Nespresso Nespresso Machines

Nespresso Essenza Mini

Nespresso Essenza Mini

Wat is een Nespresso Essenza Mini

De ‘oude’ Nespresso Essenza was zeker niet Nespresso’s eerste koffiemachine, maar wel een van de meest bekende Nespresso machines die tot nu is verschenen.  De Nespresso Essenza was direct een hit en is (daardoor) één van de belangrijkste ingrediënten van het inmiddels zo succesvolle en vertrouwde merk Nespresso. 

De Essenza was van begin tot eind een verkoop succes. Zoals gebruikelijk moest echter ook deze machine een aantal jaar geleden plaats maken voor nieuwere Nespresso machines. Opvallend was dat deze koffiemachine geen directe opvolger kreeg – wat inmiddels bij Nespresso vrij gebruikelijk is. Althans, tot nu toe… 


Onlangs presenteerde Nespresso namelijk niet 1 maar zelfs 2 nieuwe versies van deze Nespresso klassieker;

  • De strakke en moderne de Krups Nespresso Essenza Mini XN1108
  • De opvallend vrolijk en speelsere Magiemix variant

Hoewel met name de Maximix versie te herkennen is als een ‘echte’ Essenza beschikken beiden machines over dezelfde factoren die het origineel zo populair hebben gemaakt – beiden machines zijn namelijk enorm compact, super simpel in gebruik, niet al te duur en uitstekend in het bereiden van een kop Nespresso.

Uiterlijk en stijl van de Nespresso Essenza mini

Hoewel beide nieuwe machines dezelfde naam dragen, en beiden opvolgers zijn van de originele Essenza, lijken zij op het eerste gezicht meer verschillen dan overkomsten met elkaar te hebben. Toch zijn er een aantal raakvlakken waarop zij vergelijkbaar zijn, en welke duidelijk zijn geïnspireerd door het het originele ontwerp. Zo zijn beide machines:

  • Extreem compact (de Krups variant is door zijn diepte van 33 cm en breedte van nog geen 8,4 cm zelfs Ultra compact te noemen).
  • Enorm licht (beiden modellen wegen minder dan 2,5 kilo).
  • Simpel in gebruik
  • In staat tot het bereiden van een erg goede espresso.

Ondanks dat het ontwerp van beide machines duidelijk is afgeleid van het originele essenza ontwerp – is er dus door de makers voor gekozen om ieder type op zijn eigen manier een waardige Nespresso Essenza opvolger te maken.

Uiterlijk en design van de Krups Nespresso Essenza mini:

Krups Nespresso Essenza mini

De Krups Nespresso Essenza mini eert het origineel met name doormiddel van zijn ultra compacte vormgeving. Met een lengte/diepte van 33 cm en breedte van nog geen 8,4 is deze versie zelfs ‘uniek compact’ te noemen. Op dit moment is het zelfs een van de meest compacte koffiemachines die verkrijgbaar is. 

Het speelste karakter van de originele Essenza is iets minder snel terug te herkennen, waardoor het er op lijkt of Krups zich met deze variant met name richt op de liefhebber van een strakke, iets wat neutrale en moderne koffiemachine.

Uiterlijk en design van de Magimix Nespresso Essenza mini

De Magimix Nespresso Essenza mini eert het origineel een stuk duidelijker op design gebied. De machine is duidelijk met de tijd mee gegaan, maar ondanks de facelift herken je de originele Essenza vrijwel direct terug in deze variant.

Anders dan Krups lijkt Magimix zich hierdoor ogenschijnlijk meer te richten op de liefhebbers van originele, opvallende en speelse koffiemachines. Dit vermoeden wordt versterkt doordat deze variant verkrijgbaar is in de trendy kleuren: Rood, Lime groen en in het tijdloze wit.

Nespresso Essenza mini in gebruik

De bediening van beide Nespresso Essenza mini modellen is hetzelfde en volgen (bijna volledig en onveranderd) de succes formule die het origineel zo lang zo populair heeft gemaakt. Met slechts drie knoppen is (ook) deze machine volledig te bedienen*.

Opmerking KoffieDuoNaast de aan/uitknop heeft ook deze koffiemachine één instelbare knop voor het bereiden van espresso/ristretto en één knop speciaal voor de bereiding van een lungo.

Nespresso Essenza – Toch een beetje nieuw en vernieuwend

De Nespresso Essenza mini kenmerkt zich, net als het origineel, door zijn no-nonses karakter. De Essenza heeft geen app (zoals bijv. de Nespresso Expert), geen bleutooth, geen melkopschuimer en ook geen knop voor het instellen van de gewenste temperatuur. 

Toch heeft zowel Krups als Magimix er, op het gebeid van opties, niet voor gekozen om zichzelf volledig te beperken tot de absolute basis. Zo beschikken beiden machines bijv wel over:

  • Een automatische stop.
  • Instelbare espresso/lungo knoppen.
  • Automatische energiestand (de machine schakelt zichzelf uit nadat deze 9 min niet is gebruikt).
  • Versnelde opwarm stand (de machine is binnen 25 sec opgewarmd.

Voor wie is de Nespresso Essenza Mini ideaal?

De CitiZ & Milk is wat duurder dan de standaard modellen zoals de Essenza, maar maakt dit goed met de automatische functies.

De machine ligt met zijn prijs in de middenklasse van de Nespresso lijn. Ideaal wanneer jij op zoek bent naar een machine die er goed uit ziet, goede koffie maakt, en niet heel prijzig is.

Opmerking KoffieDuo

Wij hebben deze machine na het testen direct aangeschaft en staat op ons persoonlijke lijstje van beste capsule espresso machines voor een goede prijs bovenaan.

Ben jij een espresso liefhebber en/of nespresso fan die op zoek is naar een compacte en goedkope koffiemachine zonder (voor jou) onnodige functies? Dan behoren beide machines absoluut tot de groep Nespresso machines waar jij naar op zoek bent.

De nieuwe Nespresso Essenza Mini is namelijk een geweldig koffieapparaat voor koffieliefhebbers die houden van goede (N)espresso, maar niet beschikken over de ruimte en/of het budget voor een grote uitgebreidere espressomachine.

Opmerking KoffieDuoDe allergoedkoopste nespresso machine is de Essenza echter niet – die eer was al vergeven aan de Nespresso Inissia welke (gemiddeld) tien euro goedkoper is.

Ben jij een koffieliefhebber die op zoek is naar een machine die over de nieuwste functies beschikt? Dan is de Essenza mini een minder voor de hand liggende keuze en is de kans groter dat jij in bijvoorbeeld de Nespresso Expert meer

Ben jij een ware melk/schuim liefhebber? Ook dan is de Nespresso Essenza mini hoogstwaarschijnlijk niet de machine die het beste bij jouw past – al zou deze machine wel een optie kunnen zijn wanneer je hem combineert met een (bijpassende) melkopschuimer.

Gerelateerde berichten

Nespresso

Nespresso capsules

Naast George Clooney staat Nespresso bekend om het gebruik van Nespresso capsules.  Deze kleine cupjes zitten vol met espresso en
Nespresso vs L'or espresso
Nespresso

Nespresso vs L’or espresso

Nespresso bezitters zijn sinds de introductie van Douwe Egberts L’or espresso niet langer uitsluitend gebonden aan de capsules van Nespresso.