Nespresso

CoffeeDuck of Hema Koffiecapsulemaker?

Nespresso Navulset

CoffeeDuck of Hema Koffiecapsulemaker? Het aanbod alternatieve Nespresso capsules is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Waar het eerst uitsluitend mogelijk was om espresso capsules online bij Nespresso zelf te bestellen heeft nu bijna iedere supermarkt (en ook bijv. de Xenos) zijn eigen (N)espresso capsules.

De komst van deze capsules hebben een aantal voordelen gebracht, bijvoorbeeld dat er steeds goedkopere alternatieve kwamen, maar ook dat er steeds meer varianten en smaken zijn gekomen om uit te kiezen. Wat deze cups echter niet deden was het verminderen van afval of de mogelijkheid beiden zelf een koffiemaling te kiezen.

De CoffeeDuck Nespresso capsule en de Hema Koffiecapsulemaker bieden wel een oplossing voor deze problemen. Maar werken ze ook? En hoe smaakt de espresso uit deze navulcapsules? Wij probeerden en vergeleken de CoffeeDuck Nespresso capsule en de Hema Koffiecapsulemaker met elkaar.


De voordelen van de (N)espresso navul capsules

Zowel de CoffeeDuck Nespresso capsule als de Hema Koffiecapsulemaker streven erna een; milieuvriendelijker goedkoper en keuze vriendelijker alternatief te bieden voor de capsules die werken in een Nespresso machine. Beiden slagen hier ook (gedeeltelijk) in waneer we kijken naar;

CoffeeDuck of Hema Koffiecapsulemaker: De prijs

Het linker kopje is bereid met de HemaCapsule
Het middelste kopje met een originele Nespresso Capsule
Het rechter is bereid met de navulcapsule van CoffeeDuck

Een echte Nespresso capsule kost normaal gesproken € 0,35. Alternatieve capsules, uit bijvoorbeeld de supermarkt, zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer € 0,15. Het zelf vullen van een capsules is al mogelijk vanaf € 0,04, waardoor je met een navulcapsule al snel een stuk goedkoper uit kunt zijn.

In deze prijs is echter niet de aanschaf van de navulcapsules mee berekend. Wanneer we kijken naar Hema Koffiecapsulemaker en de Hema Koffiecapsulemaker dan zien wij hier direct het eerste punt waarop zij van elkaar verschillen.

De Hema Koffiecapsulemaker is verkrijgbaar voor € 20,-. Voor deze prijs ontvang je de starterskit welke geschikt is voor honderd kopjes. Zijn de cupjes (over beter gezegd de aluminium sluitingen) op, dan is het mogelijk deze aan te vullen doormiddel van de navul set welke verkrijgbaar is voor € 10,-.

De CoffeeDuck Nespresso capsule is verkrijgbaar voor net iets minder dan € 15,-. Anders dan bij de Hema Koffiecapsulemaker, hergebruik je bij de CoffeeDuck capsule de complete capules, waardoor een navul set niet nodig is.

Conclusie; Ondanks dat beiden een goedkoper alternatief bieden is de navul capsule van CoffeeDuck, zeker op de lange termijn, goedkoper.

CoffeeDuck of Hema Koffiecapsulemaker: Gebruiksvriendelijkheid

Een van de redenen om te kiezen voor een Nespresso Machine is het gemak van de capsules en de korte tijd waarin je een espresso kunt bereiden. Je hoeft voor het bereiden van een kopje espresso immers geen bonen te malen, geen koffie af te wegen of een koffiehouder na gebruik schoon te maken. Bij de Hema Koffiecapsulemaker en de CoffeeDuck is dit wel het geval, waardoor zij beiden voor een deel afbreuk doen aan het gemak van het Nespresso apparaat.

De CoffeeDuck Nespresso capsule werkt als volgt:

 • Haal de cup door de koffie en druk deze vervolgens matig aan met een theelepel.
 • Sluit de Espresso-Cup en plaats deze (met het sluit-lipje naar boven) in het Nespresso apparaat
 • Sluit het Nespresso apparaat en bereid start de bereiding zoals gebruikelijk.

Nadat het kopje espresso is gezet moet de capsule geleegd en gereinigd worden. Zowel het vullen en legen kan voor wat rommel zorgen. Het schoonmaken zelf is redelijk snel te doen, al viel ons persoonlijk op dat met name het filter in het dekseltje redelijk lastig snel schoon te maken is.

De Hema Koffiecapsulemaker werkt als volgt:

 • Draai de twee helften van de koffiecapsule maker los.
 • Druk een lege cup met de bovenkant in de onderkant van de lepelhouder, zodat er een lepel ontstaat.
 • Schep met deze lepel de koffie, strijk de bovenzijde glad, maar druk hierbij de koffie niet aan.
 • Plaats de gevulde cup in de zwarte onderhelft van de koffiecapsule maker en beweeg de lepelhouder omhoog waardoor hij loskomt van de cup, strijk nu de koffie met de achterzijde van de lepelhouder glad.
 • Leg een aluminium dekseltje met het randje naar beneden op de gevulde cup. Plaats het transparante deel van de capsulemaker over de cup met dekseltje en draai met een lichte druk de koffiecapsule maker een kwartslag, zodat de delen helemaal op elkaar vastzitten.
 • Draai nu de delen weer los. De cup zit nu in het transparante bovendeel.
 • Druk op de zwarte knop zodat de cup loskomt.
 • De cup is nu klaar voor gebruik.

Het reinigen van de Hema Koffiecapsulemaker kost iets minder werk, doordat het niet mogelijk is het dekseltje opnieuw te gebruiken. Hierdoor hoeft alleen de navul capsule te worden gereinigd, wat uiteraard iets minder tijd kost. Ook het vullen van deze navul capsule gaat iets sneller. Dit komt met name doordat het vullen door het ‘lepel’ effect een stuk makkelijker gaat.

Conclusie; Wanneer wij kijken naar uitsluitend de gebruiksvriendelijk van beiden capsules, dan wint wat ons betreft de Hema capsule maker deze strijd. Zowel het vullen als het reinigen gaat bij deze navul capsule net iets gemakkelijker en sneller.

CoffeeDuck of Hema Koffiecapsulemaker: Vervuiling

Een van de mogelijke motivaties om te kiezen voor een navul capsule is dat deze minder vervuilend zijn. Ondanks dat een ‘normale’ Nespresso capsule via Nespresso gerecycled kan worden, voelt het navullen van een capsule toch als een milieuvriendelijker alternatief.

De Hema Koffiecapsulemaker scoort op dit punt echter iets minder hoog doordat je na ieder kopje het aluminium dekseltje weg moet gooien. Bij de CoffeeDuck capsule kan de hele cup worden hergebruikt, waardoor wij deze als een iets groener alternatief hebben ervaren.

CoffeeDuck of Hema Koffiecapsulemaker: Smaak/kwaliteit kopje espresso

Het linker kopje is bereid met de Hema navul caspule
Het rechter kopje is bereid met navul capsule van CoffeeDuck

 

Om beiden navulcapsules zo goed mogelijk met elkaar te kunnen vergelijken, vulde wij beide capsules met de inhoud van een echte Nespresso capsule. Wat direct opviel bij beiden was dat geen van twee genoeg ruimte bied voor de complete inhoud van een echte capsule.

Bij de Hema Koffiecapsulemaker viel dit het meest op, wij konden hierin ongeveer drie kwart van de inhoud van de originele capsule in kwijt. Dit heeft uiteraard invloed op de sterkte van het, met deze capsule, bereide kopje espresso en is dan ook minder krachtig dan bij gebruik van een originele capsule. Dit punt hoeft overigens geen probleem op te leveren doordat je bij de meeste Nespresso machines de hoeveelheid water kunt instellen.

De koffie die met deze capsule kan worden gezet, zeker wanneer je handmatig eenmalig de hoeveelheid water aanpast, is volgens ons best goed. De espresso was, uiteraard, iets minder sterk dan bij het origineel, maar daarbuiten wel goed van smaak. Deze espresso was tevens voorzien van een mooie cremalaag.

Ook in de CoffeeDuck capsule konden wij niet de inhoud van een originele capsule kwijt, al bood deze capsule wel meer ruimte dan zijn concurrent. Dit leverde bij ons een iets krachtiger kopje espresso in vergelijking met de Hema variant, maar zoals gezegd kan bij beiden de hoeveelheid van het gebruikte water worden aangepast.

Ook het kopje espresso welke bereid was met deze capsule smaakte naar onze menig best goed. De espresso was (wanneer wij de gebruikelijke hoeveelheid water gebruikte) wel iets krachtiger en voller van smaak dan het kopje met de Hemacapsule bereide espresso. Ondanks de goede smaak miste deze capsule bij ons wel meerdere malen een mooie cremalaag.

Conclusie; Wanneer je bij beiden capsules (vooraf) de hoeveelheid van het gebruikte water inpast, zijn zei beiden instaat een smaakvol bakje espresso te bereiden. Een winnaar uitkiezen vonden wij op dit vlak echter wat lastiger. De hema navul cup scoorde bij ons beter doordat deze een voorzien was van een mooie cremalaag, maar verloor deze voorsprong weer doordat het bereide kopje espresso iets minder sterk en vol van smaak was.

CoffeeDuck of Hema Koffiecapsulemaker: Eindoordeel

Een echte winnaar aanwijzen is in deze vergelijking niet gemakkelijk. Beiden zijn geschikt voor het bereiden van een goed kopje espresso, maar beiden hebben hierin wel hun eigen voor en nadelen. De opvallendste verschillen vonden wij dat:

 • De CoffeeDuck capsule in verhouding goedkoper is
 • De CoffeeDuck capsule milieuvriendelijker is
 • De HemaCapsule een zorgt voor een mooiere cremalaag
 • De HemaCapsule makkelijker is te vullen en schoon te maken

Ondanks deze verschillen slagen beiden varianten er wel in een goedkoper en milieuvriendelijker alternatief te bieden. Hierdoor hangt volgens ons de uiteindelijke keuze tussen beiden navulcapsules af van welke criteria voor iedereen persoonlijk het zwaarst wegen.

De Hema starter en navul kit is zowel online als offline verkrijgbaar bij de Hema

De CoffeeDuck capsules zijn onder andere verkrijgbaar via bol.com

Gerelateerde berichten

Nespresso

Nespresso capsules

Naast George Clooney staat Nespresso bekend om het gebruik van Nespresso capsules.  Deze kleine cupjes zitten vol met espresso en
Nespresso vs L'or espresso
Nespresso

Nespresso vs L’or espresso

Nespresso bezitters zijn sinds de introductie van Douwe Egberts L’or espresso niet langer uitsluitend gebonden aan de capsules van Nespresso.