Koffiebonen

Review: JonesBrothersCoffee Koffiebonen – Specialty Grade Signature Serie

In de voorgaande koffiebonen review, over de koffiebonen van Jones Brothers Coffee, schreven wij dat wij (ook) graag een review wilde schrijven over de Specialty Grade Signature Serie koffiebonen van dit merk. Deze wens is uitgekomen want via deze post delen wij graag onze ervaring met deze, bijzonder smaakvolle, bonen van dit merk. Benieuwd naar hoe wij deze koffiebonen hebben ervaren? En benieuwd hoe wij deze bonen het liefst drinken? Wij vertellen je er graag meer over in de deze tweede koffiebonen review.


De Jones Brothers Coffee Specialty Grade Signature Serie in het kort:

De Jones Brothers Coffee Specialty Grade Signature Serie collectie bestaat uit de volgende vier varianten:

Opmerking KoffieDuoNaast deze vier varianten bevat de signature serie ook een biologische cafeïnevrije versie van de Single Origin Ethiopia Sidamo.

Omdat wij de koffiebonen graag zo goed mogelijk wilden leren kennen hebben wij ook deze vier koffieboon varianten getest door deze te gebruiken voor het brouwen van: 

  • Filterkoffie*
  • Espresso uit een semi automatische espressomachine*
  • Latte macchiato en als cappuccino uit een volautomatische koffiemachine.

* Voor de bereiding van het kopje filterkoffie en voor het brouwen van de espresso maalde wij de bonen in een Greaf koffie bonenmaler.


“THE JONES” KOFFIEBONEN MET PIT

“The Jones blend is onze Seizoensmix. We passen het smaakprofiel minstens een keer per jaar aan, en gebruiken koffiebonen van verschillende herkomst. Op deze manier kunnen we gebruik maken en profiteren van de best beschikbare bonen en hebben we altijd een frisse en interessante koffie”

De 2018 blend heeft volgens Jones Brothers Coffee een pittig brandprofiel dat zorgt voor zoete tonen van marsepein, karamel en de smaak van pure chocolade. Laat je niet misleiden door de lichte zuurgraad. Deze koffie is namelijk een sterke, pittig smakende koffie met een lange nasmaak.

De smaak: Zoals wij in andere reviews vaker hebben geschreven valt bij de Jones Brothers Coffee collectie altijd op dat de smaak beschrijving vrijwel gelijk is aan de koffie die je proeft. Ook bij de “The Jones” blend is dat zeker weer van toepassing. Toch viel ons deze keer wel iets op en dat is dat de zoete tonen van marsepein af en toe de strijd met de sterke noten van chocolade en caramel lijken te verliezen.

Filterkoffie: Het is absoluut mogelijk om met deze bonen een goed kopje filterkoffie te bereiden. Toch is dit, volgens ons, niet de bereidingswijze waarop deze pittige bonen het best tot hun recht komen. In plaats daarvan zouden wij eerder aanraden deze koffiebonen te gebruiken voor het bereiden van een cold brew of slow coffee. Op die manier komt de stevige smaak en het pittige karakter namelijk veel beter tot zijn recht.

Espresso: Net als bij de slow en cold brew bereiding ervaar je het stevige en pittige karakter van deze koffiebonen bijzonder goed wanneer je de bonen gebruikt voor het bereiden van een espresso. Houdt wel rekening met een lange nasmaak, dit is namelijk echt een koffie die even blijft hangen.

Latte macchiato & Cappuccino: Ook in een latte of cappuccino doen deze bonen het erg goed. Het pittige karakter wordt door de melk iets gematigd. Hierdoor komt de volle body en de noten van donkere chocolade en karamel iets meer naar boven, maar verliest deze koffie (logisch verklaarbaar) wel iets van zijn stevige karakter.


“THE NOMAD HOUSE BLEND” DE MELKTOPPER

“De Nomad House Blend combineert de krachtige tonen van Braziliaanse koffie met de citrusachtige zoetheid van Ethiopische koffie”.

De Nomad House Blend heeft volgens Jones Brothers Coffee een zeer uitgebalanceerde smaak. Een licht bloemig aroma met tonen van mout en geroosterde pinda’s geeft een subtiele blauwe bessen en zwarte bes smaak in de mond. Medium tot volle body, met medium aciditeit.

De smaak: De nomad house blend scoorde bij ons hoge ogen. Zoals de bijschrijving aangeeft is dit inderdaad een mix van sterke en zoete tonen. Met name in melkspecialiteiten komt de smaak van deze bonen goed tot hun recht.

Filterkoffie: Ondanks dat wij deze bonen het liefst gebruikten voor het bereiden van een cortado of cappuccino, lenen juist deze bonen zich ook perfect voor een grotere kop koffie. Dit komt met name door de lage zuurgraad die juist bij filterkoffie zijn waarde laat zien.

Espresso: Deze koffiebonen lenen zich in principe erg goed voor iedere bereidingswijze, dus ook voor een espresso, maar dat gezegd hebbende vonden wij deze bonen als espresso het minst in zijn element. Deze bonen geven bij die bereidingswijze namelijk net iets minder ‘kick’ in vergelijking tot de andere bonen uit deze collectie.

Latte macchiato, Cappuccino, Cortado: Wanneer je optimaal van deze bonen wilt genieten raden wij aan deze zeker te gebruiken tijdens het bereiden van een melkspecialiteit. Met name in een cortado of cappuccino proef je de sterke noten en zoete hints die deze koffie rijk is.


“SINGLE ORIGIN ETHIOPIA SIDAMO” KOFFIE DIE OPVALT

“Voor mij is deze koffie hemel op aarde als zowel een espresso als een filterkoffie. Geniet van elke druppel!” – Richard Jones, oprichter Jones Brothers Coffee.

De Single Origin Ethiopia Sida heeft volgens Jones Brothers Coffee een medium body en is tegelijk bloemig en fruitig, bijna een beetje zoals thee. Het kleine zuurtje zorgt ervoor dat je de volle Sidamo experience ervaart.

De smaak: Volgens de beschrijving vind je in deze koffie tonen van aardbei en chocolade. Een combinatie die ons persoonlijk op voorhand niet gelijk tot de verbeelding sprak. Gelukkig bleek dit in praktijk anders uit te pakken doordat de accenten van chocolade de boventoon voerde. De andere smaken zijn wel aanwezig maar spelen een meer opfrissende rol en houden voorkomen dat dit een te ‘zware’ bak koffie wordt.

Filterkoffie: Wij dronken zelf deze bonen het liefst als filterkoffie, omdat wij vinden dat met name bij deze bereidingswijze de smaak het best tot zijn recht komt. De smaak van deze koffie vonden wij vanaf het begin overigens erg lekker maar wij merkten dat wij deze, na hem langere tijd te hebben gedronken, steeds beter konden waarderen.

Espresso: Ook voor de bereiding van espresso scoorden deze bonen hoge ogen. De tonen van chocolade geven de espresso karakter en de frisse fruitige accenten zorgen ervoor dat de espresso niet ‘te zwaar’ in de mond voelt.

Latte macchiato & Cappuccino: In een melkspecialiteit komt de identiteit van deze koffie iets minder sterk naar voren. Op zich geen probleem, maar persoonlijk vonden wij het zonde om deze bonen daarvoor te gebruiken, vooral omdat wij deze bonen juist dronken voor zijn bijzondere smaak.


“SINGLE ORIGIN COLOMBIA INGA APONTE” KOFFIEDUO’S FAVORIET

“Een zachte, romige en soepele koffie, pure vreugde in een kopje!”

De Single Origin Colombia Inga Aponte is volgens Jones Brothers Coffee een gebalanceerde koffie met een lichte zuurgraad, medium body, en lekker zacht mondgevoel.

De smaak: Volgens de beschrijving vind je in deze koffie tonen van pure chocolade, kersen, zoete mandarijn en lichte hints van pecannoten. Op papier klinkt deze combinatie iets wat zoet in de oren, maar in het kopje ervaar je dat deze combinatie precies de juist toon raakt.

Filterkoffie: Deze koffiebonen vielen bij ons direct en bij iedere brouw methode in de smaak. Natuurlijk drukt iedere bereidingswijze wel een eigen (vaak positieve) stempel op de bonen. Zo komt volgens ons bijvoorbeeld tijdens de bereiding als filterkoffie het zachte en romige karakter van deze koffiebonen goed naar voren.

Espresso: De combinatie van zoet en zuur komt tijdens de bereiding van een espresso het sterkst naar voren. Omdat deze combinatie precies in het midden blijft hangen, en dus niet uitschiet naar zoet of zuur, bereid je met deze bonen een espresso die je de hele dag door wel zou kunnen blijven drinken.

Latte macchiato & Cappuccino: In een melkspecialiteit proef je de zoete kant van deze bonen het best. Deze zoete kant vonden wij direct enorm lekker en precies op de juiste manier aanwezig.

Anders dan bij de andere varianten lukte het ons bij deze bonen niet om een favoriete bereidingswijze aan te wijzen. Deze koffiebonen vielen bij ons namelijk altijd erg goed in de smaak. Deze zak viel bij ons zelfs zo goed in de smaak dat het ons moeite heeft gekost hem niet al voor het ‘officieel’ testen van de koffiebonen leeg te drinken.


SPECIALTY GRADE SIGNATURE SERIE KOFFIEBONEN

Naast de (N)espresso capsules en de premium koffiebonen van Jones Brothers Coffee vinden wij ook specialty grade signature koffiebonen een absolute aanrader.

De bonen zijn ietsjes prijziger dan de premium collectie, maar ze zijn volgens ons hun prijs meer dan waard. Hoewel wij alle varianten uit de specialty grade signature collectie warm kunnen aanbevelen, zouden wij iedereen die eenmalig één variant wil uitproberen zeker aanraden om een van de Single Origin varianten eens te proberen.


UTZ GECERTIFICEERDE KOFFIE

Alle Jones Brothers koffiebonen zijn UTZ gecertificeerd;

Door het UTZ programma leren boeren betere gewassen te groeien, meer inkomen te genereren en mogelijkheden te creëren met aandacht voor het behoud van hun omgeving, het milieu en de natuurlijke bronnen die aarde ons geeft. Nu en in de toekomst.

UTZ Certified is een keurmerk voor koffie en andere producten die afkomstig is van boeren die oog hebben voor mens en milieu. Een voorbeeld waarin zich dit uit is dat deze boeren bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen gebruiken en zij daarnaast ook bijv. goede werkomstandigheden garanderen voor hun arbeiders.
Meer informatie het UTZ keurmerk? Volg dan de link naar de UTZ homepagina.

De specialty grade signature koffiebonen zijn direct verkrijgbaar in de webshop van Jones Brothers Coffee.


 

Gerelateerde berichten

Koffiebonen KoffieWeetje

De juiste maalgraad bepalen. Hoe doe je dat? (Gastblog)

De juiste maalgraad bepalen. Hoe doe je dat? We horen het regelmatig dat mensen een dure espressomachine kopen en verbaast
Koffiebonen

Review: JonesBrothersCoffee – Koffiebonen

Begin dit jaar namen wij ons voor om op KoffieDuo vaker aandacht te besteden aan koffiebonen. Aangezien het aanbod koffiebonen