Nespresso

Cafe Royal: (N)Espresso Cups

Cafe Royal Cups

Door de enorme groei in het aanbod “Nespresso geschikte” capsules – is ons voornemen om ‘alle varianten’ direct te proeven een iets te grote uitdaging gebleken. De laatste tijd is hierin dan ook een aardige achterstand ontstaan. Na het zien van de Cafe Royal – Koningsdag stunt waarin Robbie Williams koningin Maxima uitnodigt voor een ‘kopje koffie’ konden wij het niet laten om ons lijstje weer op te pakken en de capsules van Cafe Royal boven aan ons ‘te drinken’ lijstje te plaatsen.


Na kort online onderzoek bleek Café Royal over een zeer groot en divers aanbod te beschikken, maar is van dit aanbod slechts een klein deel verkrijgbaar in Nederland en uitsluitend te vinden bij de Albert Heijn. Met deze wetenschap proefden wij drie verschillende varianten op smaak, doorloop en prijs.


Opmerking KoffieDuoVoor onze test gebruikten wij een Nespresso Citiz en een Nespresso Pixie – onze bevindingen over het perforeren, vast en doorlopen van de espresso capsules zijn slechts gebaseerd op onze persoonlijke ervaringen en kunnen bij andere varianten Nespresso machines in de praktijk helaas anders uitpakken.

Café Royal – Nespresso ‘hip’ voor net geen Nespresso prijs

Dat het merk Café Royal een gewaagde Nespresso concurrent zou worden werd direct duidelijk nadat zij Robbie Williams als gezicht van hun merk introduceerde. De reclame campagne waarin Robbie Williams én James Bond gelijkende geheim agent vertolkt is wat ons betreft dan ook net zo opvallend en vernieuwend als de (inmiddels vertrouwde) Nespresso George Clooney campagnes. “Helaas” blijkt Cafè Royal ook op het gebied van prijs niet veel onder te doen aan de gevestigde concurrent Nespresso.

De explosieve groei in het aanbod ‘budget en huismerk’ capsules heeft er voor gezorgd dat de gemiddelde prijs voor supermarkt espresso capsules de laatste maanden flink gedaald is. Met een ‘vanaf’ prijs van € 2,99 – per 10 capsule zijn deze capsules echter onderdeel van het duurdere capsule aanbod. Direct toegegeven – deze prijs was tot een jaar geleden de algemene norm – maar viel ons nu direct op doordat deze dichter bij de prijsstelling van Nespresso dan van concurrerende supermarkt capsules ligt.

Café Royal – smaak volgens ons panel

Tijdens ons koffie capsule testmoment hebben wij met totaal 6 mensen 3 verschillende varianten capsules geproefd. Zoals inmiddels onze gewoonte is geworden proefden wij de capsules met het hoogste en laagste sterkte cijfer. In het beschikbare assortiment van Cafè Royal zijn dit in Nederland de Ristretto (9/10) en de Espresso (5/10). Uit persoonlijke nieuwsgierigheid hebben wij ook de variant Almond (één van de drie ‘Flavoured’ capsules) aan deze test toegevoegd.

Opmerking KoffieDuo Tijdens het testen van de capsules is de koffie gezet door iemand die geen koffie drinkt. Dit om het voor iedereen mogelijk te maken objectief opzoek te gaan naar de smaak, en deze niet beïnvloed kon worden door de beschrijving en het sterkte cijfer op de verpakking.

Per variant leest u hieronder onze gezamenlijke beoordeling van de capsules;

Ristretto: Krachtige aroma’s van gebrande bonen en een vleugje donkere bosvruchten karakteriseren deze pittige ristretto.cafe royal ristretto

Ons oordeel: Wat ons als eerste opviel was dat niemand een vleugje bosvruchten herkend had. Pittig is, zoals beschreven deze ristretto echter wel -wij vermoeden dan ook dat deze variant bij een concurrent een hoger sterkte cijfer mee zou hebben gekregen. Eigenlijk mankeerd er niets aan deze ristretto, dat gezegd hebbende springt hij er (op zijn sterkte cijfer na) volgens ons in vergelijking tot andere capsules niet echt uit.


Espresso: Het geraffineerde zuurtje van deze espresso versmelt met het evenwichtige aroma en een lichte toets van kurkuma.

Ons oordeel: Een fijne evenwichtige espresso met inderdaad een licht kruidige noot, zonder de smaak te overheersen.

Een prettige espresso om als “echte” espresso te drinken, maar misschien iets minder geschikt als basis van cappuccino of late.


Almond: De subtiele melange van verfijnde espresso en delicate amandelaroma’s zorgt voor bijzondere koffiemomenten.

Ons oordeel: Flavoured espresso capsules zijn het voor ons heel vaak echt niet. Soms overheerst de smaak teveel, soms is de smaak niet herkenbaar, en meer dan eens vonden wij de smaak gewoon onprettig. Met deze gedachten in het achterhoofd waren wij enorm verrast door de aanwezige maar zachte smaak van amandel in deze capsule. Wij vonden deze smaak echt zeer prettig en zullen deze variant absoluut vaker drinken.


Algemeen oordeel Café Royal capsules:

Van de drie door ons geproefde capsule varianten viel vooral de variant Almond bijzonder goed in de smaak. Deze capsule heeft ons er toe aangezet binnenkort ook de 2 andere Flavoured varianten ‘vanilla & caramel’ van Café Royal aan te schaffen.

De ristretto en espresso deden wat ons betreft in niets onder aan capsules van concurrenten. Gezien de iets duurde prijsstelling tot vergelijkbare capsules zouden wij deze capsules in eerste instantie daardoor niet direct boven aan ons lijstje zetten. Na afloop van het testen merkten wij echter dat, doordat de ristretto smaak een sterkte graad bezit die iets hoger ligt dan wij bij vergelijkbare capsules gewend zijn, wij deze variant toch snel weer opnieuw zouden willen proberen.

Café Royal – prijs en verkrijgbaarheid

Op dit moment zijn helaas nog niet alle Café Royal varianten verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten. Wij hopen dat dit in de toekomst nog zal veranderen, met name omdat wij erg benieuwd zijn naar bijvoorbeeld de Single Origins varianten en het assortiment Café Royal koffiebonen.

Het assortiment (zover als in Nederland verkrijgbaar) Café Royal espresso capsules zijn verkrijgbaar bij AH supermarkten.
De capsules worden aangeboden voor de prijs van € 2,99 per verpakking van 10 capsules.

Café Royal – jouw ervaringen?

Zoals altijd zijn wij heel erg benieuwd naar de (koffie)ervaringen van anderen. Wij nodigen jou daarom dan ook graag uit jouw ervaringen met de Café Royal capsules via de reactie knop met ons te delen.


Opmerking KoffieDuoPersoonlijke noot: KoffieDuo is op geen enkele wijze verbonden aan het merk Café Royal. Wij ontvangen geen vergoeding voor dit artikel – en ontvangen tevens geen vergoeding wanneer u na het lezen van dit bericht besluit deze capsules te bestellen via AH.


 

Gerelateerde berichten

Nespresso

Nespresso capsules

Naast George Clooney staat Nespresso bekend om het gebruik van Nespresso capsules.  Deze kleine cupjes zitten vol met espresso en
Nespresso vs L'or espresso
Nespresso

Nespresso vs L’or espresso

Nespresso bezitters zijn sinds de introductie van Douwe Egberts L’or espresso niet langer uitsluitend gebonden aan de capsules van Nespresso.