Nespresso Machines

Nespresso: De Nieuwe Vertuo – koffiemachine

Nespresso introduceerde deze week de nieuwe Vertuo koffiemachine in Nederland. Helemaal nieuw is het systeem niet (in 2014 schreven wij voor het eerst een bericht over dit systeem), maar nieuw in Nederland is het systeem wel.

Bij een nieuw systeem horen nieuwe capsules – en in dit geval zijn dat er direct een hele hoop. Het assortiment bestaat uit 29 verschillende smaken en vijf verschillende capsule maten.

Wat deze nieuwe Nespresso machine anders maakt dan de, door Nespresso tot original omgedoopte, Nespresso Machines? Dat vertellen wij graag in dit bericht.


Nespresso Vertuo Kenmerken in het kort:

 • De machine maakt een volledige kop zwarte koffie of espresso
 • Volledig vernieuwde Nespresso capsules zorgen voor meer smaak en een nog beter kopje koffie
 • Automatische herkenning van geplaatste capsule
 • Capsule container tot maximaal 14 capsules
 • Instelbare lekbak die geschikt is voor verschillende kopmaten.
 • 40 oz waterreservoir
 • 15-20 seconden voor-verwarm tijd
 • Na 9 minuten volgt automatische uitschakeling

Wat maakt de Nespresso Vertuo machine anders dan de Nespresso Original?

Wat direct opvalt aan de Nespresso Vertuo is dat de originele capsules niet passen in dit apparaat. Voor de Vertuo heeft Nespresso namelijk een compleet nieuwe capsule lijn opgezet die compleet los staat van de Nespresso Original machines en capsules.

Naast de capsules zijn er nog meer verschillen tussen de Vertuo en alle eerdere Nespresso machines:

 • De Nespresso Vertuo is de eerste Nespresso machine die espresso en gewone koffie maakt.
 • De Vertuo beschikt over een nog niet eerder gebruikte technologie die bekend staat als Centrifusion technologie (meer hierover hieronder).
 • De Vertuo is een ‘intelligente machine’ die elke capsule herkent en daardoor de beste instellingen voor die specifieke capsule automatisch gebruikt.
 • Er zijn drie verschillende formaten Vertuo capsules waarmee je vijf verschillende groottes koffie kunt zetten.

De capsules zijn (iets) duurder

Belangrijk om te vermelden is dat de Vertuo capsules ook iets duurder zijn de originele Nespresso capsules voor de Nespresso Original machines.

Zo kosten de kleinste espresso Vertuo capsules bijvoorbeeld €0,45 per stuk wat duurder is dan de Nespresso original espresso capsule van €0,39.

Wil jij een grote mok koffie? Dan ben jij zelfs nog iets duurder uit. De Gran Lungo capsules van 150 ml kosten namelijk €0,50 per stuk en de grootste capsules (Alto) kosten €0,70 per capsule.


De werking van de nieuwe capsules

De nieuwe Vertuo capsules zijn ontworpen om een meer smaakvolle en aromatische kop koffie of espresso te bereiden. De Vertuo is een ‘slimme machine’ die automatisch de capsule herkent wanneer deze geplaatst wordt. Dit doet de machine door de barcode op de capsule te scannen.

De Vertuo machine maakt geen gebruik van hoge druk (zoals andere Nespresso machines) maar van het nieuwe Centrifusion systeem. Het gebruik van deze nieuwe technologie is bedacht om nog betere koffie te maken. Nadat de Vertuo heeft vastgesteld welke capsule er geplaatst is stelt deze de instellingen daar op af. Bij deze instellingen kun je denken aan de waterhoeveelheid, temperatuur en hoe snel de capsule ronddraait*.

Het enige wat je als koffiedrinker nog hoeft te doen is op de knop drukken.

Nadat je de Vertuo capsule geplaatst hebt begint het draaien van de capsule – 7000 keer per minuut. Dit draaien heeft een doel; de koffie wordt gelijkmatig gemengd met heet water zodat het perfecte kopje zwarte koffie of espresso wordt bereid.

Opmerking KoffieDuo Zoals wij van Nespresso gewend zijn blijft de optie aanwezig om die volumes handmatig aan te passen.

Drie formaten capsules voor vijf kopgroottes

De klassieke Nespresso machines bereiden drie verschillende formaten/soorten espresso. De grote lungo, de klassieke espresso en de kleine ristretto. De Vertuo gaat een stuk verder en brouwt maar liefst vijf verschillende kop formaten:

 • Een mok koffie van 230 ml.
 • Een Alto (een hele grote mok) van 414 ml.
 • Een dubbele espresso van 80ml.
 • Een Gran Lungo van 150ml.
 • Een klassieke espresso van 40 ml.

(Nog) Geen alternatieve Nespresso Vertuo capsules

Belangrijk om te vermelden is dat de originele Nespresso capsules niet gebruikt kunnen worden in een Nespresso Vertuo machine. Dit betekend indirect ook dat alle alternatieve (supermarkt) capsules niet passen in het nieuwe Nespresso apparaat.

Vertuo capsules zijn uitsluitend verkrijgbaar via de Nespresso site en de Nespresso winkels.

Alternatieve Vertuo capsules zullen hoogst waarschijnlijk ook niet snel op de markt verschijnen. Nespresso heeft namelijk nog een lopend patent op deze capsules waardoor de concurrentie nog geen capsules voor deze machine kan en mag maken.


Nespresso Vertuo versus Original

Ben jij opzoek naar een Nespresso apparaat? Dan ben jij vast ook benieuwd naar de voor en nadelen zijn van dit nieuwe apparaat.

De voordelen:

De Nespresso Vertuo scant de capsule en stelt alle instelling automatisch af.
Met de juiste capsule bereid je met de Vertuo een koop koffie van maar liefst 414ml.
De Vertuo is bijzonder snel en stil.

De nadelen:

 • De Nespresso Vertuo capsules zijn duurder.
 • Er bestaan geen alternatieve capsules die goedkoper.
 • Nespresso Vertuo capsules zijn niet verkrijgbaar in de supermarkt.
 • De Nespresso Vertuo heeft geen ingebouwde melkopschuimer.

Voor wie is de Nespresso Vertuo ideaal?

De Nespresso Vertuo is een perfecte machine voor de koffieliefhebber die houdt van een grote mok koffie.

Dit apparaat is namelijk een van de weinige capsule machines die instaat is om zowel een kleine espresso als ook een grote mok koffie te bereiden.

Drink jij graag een grote cappuccino of latte macchiato? Houdt er dan rekening mee dat het nodig is om hier een losse melkopschuimer voor aan te schaffen.


Wie kan de Nespresso Vertuo beter laten staan?

Ben jij op zoek naar een capsule machine met ingebouwde melkopschuimer? Of ben jij opzoek naar een machine waarin ook (goedkopere) capsules uit de supermarkt passen?

Dan is de Vertuo (zolang het patent loopt) waarschijnlijk niet het ideale apparaat voor jou.

De klassieke Nespresso apparaten zijn immers iets goedkoper, zijn soms voorzien van een melkopschuimer en, heel belangrijk, werken wel met de goedkopere capsules uit bijvoorbeeld de supermarkt.


 

Gerelateerde berichten

Nespresso Nespresso Machines

Ristretto als Lungo in een Nespresso Machine

Tijdens onze zoektocht naar een Nespresso Espresso machine hadden wij het geluk dat de verkoopster ons graag een kopje Nespresso
Nespresso Pixie
Nespresso Nespresso Machines

Nespresso Pixie

Wat is een Nespresso Pixie De Nespresso Pixie is een leuke nieuwe manier om espresso te maken. Deze Nespresso cup