedoeld is’, maar nooit echt prettig werkt of goed aanvoelt. Een tamper die past bij jou en jouw machine is de (relatief lage) aanschaf prijs dus al snel waard. 


Espresso is een klein kopje koffie dat het resultaat is van heet water dat onder hoge druk door een kleine hoeveelheid fijn gemalen koffie wordt geperst. 

Om de (hoge) druk te creëren die nodig is voor een goede espresso is het noodzakelijk dat de espressomachine instaat is om voldoende druk op te bouwen. Of dit lukt hangt gedeeltelijk af van het espressoapparaat, maar ook de maling en de gelijkmatige verdeling van de koffie speelt hierin een zeer belangrijke rol. Zou je de koffie bijvoorbeeld niet aandrukken, dan wordt het water te snel door de gemalen koffie geperst en krijgt het niet voldoende tijd om de aroma’s uit de koffie te extraheren.  

Wat is tampen en waarom doen we het?

Wat is tampen?

Tampen is het aandrukken van gemalen koffie in het portafilter (de filterhouder).

Met het aandrukken zorg je ervoor dat het water gelijkmatig door de koffie trekt. Ook zorgt het aandrukken van de koffie ervoor dat je invloed uit kunt oefenen op de duur van de extractie tijd. Meer druk op de koffie verlengd bijvoorbeeld de extractietijd wat de bitterderheid van de koffie smaak verhoogd.

Waarom doen we het?

Op de eerste plaats zorg je er met het aandrukken voor dat er (voldoende) ruimte zit tussen de koffie en het gedeelte van de espressomachine waar het water uit komt. Zodra er namelijk water komt bij de koffie zal deze gaan zwellen en neemt het meer ruimte in beslag. Is deze ruimte er niet? Dan ontstaat er een waterig rommeltje wat al snel zorgt voor een verstopte machine.

Een andere belangrijke reden voor het aanstampen is dat water ‘lui’ is. Water voelt van zichzelf niet de behoefte om veel moeite te doen om gelijkmatig door de koffie te lopen – en zo te zorgen voor een goede en smaakvolle extractie. Wanneer het water de ruimte ziet om op een plek snel en zonder moeite door te lopen, dan gebruikt hij deze ruimte. Met het aandrukken zorg jij ervoor dat deze ruimte er niet is, en het water geen andere keus heeft dan zichzelf gelijkmatig door de koffie heen te werken.

De juiste Tamper kiezen

Tampers zijn verkrijgbaar in alle vormen, maten, kleuren en gewichten. Omdat je de tamper hoogstwaarschijnlijk dagelijks (meerdere malen) zult gaan gebruiken, is het verstandig een tamper te kiezen die voor jou goed aanvoelt en waar jij mee uit de voeten kunt. Net zoals je de verkeerde bowlingbal automatisch in de goot rolt, zul je met een verkeerde Tamper ook nooit het gewenste resultaat bereiken.

Een slecht passende tamper kan daarnaast de kans op een polsblessure vergroten, eelt veroorzaken en veranderd als snel in een dagelijkse ergernis.

Wanneer mogelijk is het aan te raden om zoveel mogelijk (soorten en stijlen) Tampers vooraf uit te proberen. Zo krijg je een goed beeld of de vorm en gewicht bij je past. Vergeet ook zeker niet om te testen hoeveel moeite het kost om met de tamper druk uit te oefenen. Dit kun je doen door deze op een counter of tafel te drukken, om zo een idee te krijgen hoeveel gemak (of moeite) het gebruik van deze tamper je kost.

Let goed op het formaat van de tamper

Hoewel een te kleine tamper niet optimaal is (omdat je meerdere keren moet drukken en de druk niet volledig gelijkmatig zal zijn) zal te klein altijd beter werken dan te groot. Een tamper die te groot is voor jouw portafilter zal letterlijk niet passen, waardoor deze direct na aanschaf onbruikbaar zal blijken te zijn.

Mijn espressomachine is met een tamper geleverd – heb ik een andere nodig?

Bij de meeste (piston)espressomachines wordt een tamper geleverd. Deze zijn meestal gemaakt van plastic, erg licht en (doordat de helft vaak dienst doet als koffieschep) erg onhandig.

In de praktijk betekent dit dat je vaak erg veel moeite moet doen om de koffie gelijkmatig en voldoende aan te drukken. Daarnaast zorgt deze ervoor dat het al snel een flink  koffierommeltje wordt op het aanrecht.

Een goede tamper is vaak een stuk zwaarder. Dit heeft een reden; Hoe zwaarder de tamper, hoe makkelijker het is om de koffie aan te drukken. Aangezien een goede espresso bereiden al uitdagend genoeg is, is de kans groot dat je het jezelf niet moeilijker wilt maken.

Waar worden tampers verkocht?

Een tamper voor thuisgebruik is vrij gemakkelijk te vinden in koffie gespecialiseerde webwinkels, maar zijn ook verkrijgbaar via grote webwinkels als bol.com en Fonq. De laatste verkoopt al een prettige tamper vanaf € 12,50 en heeft (net als bol.com) ook een groot aanbod aan tamper uitklop bakken en matten.

Direct naar de tamper pagina van Coolbue

Naar de tamper pagina van bol.com

Direct naar de tamper pagina van Fonq.nl


Gerelateerde berichten

Koffie servies en accessoires

Bijzondere Espresso Beker

Espresso is een bijzonder (lekker) drankje, om die reden zijn wij dan ook vaak opzoek naar een bijpassend bijzonder espressokopje. 
KoffieWeetje Koffiezetmethodes

KoffieWeetje – Melk of geen melk?

Op Amerikaanse koffiedrinkers wordt vaak neergekeken vanwege hun gewoonte koffie te mengen met een (redelijk) grote dosis melk. Soms is