Nespresso Nespresso Machines

Ristretto als Lungo in een Nespresso Machine

Tijdens onze zoektocht naar een Nespresso Espresso machine hadden wij het geluk dat de verkoopster ons graag een kopje Nespresso wilde laten proberen. Nog onbekend met de machine vonden wij het niet raar dat wij zelf een capsule mochten uitzoeken en zij daarna de vraag stelden of wij de cup als “lungo” (110 ml) of “ristretto” (25ml) wilde proberen (niet wetend dat wij cupjes voor ristretto hadden gekozen).

Na deze “verkeerd” bereide cupjes kochten wij een Nespresso machine – dus reist de vraag ‘Kan een ristretto als lungo bereid worden?’.

De twee knopjes van een Nespresso apparaat

Nespresso machines zijn allemaal voorzien van vergelijkbare knopen, deze knopen maken het mogelijk om te kiezen tussen een kleine Nespresso shot (ristretto) of een lange Nespresso shot (Lungo).

Nespresso knopjes

Wanneer je Nespresso capsules koopt staat op het doosje vermeld of het gaat om een ristrotto of lungo variant capsule. De meeste Nespresso capsules worden gemaakt voor het bereiden van ristretto of espresso (40ml).

Lungo vs Ristretto

De Nespresso Roma één keer als Lungo en één keer als Ristretto bereid. Wat veranderd er naast het volume nog meer?

Het verschil tussen de 2 verschillende capsules is voor ons nog niet helemaal duidelijk –
behalve dat de Lungo variant meer koffie bevat waardoor de shot niet aan sterkte verliest bij een grotere dosis water.

Onze eerste ervaring met een “verkeerde” capsule was positief. Maar om zeker te weten dat het geen toevalstreffer betrof hebben wij zowel een Lungo als een Ristretto gemaakt van een Nespresso Roma capsule.

Het resultaat was niet anders dan in de winkel.

De Roma Lungo was zoals te verwachten valt iets minder sterk van smaak maar nog steeds herkenbaar als een sterkere Nespresso capsule.

Een Lungo blijft natuurlijk altijd het lekkerst wanneer deze wordt bereid met een Lungo capsule – maar onze ervaring is dat met name voor een frappuccino een Ristretto capsule prima geschikt is om iets meer koffie te produceren.

Daarnaast is het assortiment Lungo capsules bij Nespresso zelf erg beperkt, waardoor het best uitnodigend is om af en toe een van de espresso smaken als Lungo te gebruiken.

Nespresso zelf geeft over dit onderwerp de volgende reactie:

De Nespresso capsules binnen de Espresso reeks bevatten 5 gram koffie – dit is 2 gram minder dan de capsules binnen de Lungo reeks.
Onze Espresso capsules zijn ontworpen voor maximaal 40 ml, terwijl de Lungo koffie het best tot zijn recht komt in een beker van 110ml.

Alleen wanneer u de juiste capsule gebruikt met de aanbevolen instellingen op uw Nespresso-apparaat kan Nespresso u garanderen dat iedere smaak Grand Cru zijn zintuigelijke profiel weet te behouden en garant zal staan voor een kopje koffie met een rijk aroma en een perfecte crema laag.

Ben je op zoek naar een (nieuwe) Nespresso machine? Bekijk dan bijvoorbeeld eens het aanbod van online stores als een Media Markt of andere vergelijkbare aanbieders. Hier vind je tientallen pad- en capsulemachines met een enorme diversiteit aan functies.

Gerelateerde berichten

Nespresso

Nespresso capsules

Naast George Clooney staat Nespresso bekend om het gebruik van Nespresso capsules.  Deze kleine cupjes zitten vol met espresso en
Nespresso vs L'or espresso
Nespresso

Nespresso vs L’or espresso

Nespresso bezitters zijn sinds de introductie van Douwe Egberts L’or espresso niet langer uitsluitend gebonden aan de capsules van Nespresso.