Koffiebonen

Review: JonesBrothersCoffee – Koffiebonen

Begin dit jaar namen wij ons voor om op KoffieDuo vaker aandacht te besteden aan koffiebonen. Aangezien het aanbod koffiebonen enorm is, was stelde wij onszelf direct de vraag; ‘met welke bonen gaan wij beginnen?’

Na er even goed over te hebben nagedacht, bedachten wij ons dat wij al jaren groot liefhebber zijn van de (N)espresso capsules van JonesBrothersCoffee. Het leek ons daarom het meest logisch om, de reeks koffiebonen reviews, te starten met de koffiebonen collectie van dit merk.


Om de bonen zo goed mogelijk te leren kennen hebben wij de drie koffieboon varianten geproefd op vier verschillende manieren:

  • Als filterkoffie* 
  • Als espresso uit een semi automatische espressomachine*
  • Als latte macchiato en cappuccino uit een vol automatische koffiemachine.

*Voor de bereiding van het kopje filterkoffie en de espresso maalde wij de bonen in een Greaf koffie bonenmaler.


Wordt wakker met “The Big Shot”

Gebaseerd op het sterkte cijfer die deze bonen hebben meegekregen zijn de “big shot” bonen de sterkste variant uit het Jones Brothers koffiebonen assortiment. Aangezien sterk niet altijd betekend dat je er ook echt dat ‘fijne wakkere gevoel’ van krijgt, waren dit de bonen waar wij voor het testen het meest benieuwd naar waren.

Waar wij ook heel nieuwsgierig naar waren was of wij de smaak omschrijving op de verpakking zouden terug herkennen in de koffie. De smaak beschrijving van ‘The Big Shot’ bonen luidt:

“Stoer en buitengewoon: de langzaam gebrande bonen zorgen voor een rijke, intense koffie met volle body en diepe afdronk van karamel en chocolade”.

De smaak: Een van de punten die ons bij de Jones Brothers espresso capsules altijd het meest opvalt is dat de smaak beschrijving vrijwel exact overeenkomt met de koffie die je proeft. Dit positieve punt is ook van toepassing op de ‘The Big Shot’ koffiebonen – al bij de eerste slok herken je direct de tonen van karamel en proef je (met name in de afdronk) de stevige en prettige noten van (donkere) chocolade.     

Filterkoffie: Uit de drie Jones Brothers bonen varianten konden wij deze variant het minst waarderen als filter of french press koffie. Het lukte ons niet om de smaak helemaal goed naar boven te laten komen, althans niet zonder de koffie te sterk te bereiden. Dit doet overigens niet af aan de kwaliteit van de bonen – maar persoonlijk vinden wij deze koffie veel beter tot zijn recht komen bij de onderstaande zetmethodes.        

Espresso: Zeker wanneer je deze bonen gebruikt voor een (dubbele) espresso in de ochtend, komen “the big shot” bonen enorm goed uit de verf. Met deze bonen creëren je een ontzettend stevige, maar niet te sterk, en smaakvol kopje espresso. Ook de tonen van karamel en chocolade komen, wanneer je deze bonen gebruikt voor het bereiden van een espresso, heel erg goed tot hun recht.

Latte macchiato: Dankzij het stevige karakter van ‘The Big Shot’ bonen blijft, ook in een zee van melk, de smaak overeind staan. Doordat de verhouding melk/espresso in een latte zich voornamelijk aan de melk kant bevind verliezen (ook) deze bonen uiteraard iets aan kracht, maar dit heeft bij deze bonen geen negatief effect op de smaakbeleving.

Cappuccino: Met name door de tonen van chocolade bereid je met deze bonen een erg prettige cappuccino. Hoewel wij de bonen enorm konden waarderen in een latte macchiato, merkten we op dat wij de pittige smaak in een cappuccino nog net iets beter tot zijn recht vinden komen.


Laat je verleiden door de “Italian Lover”

De tweede variant die wij proefden waren de ‘Italian Lover’ koffiebonen. Deze bonen zijn, uitgaande van het sterkte cijfer, net een klein beetje minder sterk dan The Big Shot koffiebonen – maar worden desondanks nog steeds omschreven als “een koffie die flink aankomt”.

De complete smaakomschrijving van deze bonen is als volgt:

“Onze dark roast koffie komt flink aan, dus wees voorbereid! Een goede opkikker in de ochtend, maar verrassend licht en fruitig om mee te beginnen. Het verwent je mond met de volle body, een subtiele ondertoon van kaneel en gedroogd fruit en eindigt met een chocolade zachte afdronk.”

De smaak: Omdat wij (bijna) verslaafd zijn aan gedroogd fruit, en enorm houden van kaneel, leek The Italian Lover op voorhand een match made in heaven. Onze verwachtingen waren tijdens het testen dan ook hoog gespannen, en wij hadden de lat voor deze koffie erg hoog gelegd. Na het eerste kopje merkten wij echter dat deze bonen ons niet direct wisten te overtuigen.

Nu zegt dit vrij weinig over de kwaliteit en de smaak van de bonen – die is namelijk gewoon echt goed – maar waar de twee andere varianten – bij verschillende zet methodes – er echt boven uitspringen, kwam deze bonen variant bij geen enkele zet methode bij ons direct als winnaar uit de bus.

Opmerking KoffieDuoNadat deze koffie enkele dagen gedronken te hebben ontdekten wij; Dat (ook) de liefde voor een koffie soms moet groeien. Want wij kwamen (pas later) tot de ontdekking dat deze bonen bij geen enkele zet wijze de plank mis slaat. En dit de bonen zijn die altijd zorgen voor een kopje koffie die goed van smaak is. Dit heeft ervoor gezorgd dat wij deze variant de beste “allrounder” zijn gaan vinden.

Filterkoffie: Waar het ons niet leek te lukken om een goede slow of filterkoffie te bereiden met ‘the big shot bonen’ – lukt ons dit iets beter met deze bonen variant. De smaak is stevig, vol, sterk en bevat duidelijk hinten van chocolade. Als filterkoffie vonden wij deze bonen het prettigst om te drinken en is volgens ons de zetmethode die het best bij deze bonen past.

Opmerking KoffieDuo Ondanks dat wij deze koffiebonen erg graag gebruiken voor filterkoffie, bleven wij bij een volgend kopje toch steeds kiezen voor ‘the awakening’ bonen.

Espresso: Ook voor het bereiden van espresso zijn deze bonen een goede keuze. De smaak komt in een espresso goed naar boven en, zoals bij alle drie de varianten, is alleen de geur van de bonen al genoeg om verliefd op te worden.

Opmerking KoffieDuo Ook bij deze zetmethode staan deze bonen garant voor een goed kopje espresso/koffie. Persoonlijk kiezen wij voor een espresso sneller voor ‘the big shot’ koffiebonen – maar de ‘Italian lover’ is absoluut een goed alternatief.

Latte macchiato: De smaak en sterkte van deze variant staat ook in een latte macchiato als een huis. Wij merkten dat de sterkte en de smaak, wanneer deze door het melkschuim iets af neemt, goed aanwezig en herkenbaar blijft.

Cappuccino: Met name tijdens het drinken van een cappuccino merkten wij dat iedere variant past bij het meegekregen sterkte cijfer. Wil je een zachte cappuccino dan kies je voor ‘the awakening’ bonen. Wil je een sterke cappuccino dan zijn ‘the big shot’ bonen perfect. Zoek je een goede middenweg? Dan kies je voor deze koffiebonen.


Slow Down met “The Awakening”

Wanneer wij uitsluitend op basis van de omschrijvingen koffiebonen zouden uitkiezen – dan zouden de ‘The Awakening’ koffiebonen van JonesBrothersCoffee, uit de drie varianten, onze laatste keuze zijn geweest.

Nadat wij deze bonen eenmaal hadden gedronken bleek dit gevoel totaal niet juist te zijn. Sterkter nog, inmiddels zijn deze bonen onze op één na meest favoriete koffiebonen.

Allereerst de smaakbeschrijving:

“Een soepele drinksensatie voor de hele dag waarin je een vleugje van hazelnoot en zachte fruitige bessen proeft”

De smaak: Wij hebben lang gediscuseerd of wij de omschreven smaak ‘wel of niet’ direct in de koffie terug herkenden. Zelfs nu, na de koffie een aantal dagen te hebben gedronken, zijn wij het nog niet volledig unaniem eens. Waar wij het wel direct over eens waren is dat deze koffie (zoals beschreven) enorm soepel weg drinkt. Daarnaast was het ook direct duidelijk dat wij persoonlijk enorm kunnen genieten van deze bonen variant.

Filterkoffie: ‘The Awakening’ koffiebonen komen erg goed tot hun recht wanneer deze worden gebruikt voor de bereiding van Slow Coffee of voor filterkoffie. De soepele smaak drinkt, vooral bij deze zetmethode, bijzonder gemakkelijk weg. De beschreven smaken komen, in positieve zin, duidelijk naar boven. Om die reden zijn deze bonen onze eerste keuze wanneer wij kiezen voor een kopje Slow of Filter koffie.       

Espresso: Ook als espresso smaken deze koffiebonen bijzonder prettig. Wij drinken deze het liefst in de namiddag en op de anderemomenten waarop onze favoriete “espresso boon – The Big Shot” net iets te pittig van smaak is.   

Latte macchiato: Iedere variant Jones Brothers Coffee bonen heeft, in onze mening,een zetmode waarin hij uitblinkt, maar ook een waarbij deze net iets minder goed tot zijn recht komt. Bij ‘The Awakening’ bonen vonden wij dit laatste van toepassing wanneer wij deze gebruikte voor een latte macchiato. De smaak en kracht verdwijnt, voor ons, net iets teveel bij zetmethode. Het melkschuim wint de strijd en krijgt net teveel de overhand.

Cappuccino: Waar ‘The Awakening’ bonen bij een latte macchiato de strijd met melk lijkt te verliezen, blijken deze twee dranken in een cappuccino juist erg goed aan elkaar gewaagd te zijn. Deze bonen zijn erg goed voor een ‘zachte’ cappuccino die je drinkt wanneer je “gewoon” even wilt ontspannen en genieten.


JonesBrothersCoffee premium koffiebonen

Net als de espresso capsules van JonesBrothersCoffee vinden wij ook de premium koffiebonen erg aan te bevelen. De premium bonen smaken goed, ruiken heerlijk en blijven wat betreft smaak steeds verrassend. Met name ‘the big shot’ en ‘the awakening’ koffiebonen vielen bij ons direct in de smaak. Deze staan voortaan dan ook absoluut vaker op ons koffie boodschappen lijstje.


UTZ gecertificeerde koffie

Alle Jones Brothers premium koffiebonen zijn UTZ gecertificeerd;  

Door het UTZ programma leren boeren betere gewassen te groeien, meer inkomen te genereren en mogelijkheden te creëren met aandacht voor het behoud van hun omgeving, het milieu en de natuurlijke bronnen die aarde ons geeft. Nu en in de toekomst.

UTZ Certified is een keurmerk voor koffie en andere producten die afkomstig is van boeren die oog hebben voor mens en milieu. Een voorbeeld waarin zich dit uit is dat deze boeren bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen gebruiken en zij daarnaast ook bijv. goede werkomstandigheden garanderen voor hun arbeiders.

Meer informatie het UTZ keurmerk? Volg dan de link naar de UTZ homepagina.


Specialty Grade Signature serie koffiebonen

Naast (N)espresso capsules en de premium koffiebonen verkoopt JonesBrothersCoffee ook een serie specialty grade signature koffiebonen.

Deze bonen zijn iets prijziger maar klinken, op basis van de smaakomschrijvingen, als bonen die je ‘echt een keer geprobeerd moet hebben’. Onze bestelling voor deze bonen gaat binnenkort de deur uit en, zodra wij deze geproefd hebben, delen wij ook graag onze ervaringen met deze koffiebonen serie.


 

Gerelateerde berichten

Koffiebonen KoffieWeetje

De juiste maalgraad bepalen. Hoe doe je dat? (Gastblog)

De juiste maalgraad bepalen. Hoe doe je dat? We horen het regelmatig dat mensen een dure espressomachine kopen en verbaast
Koffiebonen

Review: JonesBrothersCoffee Koffiebonen – Specialty Grade Signature Serie

In de voorgaande koffiebonen review, over de koffiebonen van Jones Brothers Coffee, schreven wij dat wij (ook) graag een review